Къде сбърка „първата дама“ Десислава Радева

Най-голямото ѝ постижение ще е, ако привнесе към високия рейтинг на съпруга си

Валерия Велева: Къде сбърка „първата дама“ Десислава Радева

78133 | 20 февр. 2017 | 16:26

Г-жа Радева трябва да помни какво е казала една наистина силна и властна жена Маргарет Тъчър - „Ако жената проявява характер, за нея казват: Вредна жена. Ако характер проявява мъжът, за него казват: Той е добър мъж!"


Каква е ролята на първата дама? Дали по време на мандата на президента тя трябва да остава в сянката на съпруга си, или ще успява да наложи свой стил на поведение не само в модата, но и в обществените отношения, а защо не и в политиката на страната?


Този въпрос ще си го задаваме все по-често след като президентът Румен Радев влезе на 22 януари 2017 година в Бялата къща в София, съпроводен от съпругата си Десислава Радева. А тя пък още с появата си в президентската кампания показа едно - че ще стои плътно до него, недопускайки някой да нахълта в периметъра на техните отношения. За този техен свят Десислава още през авгус сподели:„С Румен намирам вътрешен мир. Това е човекът, който ме допълва и завършва. С него ми е уютно дори и в мълчанието.“ Силно, женствено, емоционално...

 

Но дотук с емоцията.
Защото за разлика от съпругите на президентите ни досега, Десислава Радева влетя във фокуса на медийното внимание със силно критични оценки – първо за тяхната извънбрачна връзка, после за облеклото ѝ, за работата ѝ като пиар във ВВС, за постовете ѝ във Фейсбук, та дори за начина, по който е сключила брак с Румен Радев. Медиите я подгониха зверски, но безспорно и тя им даде поводи с недотам премерени ходове и фриволни изяви. В това отношение медиите по цял свят не прощават и животът на г-жа Радева тепърва ще доказва това.


Не съм първа дама, нито пък съм фърст лейди. Съпругата на президента съм. Не съм настоявала да имам охрана, нито пък възприемам присъствието на НСО в личното ми пространство като белег за превъзходство. Приемам и се съобразявам с решение, което гарантира сигурността на президента". Това написа преди няколко дни във Facebook профила си Десислава Радева след обвиненията срещу нея, че ползва държавна охрана. И допълни: „Не командвам президента, нито му казвам как да управлява държавата. Именуването ми като „генерал Деси“ е добър опит в старанието да се внушава, че генералът е под чехъл. Но генералът в нашето семейство е само един и в настоящия момент е президент.“

Това взриви отново публичното пространство. Излишно обяснение. Нетактично. Грубовато. Така вместо да изпише вежди, г-жа Радева извади очи – настрои още повече част от публиката срещу себе си. Другата ѝ нашепва угоднически – давай, мачкай ги, не им прощавай злословието. Оттук нататък Десислава Радева ще бъде люшкана между тези два полюса и само вроденият ѝ усет (ако го има) може да намери верния такт.

 
В какво обвиняват Десислава Радева: 
- че е властна, 
- че се бърка в делата на президента,
- че е редила служебното правителство, 
- че си пробутва приятели на различни постове в държавата, 
- че е сложила охрана пред кабинета си в президентството,
- че е причина Елена Йончева да избяга от президентството, 
- че е обсебила държавния глава,

- че го вкара в скандала със "Спартан"-а,  
- че е започнала ремонт във вила „Калина“,

- и още, и още...

Никой не говори за уменията ѝ, за интересите ѝ, за качествата ѝ. Или по-скоро за другите ѝ качества освен властолюбие.


Къде сбърка Десислава Радева, та още с появата си успя да се сдобие с такъв ореол?
Тя е много непринуден човек. Има една слабост - прекалено умна е за съпруга. Не търпи лицемерие. Надушва фалша от километри, в това отношение радарът ѝ е изключително прецизен. Понякога трудно се съжителства със силен характер, но си струва!“, признава Румен Радев през август, няколко дни след като Десилава е станала негова законна съпруга и три месеца преди тя да се сдобие с титлата „съпруга на президента“.
Забележете оценката му – тя е силен характер, с който понякога трудно се съжителства.
Това добре ли е за съпругата на президента?
Ще му помогне ли?
Или ще му минира мандата?
 
Да погледнем назад в историята.
На 32 години Жаклин Кенеди става една от най-младите първи дами в историята на САЩ - символ на изискан вкус, добри маниери и загриженост за историческото минало на САЩ. Жаклин се превръща в пример за подражание в модата и спечелва сърцата на хиляди почитатели. Не се огъва публично под тежестта на най-голямата емоционална драма за всяка жена - любовния роман на съпруга ѝ с холивудската красавица Мерилин Монро. Като достойна първа дама Джаки не обръща внимание на медиите и с гордо вдигната глава остава до съпруга си.


Всяка следваща стапанка на Белия дом оставя свой отпечатък в живота на страната. Бети Форд предизвика полемика, одобрявайки решението на Върховния съд да се признае правото на аборт. Розалин Картър бе пратеник на президента в няколко латиноамерикански страни. Нанси Рейгън и Барбара Буш сведоха ролята си на първи дами до подпомагане на благотворителни начинания.


Лора Буш бе непретенциозна, стояща зад сцената сила, с която всеки е трябвало да се съобразява и която бе истинска подкрепа за съпруга си. След като бе водила дълга битка да остане извън общественото внимание, Лора налучка верния тон към медиите. „Не се виждам като един от неговите съветници. Аз съм негова съпруга“, казваше тя, а Буш не криеше, че я обожава и направи най-силното признание, което една съпруга би искала да чуе: „Една от най-важните причини хората да гласуват за мен е, защото ще имат Лора Буш за първа дама.

След нея Хилъри Клинтън беше истинска фурия, силна, напориста, не криеща емоции, а медиите не спестяваха нищо на президентското семейство, което преживя и най-шумния секс-скандал в света, изправил президента дори и до импийчмънт.


"Аз съм един от най-близките съюзници на моя съпруг. Аз съм един от най-големите му душеприказчици", казваше Мишел Обама. Тя ожесточено оспорваше твърденията, че налага енергично волята си на помощниците на президента в Белия дом с простото обяснение: „Винаги ще има хора, които не ме харесват“ и с мъдростта, че и това може да го преживее. "Просто се опитвам да бъда такава, каквато съм, и се надявам, че с течение на времето хората ще ме опознаят." Мишел защитаваше каузи като подпомагането на семействата на военни и борбата срещу затлъстяването сред децата.


До първите дами на САЩ с пълно основание можем да наредим и Раиса Горбачова, която си бе извоювала такова силно влияние, че я сравняваха с Жаклин Кенеди и с императрица Жозефина. Раиса съумя да наложи и собствена обществена роля - нещо, което мнозина руснаци не ѝ простиха. Интелигентна, модно облечена и с остър език, тя бе истински антипод на типичната съпруга на съветски лидер от тоталитарното време.

И след този световен блясък да влезем в нашия си двор.

Мария Желева бе първата съпруга на президент, но тя не само не успя да се вмести в протокола, а с непринудените си маниери често предизвикваше снизходителни усмивки в политическите и дипломатическите среди. Мразеше медиите. Панически бягаше от тях.

След нея блесна юристката Антонина Стоянова, която за първи път в нашата история уплътни ореола на „първа дама“ с фасон, с шармантни тоалети и допълваше артистичната визия на президента Петър Стоянов. Имаше недоверие към медиите. Стана прототип на главната героиня във филма „Мисия Лондон“ - Деворина.

Зорка Първанова бе нейният антипод - прекара 10 години във вила „Калина”, без да премести едно кресло в скучната соцобстановка и докрая остана в сянката на мъжа си. Стоеше неизменно до него, без мускулче да трепне по лицето ѝ, когато върху съпруга ѝ се изливаше медийна помия. Приемаше мълчаливо измислените истории на жълтата преса, не даде ухо на приписваните му любовни авантюри, на атаките срещу синовете им. Никога не отрони нито една публична дума за някого или за нещо в държавата.


Юлияна Плевнелиева блесна с отсъствието си до президента.


Десислава Радева не прилича на нито една от тях.
Който е контактувал с нея знае, че тя е интелигентна, образована, наистина силна жена с неприкрито властно поведение, което безспорно се усеща от другите. Критикуват я, че изолира президента, че го капсулира, че ограничава достъпа до него. А тя трябва да прави точно обратното. Да отворя врати, да създава контакти извън контактите на държавния глава, които да увеличават влиянието му. Ако го може, разбира се! Да внася баланс. „Гледам на първата дама като на начин да се предотврати изолацията на президента. Говоря с хората. Те ми казват неща. И ако нещо е на път да се превърне в проблем, аз няма да се притесня да се обадя на някой от персонала и да го попитам за него. Аз съм жена, която обича съпруга си и няма да се извинявам за грижите за неговото лично и политическо благополучие". Тези думи на Нанси Рейгън, изречени през 1985 година би трябвало да са като настолна книга за която и да е първа дама.


Впрочем ние нямаме „първа дама“, защото не сме президентска република. Фигурата „първа дама“ става важна благодарение на американския държавен протокол. Първата първа дама е Люси Хейс, съпругата на президента Ръдърфорд Хейс (с мандат 1877-1881). Наречена е така от пресата, но словосъчетанието бързо става популярно. Преди нея има много съпруги на американски президенти, но те не са били известни като първи дами.


В това отношение Десислава Радева е права. Тя не е първа дама. Тя е съпруга на президента, която е част от неговото семейство, но не е част от президентската институция. Като част от семейството на държавния глава съпругата има право на охрана, както и децата му, ако е необходимо. Има право на сервизно обслужване в резиденция „Калина“, има право на свой публичен периметър, който да допълва отношението към държавния глава. Естествено, че има право и на кабинет в сградата на президентството, защото се предполага, че ще се занимава с благотворителни и социални каузи, за които е необходим и офис. Такива кабинети имаха и Антонина Стоянова, и Зорка Първанова. Впрочем именно заради „първата дама“ Антонина Стоянова се отвори крилото в президентството, в което навремето е бил офисът на Людмила Живкова.
Съпругата на първия мъж в държавата не получава държавен пост и нито една от нейните дейности не е платена. Но тя има нужда от екип, с който да реализира своите благотворителни каузи и проекти, да разполага с щаб от специалисти, които да се грижат за всяка нейна изява. Консултациите със стилисти, имиджмейкъри, специалисти по етикет, протокол и добри маниери са задължителни по простата причина, че в дипломацията всичко е знак и има послание. Имиджът на съпругата на президента допълва или руши имиджа на президента.


Засега не знаем с какви каузи иска да се занимава г-жа Радева и на какви благоворителни инициативи би искала да се отдаде, да стане патрон или да ги подкрепя с влиянието си, като по този начин допълва лицето на институцията президент у нас.


И тук опираме до въпроса за общественото влияние и обществения имидж на съпругата на държавния глава.

Това ще е най-голямото изпитание за Десислава Радева и най-голямото ѝ постижение, ако тя привнесе към високия рейтинг на съпруга си.

 

Как да стане това?
На първо място с много ум, с дискретност, с достолепие, с женски финес и с изразена добродетелност.


В този смисъл е ЗАБРАНЕНО предизвикването на каквито и да е скандали с неуместни реплики, писания или погледи дори. Зад всяка нейна публична изява трябва стои подготвена стратетия за поведение и изграждане на имидж, за чието изпълнение се грижи отбор от специалисти. И да не се забравя – този имидж трябва да подпомага държавния глава!


За съпругата на президента е ЗАБРАНЕНО да коментира публично постове във Фейсбук, колкото и злостни да са и да засядат достойнството ѝ, да израява мнение по държавни дела, да демонстрира публично отношение към личности от политическия и обществен живот на страната.

Съпругата на президента трябва да е като сфинкс до него, но с мек поглед и ведро отношение към всички наоколо. Пред обществото тя има задължения, свързани изключително с проявите на президента, без да доминира в тях. Тя не фигурира в държавния протокол, защото тя само съпровожда президента.


Съпругата на президента не е политик, но реално може да направи много за политиката. Това означава обаче висок интелект и образование и извоювано собствено място в обществото. Одобрението на Барак Обама като президент се дължи и на обожанието, което американците изпитваха към неговата съпруга Мишел.


Ако има вкус, съпругата на президента може да диктува модата дори в страна като България. Трябва да е стилна, без да е екстравагантна, да е елегантна, да е модерна, но да не е жертва на модата.

 

Ако има сърце и воля – може да работи за децата, за майките, за семействата, за културата – възможности бол.


Съпругата на президента е титла по достойнство.
Съпругата на Радев е социален статус.


Съпругата на президента обикновено стои на крачка зад него.
Съпругата на Радев стои до него.


Съпругата на президента е символ на приетия морал и етикет не само на държавно и политическо ниво.

Съпругата на Радев може да изповядва свой етикет на поведение.

 

Съпругата на президента представлява България, където и да е, и отговаря за това с поведението си пред обществото. 
Съпругата на Радев отговаря само пред него.

Десислава Радева получи тежки уроци за първите три месеца откакто е съпруга на президента. И като интелигентна жена трябва да си извлече поуките от тях.

И да помни какво е изповядвала една наистина силна и властна жена, Маргарет Тъчър: „Ако жената проявява характер, за нея казват: Вредна жена! Ако характер проявява мъжът, за него казват: Той е добър мъж!“


От категорията

Бойко Борисов откровено: Живков ми каза: Виж, предай, Косово ще стане голям проблем!

-1523144679.jpg

Никога не съм имал нито съветник, нито пиар, нито каквото и да било. Да ...

24 апр. 2018 | 10:11

Валерия Велева: Нима превърнахме БГ председателството в дестинация ала "Слънчев бряг"?

-1448546816.jpg

Това, което се случи в София, разруши работата на поколенията преди нас, ...

24 апр. 2018 | 11:22

Георги Димов: Военен сблъсък по оста „Анкара – Атина“ става все по-вероятен

-1521877929.jpg

Наистина ми е трудно да допусна, че Западът, имам предвид и Европейският съюз, ...

26 апр. 2018 | 16:22

Успя ли Макрон да надиграе Тръмп?

-1524638246.jpg

Състезанието им по стискане на ръце от миналата година дори беше заменено с ...

26 апр. 2018 | 16:18

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


kur


20 февр. 2017 | 22:23То ум, то интелигентност, то воля, то женска хубост, то мъжка сила. Ах Боже, Велева ! Силно, много силно, разтърси ме. Ша си го преместа.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Kafaleto Nesheva


20 февр. 2017 | 18:55С 2 думи:Угодия няма!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018