Залата остана безмълвна през цялото време

Валерия Велева: Как се прави конгрес

81216 | 7 юли 2019 | 18:05

Конгресът на ГЕРБ не излезе с нито един документ за настоящето или бъдещето на България. Не е поставен нито един от големите проблеми на нацията: бедност, демографска катастрофа, морална деградация, функционална неграмотност и разрушено здравеопазване;

-1495117440.jpgЗалата остана безмълвна през цялото време.-1562521541.jpgПредупрежденията "дали не сме станали много лъскави, дали не сме станали номенклатура", са безадресни. -1562521511.jpgЕдинственото, което имаха като право 1100-те активисти на ГЕРБ, бе да вдигат единодушно делегатските си карти-1562521261.jpgЦветанов е настанен до Борисов. С усмивка, която изглежда по-скоро като пародия. -1562521220.jpgОтвреме навреме Борисов показваше настроение-1562520603.jpgЦветомир Паунов се справи като водещ на конгреса на ГЕРБ-1562520562.jpgПреди форума Екатерина Захариева обяви в тв ефира, че няма да ѝ е мъчно за отстраняването на Цветанов.-1562520334.jpgПоследна раздумка със съмишленици, сред които е и правосъдният министър Данаил Кирилов-1562520120.jpgВежди Рашидов успокои Цветанов, че нещата в живота са такива-1562520050.jpgДелегатите на Националното съвещание на ГЕРБ напускат безмълвни зала 3 на НДК-1562520004.jpgДелегатите на Националното съвещание на ГЕРБ напускат зала 3 на НДК-1562519975.jpgЦветанов обявява, че няма да прави партия, а НПО-1562519909.jpgБорисов и Цветанов, 7 юли 2019. Краят на един политически и житейски тандем-1562518745.jpg

Точно за един час конгресът на ГЕРБ (Национално съвещание) изслуша словото на лидера си Бойко Борисов, прие промени в Устава и изхвърли от всички ръководни постове доскорошния си Втори в партията Цветан Цветанов. Може да се каже че ГЕРБ завоюва още един връх -  това е най-краткият партиен конгрес за последните 30 години.

АТМОСФЕРАТА
Зала 3 на НДК. Около 1100 делегати. На първите редове, както е по традиция, са министри, депутати, кметове на големите градове.

Цветанов е настанен до Борисов. С усмивка, която изглежда по-скоро като пародия.
Избират се ръководните органи. Няма предложения от залата.
Няма открити микрофони.
Няма журналисти. Те са извън залата. Наблюдават форума на монитор.
Никой не оспорва дневния ред. Няма предложения за нови точки.

Тонът на форума е минорен.

Няма скандирания: "ГЕРБ".

Няма възгласи: "Победа".

Лицата на делегатите са сковани, изглеждат стъписани. Страхът от неизвестното прозира в очите им.

ПРОМЕНИ В УСТАВА
Изреждат се промените. 

Не се дебатират.

Гласуват се анблок. Няма против. Няма въздържали се.

Всички вдигат като един делегатските си карти.

Точката минава за 4-5минути.

Водещият Цветомир Паунов е притеснен, пот му тече по челото, но се справя. Това е първият му изпит.

ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ВТОРИЯ
Доскорошният "владетел на партията" е освободен за по-малко от три минути. Толкова в ГЕРБ е дълъг пътят от "Осанна" до "Разпни го".  Не се съобщават мотивите за оттеглянето му.

Няма оценка за дейността му. Не му се дава думата. (Като Тодор Живков на 10-ти ноември.) "За" гласуват 99%. Всички те доскоро са "му се кланяли" и са правили мило и драго да се домогнат до вниманието му. Само десетина дръзват да вдигнат ръка "против" и още от толкова са "въздържали се". Какво ли ги чака? 

ПОПЪЛВАНЕ СЪСТАВА НА ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА КОМИСИЯ
Борисов излиза на трибуната и съобщава две имена за нови членове на ИК: Цвета Караянчева и Тошко Тодоров (неизвестен за масовата публика), Борисов даже му обърква името. Тошко става, камерата го показва, правят впечатление тъмните му очила, журналистите шушукат - коя е тази "мутра" и темата приключва. Никой не пита с какви мотиви тези хора влизат във висшия ръководен орган на партията. После се оказва, че Тодор Тодоров е областният лидер на ГЕРБ в Силистра, който е дал 200 000 лева за болницата в града, че тъмните очила, които носи, са функционални, че дарява за църкви, че е доктор по история и е издал три тома "История на Добруджа". Ама кой да го каже това от трибуната?

СЛОВОТО НА БОРИСОВ: ПАК "НЯМА ДА ИМА ПРОШКА ЗА НИКОГО!"
Гвоздеят на конгреса е словото на лидера Бориов. То не е структурирано като политическа реч, а е обичайно изказване - на моменти хаотично; звучи ту назидателно, ту оправдателно, ту разказвателно. Безидейно. Без анализ, без програмност, без визионерство.
Темите са познати:
- поредна закана, че "няма да има милост към никого";
- поредно предупреждение, че "ни гледат под лупа";
- поредно признание, че в партията има "феодали" и "тартори";
- поредно напомняне за "сини и червени лампички";
- обичайни нападки към опозицията, защото е "коварна";
- обичайно изреждане на успехите на управлението и най-вече на инфраструктурните проекти;
- болезнената" тема "Цветанов" е мината на бегом, защото "това е животът", а пък "партията е над всички". Няма оценка за работата му. Няма обяснение, защо е раздялата. Кой и защо го изпъди от ГЕРБ, не е ясно. Цветанов приема всичко с изражението на обречен, който един ден ще бъде оценен. Личи, че му е много болно.

И Борисов не е възторжен. Не е и агресивен. Май му е скучно. Вече  е обръгнал. Няма въздействаща емоция. Няма вдъхновение. Няма живец. Използва философска максима за времето, което е в нас и ние в него и подчертава, че "който не се променя, времето го изхвърля", в опит да обоснове раздялата с Цветанов. И добавя - хората искали справедливост.
Иска от своите "да управляват с акъла си" и да "не променят походката си във властта". Този път обаче не им нарежда: "Слезте от мерцедесите!", може би защото му е ясно, че, както и досега, "самозабравилите се" няма да го направят. Знае, че бацилът на властта е пуснал здрави корени и трудно ще го изкорени.

Предупрежденията "дали не сме станали много лъскави, дали не сме станали номенклатура", са безадресни. И остават да висят във въздуха като кухи фрази.

Кметовете, които тръпнеха да чуят нещо добро или пък лошо за себе си, останаха излъгани. Борисов остави събранията да решават съдбата им. Но за всички е ясно, че накрая думата ще е негова - каквото каже шефът.

"Трябва да направим радикални проблеми, където губим", каза шефът, но то също бе като отбиване на номер. Къде? Кого? Как? Само той си знае.

От словото му става ясно:
- че няма да има промяна в политиката на ГЕРБ, освен че някаква етична комисия ще чува жалбите на хората

- не е ясен подходът за справяне с "феодалите" и "тарторите" в провинцията. Първо те не са посочени, и второ, партията няма механизми за изкореняване на това явление, което явно става проблем за ГЕРБ;
- няма оценка за структурите по места и за кметовете, които показаха слаби резултати на евровота. "Секирата" ще се стовари единствено върху Плевен, където "ще се реже до дъно";

- кметът на Пловдив Иван Тотев е приключил като политик; 
- няма издигната летва за местните избори, няма и послания;
- не е поставен нито един от големите, реални проблеми на нацията: бедност, демографска катастрофа, морална деградация, функционална неграмотност и разрушено здравеопазване;
- не е начертан пътят за развитие на страната в следващите 5-10 години и начините за излизане от състоянието на последна държава в ЕС;
- не е показано поведението на България в променящия се глобален свят и интересите, които трябва да защитаваме, освен познатото досега съобрязаване с "началниците";

- отново, настойчиво, е издигнат лозунгът "Справедливост", което е връщане към началото на десетгодишното му управление.

ПОВЕДЕНИЕТО НА ДЕЛЕГАТИТЕ
Никой не се изказа.
Никой не посмя да застане пред камерите или микрофоните на журналистите. Нито преди, нито след форума. На влизане в залата някои под сурдинка се осмелиха да промълвят: "Трябват промени, защото вече не се издържа", но това бе по-скоро вопъл, отколкото ясно заявена позиция.
Залата остана безмълвна през цялото време.
Единственото, което имаха като право 1100-те активисти на ГЕРБ, бе да вдигат единодушно делегатските си карти, за да "узаконят" промените в устава и в състава на ИК.

ЦЕЛТА И ПОСТИГНАТОТО ОТ КОНГРЕСА
Конгресът на ГЕРБ не излезе с нито един документ за настоящето или бъдещето на България.
Няма декларация на форума.
Няма политическа платформа.

КРАЯТ
След края на форума вратите си отвориха и всички побързаха вкупом да напуснат зала 3 на НДК. Отново безмълвни.
Активът на управляващата партия не бе чут.
Нямаше пресконференция.
Единствен Цветанов застана със зачервени очи пред медиите, за да съобщи, че "ще работя в ГЕРБ, но не за ГЕРБ". И че очаква "след изборите всеки да сравнява". Реванш?!  Обяви, че ще прави някакво НПО за евроатлантическа сигурност. В България има поне дузина на тази тема. Неколцина от делегатите само посмяха да се здрависат с него. Един от тях бе Вежди Рашидов, с когото назад в годините двамата имаха тежки пререкания. Другият - правосъдният министър Данаил Кирилов, го изпрати и извън залата.

ПОСЛАНИЕТО
Партия ГЕРБ тръгва без Цветанов на 13-тата година от своето създаване. Мястото му се заема от Изпълнителната комисия.

В ГЕРБ настъпва нова ера.
Борисов иска да гради нова партия. Как?

Пак с багери и трактори, отношението към които е неговата единствена социология. 

За един час, толкова!

Колкото едно интервю.

 

П.П. После да не кажете, че не съм ви разкрила истината.


От категорията

Отстрелването на олигарсите

олигарси-1590677394.jpg

Да следим внимателно какво ще каже Валери Симеонов, който преди дни предупреди ...

28 май 2020 | 19:06

"Свободните" гласове свършиха. Няма да има нито за Мая, нито за Слави...

-1505743367.jpg

Никакви нови политически формации не могат да поникнат, камо ли да разцъфтят в ...

26 май 2020 | 13:05

Китай е приоритет за Берлин и ЕС

-1511169105.jpg

Предстоящото от 1 юли председателство на ЕС е един от последните големи ...

30 май 2020 | 10:04

Българите сред най-пострадалите финансово от пандемията в ЕС

Снимка БГНЕС-1590756399.jpg

Датчаните, нидерландците, шведите, финландците и австрийците са изпитали ...

29 май 2020 | 15:45

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Belizan


7 юли 2019 | 20:12За мен това не беше конгрес .Това беше събрана публика (наречена актив) за гаврата с Ц. Цветанов.Но не казаха причините и не му дадоха думата. Явно освен апартаментите , има някакво по голямо прегрешение? Какво е ? Кой ръководи ГЕРБ.? Борисов показа ,че не е той?Вижте гърченето за Ц.Ц.Още , той не пзнава човека който му предлагат Кой е той ?. Кой го предлага? Дарение за църкви се прави единствено за упрощаване на големи грехове? От издаване на книги ли е спечелил тези пари? Пояснения не се дават . НО ТОВА Е ГЕРБ!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


pert


7 юли 2019 | 19:51Аз смятам , че е нормално. Хиляда безмозъчни делегати и хора без достойнство. Министрите му слушат глупости и му угодничат за теменужките. Направо им текат лигите. В Европа води разговори в стил, чобани навиква овцете. Пак да гласуваме за тази пасмина, защото всички решиха, че няма кой.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Клеопатра Винер


7 юли 2019 | 19:47Браво г жо Велева! Толкова натурално сте го описали. Така е и в държавата. Няма никакво управление с мисъл.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ivan


7 юли 2019 | 19:02член 1 на социалистическата Конституция се върна отново...един вожд самодържец, една партия....конгрес с една цел гавра с Цв.Цв..... никакви дебати, идеологически спорове...де да беше така и в БСП...а това е мечта за самодържеца толкова много пари изръси за т.н. вътрешна опозиция в БСП, която се състои от 20 тина души...квазимодото пишман журналистка от канал 3 се скъса да кани опозиционерите съглашатели , ама нещо не се получава...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Манчев


7 юли 2019 | 18:54Това не е конгрес, а съзаклятие, в стил вождът и СТРАНАТА му на обречените...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Иво Иванов


7 юли 2019 | 18:17Като казва "функционална неграмотност" Валерия, та се сещам за един човек с един зайчарник..


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Галилео Галилей


7 юли 2019 | 18:17ЖАЛКА НОМЕНКЛАТУРНА КЛОУНАДА


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Галилео Галилей


7 юли 2019 | 18:16БОРИСОВ НАДМИНА ТАТО ПО ВСИЧКИ ПОКАЗАТЕЛИ.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Terminator


7 юли 2019 | 18:38Тато и да вървят срещу него пак не могат да го надминат! По времето на тато се правеха конгреси за 3_4 дена с основен доклад с положителните и отрицателни явления и действия в партията и държавата и тезиси и планове и петилетки и т. н. Но със слаби "нефункционални" ученици, толкова!