Лили е не само любов. Лили просто е България!

Качила се веднъж на върха, тя стои непоклатимо там, недокосната от бури и ветрове

Валерия Велева: Лили е не само любов. Лили просто е България!

15493 | 24 апр. 2020 | 10:33

Гласът ѝ е Божият инструмент на любовта и романтиката, но хъсът й за работа и стремежът за съвършество прави този глас да звучи мощно повече от шест десетилетия!

Лили е не само любов. Лили просто е България! -1587713593.jpgЛили е не само любов. Лили просто е България! -1587712008.jpg

Лили Иванова ще бъде обсипана днес с много цветя, с вълнуващи честитки и хиляди поздравления. Примата отбелязва своя рожден ден – силна, енергична, емоционална и вдъхновяваща.

 

Много е писано за нея, а тя си остава все така необхватна за перото; за чувството, което предизвиква; за стихията, в която те въвлича; за тръпките, с които те пронизва, когато изправи мощния си глас пред теб.

Тя е звездата, за която не днес, а утре е важното; не постигнатото, а неизвървяното; не преходната слава, а мястото в историята. И ако я попитате как се чувства като звезда, тя ви отговори: „Звездите са на небето. Аз съм просто Лили Иванова. Винаги съм имала нужда да се доказвам и не съм спирала да търся нови автори и хора, с които да работя. И в момента е така”.


Лили е единственият творец у нас, който успя да накара три поколения българи да живеят с песните й и да преживяват емоциите й.
В българското изкуство има собствена територия, белязана със знака на педантичен професионализъм, завоювана с пълно отдаване на сцената и на публиката. За нея няма умора. Няма насищане от концерти.
Съчетава изключителен талант, дарба от Бога, уникална жизненост и най-важното поглед напред – смелост да експериментира, да прокарва жалони и да бъде новатор.

И така да остава вечна. За всяко време желана и търсена.

Сравняваха я с Едит Пиаф, Тина Търнър, но тя отдавна е наложила своя неподражаем стил. Гласът ѝ е Божият инструмент на любовта и романтиката, но хъсът й за работа и стремежът за съвършество прави този глас да звучи мощно повече от шест десетилетия!

Изпяла е най-нежните песни за любов. А носи железен характер, който, по нейни признания, никой не може да прекърши. „В моя вътрешен свят няма място за компромиси, но има много място за любов.“ И така години наред. Преминава от епоха в епоха, доказвайки, че за таланта и волята да го развиваш няма политическа конюнктура.

Качила се веднъж на върха, тя стои непоклатимо там, недокосната от бури и ветрове. Отминава с достойнство сплетните, злобата и лошотията. Казва, че те я стимулират непрекъснато да се доказва с работата. „Това е моята сила и това разбива опонентите ми.“

Създала си е суров режим на живот, на който малцина биха издържали. Не скучае, не мързелува и не тъгува. Покори парижката „Олимпия“, взриви софийската „Армеец“, триумфира и в Операта, в последните няколко години (както никой друг творец) неуморно обикаля страната със своите концерти. И залите винаги са препълнени. И насищане за песните ѝ няма. Сега очаква новото предизвикателство - поредното турне. И понеже то се отлага във времето, Лили измисли нов продукт „The secret photo: Филм-анкета с Лили Иванова”. Резултатът е тайна снимка на времето. Документ, надхвърлящ моментите на слава, слабостта на преходното и титанични битки посветени на едно име и едно изкуство.

В този объркан свят Лили остава непроменена – стимул за живот, за работа и съзидание, с непроменени принципи за добро и лошо, за ред и дисциплина. За нея щастието е препълнена зала, подаръка – нова песен, изпитанието – новия запис. Кажете й: Може да пеете довечера в еди кой си град, и тя тръгва веднага.
Тя не познава чувството на самосъжаление. Тя е воля и железен характер. Нейните мечти са нейните цели. Които следва, докато ги постигне. С всеки свой концерт тя дава урок на всички свои колеги, как след десетилетия шеметна кариера и стотици песни можеш да си в крак с времето, да не се облягаш за секунда дори на стари лаври и

да вървиш нагоре, дори когато си се надигнал на пръсти на самия връх.

Тя се съревновава само със себе си!

Мрази невежеството, лицемерието, лъжата, омразата и предателство...

С годините се научи да не обръща внимание на негативното, да пази чувствителността си за по-хубави усещания.
Обича да казва: „Помня добре всичко, но не си го слагам на сърцето”.

При нея самотата не е изпитание, а зареждане.
Всяка песен, която изпълнява и кара публиката да изтръпва, е нейното вътрешно преживяване - винаги различно, независимо от колко време е в репертоара ѝ.
За разлика от много други творци, зад които стоят цели екипи и продуцентски къщи, Лили е самосъздал се творец, който не спира да търси нови автори и музиканти, с които да работи.


Кой я създаде?

„Това го направи моята публика, която не спря да е с мен в концертните зали през всички тези години независимо от катаклизмите, които ни поднесе животът. По-голяма оценка от тази не бих могла да получа”.

Лили не е съвсем права тук. Да, публиката я издигна на пиедестал, но след като видя един творец - космос, една магия, неподвластна на годините. А зад всичко това стои много труд, труд, и само труд.

 

Във времето, когато идолите са сринати, лидерите - низвергнати, политиците - обругани, хората търсят иконите си другаде - в изкуството, в мистиката... За последните 30 години, когато в България всичко се оплюваше и оттичаше в канала, Лили си остана на пиедестала.

Сама с ветровете. Разпъваха я, ненавиждаха я, сриваха я, но тя все намираше сили да се изправи. И днес всички се чудят - откъде извира тази енергия? Откъде идва този стоицизъм? Попитаха я, защо прави три концерта? Защото много по-лесно е да напълниш отново зала "Арена Армеец" и за два часа да удариш три заека. "Защото обичам трудностите, за мен те означават, че човек е спечелил повече в живота и ти помагат да вървиш само нагоре!", казва тя.
А аз се питам - Къде нагоре? Къде е върхът на Лили? Не го ли е достигнала още? Какво да очакваме още? „Можете да очаквате всичко“- е лаконичният ѝ отговор, който предизвиква поредният възторг. И оставаш безмълвен.

Има и още нещо – Лили пее само на български, изпя любовната лирика на българските поети, нейният български език е съвършен, фразата е перфектна и в това отношение няма компромиси.


Тя не се увлече по фалша, не измени на българската душевност, не предаде българските корени.

Лили Иванова си остава най-българската певица.

Вечното момиче на България, което тича босо по сцената, раздавайки се докрай на публиката, гмуркайки се в нестихващите й аплодисменти и истински сливайки се с нея... 
Лили е не само любов. Лили просто е България!
Честит рожден ден, Лили!


От категорията

На 19 септември от 19 часа

Бах и Моцарт ще звучат на 4 пиана в Античния театър в Пловдив

Йордан Камджалов-1521143625.jpg

Прочутите български музиканти Томислав Байнов и Йордан Камджалов дават на ...

3 авг. 2020 | 15:42

Народният театър връчва награда на името на Иван Вазов по случай 170 години от рождението му

Народният театър връчва награда на името на Иван Вазов по случай 170 години от рождението му-1594129096.jpg

Публиката ще види документалния филм „Театър по време на пандемия“ на режисьора ...

7 юли 2020 | 16:37

Крис Захариев е носител на Наградата за Полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2020
(Галерия)

Наградата за Полет в изкуството  „Стоян Камбарев” 2020-1593976497.jpg

Кметът Йорданка Фандъкова връчи на младия режисьор култовата статуетка, а Ваня ...

5 юли 2020 | 22:02

Морално ли е председателят на Съюза на филмовите дейци да печели държавна субсидия?
(Галерия)

Александър Донев, председател на контролната комисия на СБФД
-1595528213.jpg

23 юли 2020 | 21:16