Валерия Велева: Патриотите като реформаторите -камък на шия

Гаври ли се с нас съдбата или ни поднася поредното изпитание!

Валерия Велева: Патриотите като реформаторите - камък на шия!

21466 | 18 май 2017 | 17:07

Защото има събития в човешката история, с които да се шегуваш, е непростимо и пагубно. И няма значение дали си публична личност или обикновен човек


Скандалът с нацисткия поздрав на подалия вече оставка зам.министър Павел Тенев поражда много въпроси, чийто отговори са твръде нелицеприятни за нас като общество.


На първо място казусът е морален и ценностен.
Павел Тенев е млад човек, който преди десетина години отишъл със съпругата си в Музея на восъчните фигури Гревен в Париж. Изправил се не пред магнетичните фигури на Елтън Джон или Майкъл Джексън, на Дали, на Пикасо, на Леонардо или дори на Нострадамус, а гордо се изпружил с нацистки поздрав пред восъчен офицер на Вермахта. За да овековечи „геройството си“ съпругата му го снимала, а пък той с пълно съзнание качил снимката си във Фейсбук. Всичко това Павел приема за нормално, все едно, че е обнародвал кадър от сватба, купон или морско приключение. С днешна дата обяснява, че както винаги, и с нацисткия поздрав е търсил хумористичен ефект от снимката си. Вероятно много по-ефектна би била снимката му, ако бе седнал на пианото до Елтън Джон, например. Но това все пак е въпрос на мироглед и вътрешен избор. И тогава, и сега нито за миг в съзнанието му не проблясва мисълта, че да си правиш хумор с нацизма, да се опитваш да го имитираш, да се снимаш със символите му, е дълбоко нечовешко и недопустимо!


Не познавам Павел Тенев. Гледах изявата му по БиТиВи, останах с впечатление, че е свестен човек, който се оказа във вихъра на тайфун, без да осъзнава, какво точно е сторил в музея Гревен, дори без да прави разлика между майтап и простотия. „Грешката беше, че направих тази снимка и че я качих в социалните мрежи", обяснява чистосърдечно той.


И тук бих искала да внеса корекции.

Грешката му е, че изобщо е могло да му хрумне да си прави майтап с нацизма. Защото има събития в човешката история, с които да се шегуваш, е непростимо и пагубно. И няма значение дали си публична личност или обикновен човек.

Грешка е, че съпругата му го е подкрепила в майтапа.

Грешка е, че приятелите му, когато са видяли тази снимка във Фейсбук, не са реагирали адекватно.

Грешката идва още от възпитанието в семейството и в училището.

После грешката се задълбочава в обществото, което вече не изгражда онези критични механизми, които да сложат рамките на доброто и лошото, на позволеното и непозволеното, на болката и шегата.

Грешката е, че Павел или не е научил урока от Втората световна война или учителите не са успели да му внушат кои са периодите на падение и величие на човешката цивилизация.

И в този смисъл грешката е на всички нас като общество.

Второ, казусът е управленчески, кадрови и професионален.
Преди да гръмне скандалът името на Павел Тенев е дълбоко неизвестно за обществото. Към този момент за него се знае само, че е завършил Университета по архитектура, строителство и геодезия. От 2003 г. работел като ръководител на проекти в различни фирми в сферата на строителството, бил е приятел на съпруга на вицепремиера Екатерина Захариева, но като зам.-министър е лична номинация на лидера на НФСБ Валери Симеонов. Премиерът Борисов бе лаконичен: „От всички зам.-министри той беше най-подготвеният".

Видял ли е обаче някой управленските качества на Павел Тенев, убедил ли се е, че опитът и знанията му са достатъчни, за да му бъде поверен цял държавен отрасъл, проверен ли е какви ценности изповядва, проучени ли са моралните му устои? Не знаем.


Във всяка уважаваща себе си фирма работодателят вече преглежда профилите на кандидатите в социалните мрежи. Защото Фейскбук е общият ни Биг Брадър, където себеизявата често стига до крайности, без мнозина да си дават ксметка, че след време може горчиво да съжаляват за разголването си. В случая премиерът се е предоверил на субективната оценка на коалиционния си партньор Валери Симеонов.

 

Патриотите за първи път влизат така масово във властта. Техните кадри обаче са най-непознати за обществото. Ние не знаем кои са техните експерти юристи, икономисти, финансисти. И трите партии не са градили кадри за властта, или поне това не ни е известно. И сега се оказва, че по силата на коалиционното споразумение държавното кормило попада в ръцете на хора, за които непрекъснато трябва да свети червената лампа.

А Борисов изглежда като попаднал в минно поле, без да знае кога какво ще гръмне покрай него.

След Павел Тенев днес изгоря още един патриот хубавец - Иво Антонов, също увековечил се до глупост на снимка с нацистки поздрав. И той бил читав човек, отдаден на работата си по издирване и поддържане на българските войнишки гробища в чужбина, чета във Фейсбук. Но, докъде стига акълът му? Тези снимки не са компромати, нито са папарашки, нито със скрита камера. Тези снимки са публикувани напълно съзнателно и то с гордост от патриотите. И с тези патриоти ние трябва да се представим като водещи европейци, които ще имат историческата привилегия да ръководят Европейския съюз след половин година!


Гаври ли се с нас съдбата или ни поднася поредното изпитание!
Нено Димов, Красимир Първанов, Павел Тенев, Иво Андонов – само за една седмица тези представители от квотата на патриотите взривиха управлението на Борисов, и то само заради възпитанието и мирогледа им. А още не сме ги видяли какво могат като управленци! 

И сега идва третият въпрос, който засяга държавата.
Ако патриотите нямат подготвени кадри за управлението, за да заемат всички отворили им се постове по силата на коалиционното споразумине, това означава ли че трябва куцо и сакато да влиза във властта?

Означава ли, че Борисов трябва да се осланя на субективната оценка на Валери Симеонов?

Означава ли, че ГЕРБ ще остави държавата да се друса от скандали, само защото трябва да изпълни властовите апетити на партньорите си?

И не се ли превръщат патриотите в поредния камък на шия, какъвто бяха в предишния кабинет на Борисов реформаторите?

Времето ще покаже. Вероятно много по-бързо, отколкото  времето, което бе отредено на реформаторите във власта.


От категорията

Акад. Георги Марков: Като я видя тази г-жа Захариева, настръхвам! Тя изобщо не е в час!

-1515930250.jpg

Искат да вкарат Македония в НАТО с моркова на Европейския съюз, но политиците ...

19 юни 2018 | 08:20

Проф. Николай Радулов: МВР е във фактически разпад! Разрушенията са трагични

-1443951516.jpg

Вече и дума не може да става за промяна или за реформа. А за нулиране на ...

13 юни 2018 | 17:00

„Ню Йорк Таймс“: Упадъкът на американската империя

-1505295691.jpg

„Най-лошото човешко същество, което някога е заемало този пост“ - така описва ...

19 юни 2018 | 16:11

Валерия Велева: Едните ги убива Системата, другите танцуват върху мъката на майките!

-1448546816.jpg

У нас, в най-бедната и най-корумпирана страна на ЕС, овластените чиновници са ...

19 юни 2018 | 13:47

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


дума


19 май 2017 | 17:56Има ли разлика между национал социализма и комунизма? Няма ,даже вторият е още по човеконенавистна идеология понеже лишава хората от частна собственост.Сега едно недомислие на някакъв си глупак е причина за цялата тази топуртия. Обаче от престараването до посирането границата е нищожна. Чисто хипотетично до коментиращите с такъв партиен плам случката.Ами ,ако ВСВ беше спечелена от Хитлер,тогава ,какво?! Бихте ли имали господа възможността изобщо да изразявате подобни мнения?Или още по лошо,ако Сталин беше постигнал целта си за световна революция тогава щяхте да се хвърляте в краката му,да вдишвате пръдните му и т.н.,но да изразявате някакво мнение ,което да е различно от мнението на КПСС?! Съжалявам не бихте и помислили.Та оставете хората на мира да управляват и ги съдете по делата им ,а не по двойния аршин на мафиотска структура,като БСП(БКП).


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


OFFche Welle


19 май 2017 | 07:25Хак да му е на Валерко, за дето продаде електората си на Тиквата за 20 лева и то от догодина. А на изборите след две години и той да заминава при Кунева, Москов и Лукарски.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


OFFche Welle


19 май 2017 | 07:27И дано управляващите тикви барабар с ДПС прекарат мажоритарния вот. Тогава Валери Тъпака ще види магаре рупа ли боб


Васил Здравков


18 май 2017 | 22:56Дреме ми на дедовия за някой си Павел. 3 пъти над 1 млн. българи гласуват за биби от Банкя, а на него му взривиха джипа през 1997 г. Това е по големият проблем. Всички знаем чии джипове биват взривявани, но някои считат за нормално един мафиот да бъде премиер.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Emil Marinov


18 май 2017 | 22:47Инфантилността винаги се заплаща скъпо с голяма лихва !На младини често се вършат глупости ,за които в зряла възраст винаги съжаляваме ,но. ...не можем да ги поправим!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ТИКВЕНИК


18 май 2017 | 18:49За оцеляването си БАЙ ви Х..Й ще се съгласи да наеме и хубавелки от магистралата, само и само да е на власт. Те това е облика му светен.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Манчев


18 май 2017 | 18:23Не като камък на шия! А като стихия за позакърпена гемия и баш пехливан кормчия...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.