Борисов е загубил силата на въздействието си върху тези, които изпрати във властта

Валерия Велева: Перверзия с оставки. Борисов и кризата във властта

36774 | 9 септ. 2018 | 15:40

И за първи път, откакто е в политиката Борисов не е едноличен господар на положението. Срещу него вече има сформиран отбор, който не се притеснява публично да му се противопоставя.


ДРАМАТА ВЪВ ВЛАСТТА

 

За първи път, откакто Бойко Борисов е премиер, смяната на министри предизвиква драматични турбуленции не само в държавата, но и собствената му партия. Вярно е, че за първи път той поиска три, а може да станат и повече, оставки на министри. Управляващата коалиция се разтърси от непреодолими вътрешни противоречия, личната неприязън между отелните субекти на властта избуя през през медиите, очертаха са лобита и лагери, извадиха се томахавки, захвърчаха каски, властта се превърна в бойно поле.

 

И за първи път, откакто е в политиката, Борисов не е едноличен господар на положението. Срещу него вече има сформиран отбор, който не се притеснява публично да му се противопоставя.

 

РАЗПОЛОЖЕНИЕ НА СИЛИТЕ

 

Срещу лидера на ГЕРБ се изправят председателят на парламента Цвета Караянчева, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, цялата парламентарна група на ГЕРБ, двамата вицепремиери Валери Симеонов и Красиммир Каракачанов. Сериозна армия. Всички те поставят под съмнение решението му като премиер да поиска и да получи оставките на министрите Радев, Нанков и Московски като поемане на политическа отговорност след трагичния инцидент край Своге, отнел живота на 17 българи. Нещо повече, откакто оставките са факт, в медиите тече неистова битка за спасяване на министрите, и най-вече на Николай Нанков. А точно той "предаде четата", обявявайки, че в асфалта край Своге има варовик, а пък той пет пъти писал протестни писма на фурмата, но тя не му отговаряла. 

Единственият, който стои плътно зад гърба на Борисов е председателят на ПГ на ОП Волен Сидеров, който изповядва класическото правило – премиерът е този, който решава съдбата на министрите си.

В същото време в лагера на патроитите се води ожесточена война, в която на премиера е отредена крайно незавидна роля – той не може да е арбитър, защото няма механизмите за това, и се превръща в обикновен наблюдател, върху когото обаче падат снарядите.

 

ОБВИНЕНИЯТА

 

За капак на цялата тази трагикомична пиеска премиерът е посочен от своя вицеремиер Симеонов в официална декларация на НФСБ като авторитарен управленец, който нарушава конституцията; чиито действия са нелогични -  обслужват не държавните интереси, а личния му рейтинг; а пък под крилото на властта му в държавата си шири корупция, лобизъм и кадрова вахканалия.

Никой от ГЕРБ не скочи да защити Борисов. Цялата партия се сниши. Никой от министрите не се засегна от думите на вицепремиера, никой не обори тежките му обвинения. Никой от депутатите на ГЕРБ не се възпламени от клеймото, лепнато от Симеонов на властта, която те крепят с гласовете си. Нямаше извънредни брифинги на дежурните от ГЕРБ, нямаше дори декларация на ГЕРБ.

Самият Борисов също си замълча. Нещо повече, само час след взривяващата декларация на НФСБ той седна на една маса със Симеонов. Не се ядоса. Не се разсърди. Не се обиди. Не поиска обяснение. Не получи извинение.

Сякаш нищо не се е случило!

 

ИЗВОДИТЕ

 

Извод първи – властта не разбира, че това състояние, което демонстрира пред обществото, е вид перверзия. Спалнята на коалицията е толкова широко отворена, че нищо не остава скрито от борбата под чаршафите. Това не буди смях. Това отвращава! Обществото не е в ролята на воайор, то е принудено да гледа този пошъл спектакъл. Реакцията на снимката със синята каска на Каракачанов е доказателство, че публиката не се забавлява, тя е гневна. Обясненията за нарушена комуникация между актьорите звучат като гротеска.

 

Извод втори - Борисов е загубил силата на въздействието си върху тези, които изпрати във властта. Те вече се чувстват достатъчно овластени и обиграни, за да му се противопоставят. В дадени моменти той се превръща в техен заложник. Те го рекетират откровено, притискат го, нагъват го публично като смачкана мантинела на пътя. Това не си позволи нито Виденов, нито Костов, нито Филип Димитров, нито Станишев дори. Повсеместната корупция, прокарването на лобистки закони, заиграването с икономически субекти, отсъстващият контрол на всички нива в държавата лъсна отчетливо именно в трагедията край Своге. Но това не стресна тези, за които оставките „няма да решат нищо”.

 

Извод трети –  думата „оставка” кънти особено драматично в ГЕРБ, защото там вече е развит синдромът на страха от „Кой ще е следващият?”. Репликата на Цвета Караянчева от края на миналата година „Не даваме Делян” (Добрев), защото не се знае кой ще е следващият отстрелян, звучи в ухото на всеки от ГЕРБ. Именно този обсебващ страх обедини тогава парламентарната група и тя бламира Борисов, а Добрев остана в парламента. Сега може да се случи същото. Караянчева обяви, че депутатите са против оставките, които премиерът е поискал (такова решение на групата на ГЕРБ няма), с което публично го шамароса. Никой от тях не се замисля за мотивите и причините, довели до решението на премиера да поиска оставки. Или по-точно - отхвърлят се всякакви мотиви на премиера. Нещо повече - Караянчева заяви, че и тримата министри са успешни, неясно по какви критерии. От което пък излиза, че премиерът е неспосбоен да им направи адекватна оценка. Затова и решението му за оставките е неадекватно - това фактически ни казва ГЕРБ. Такъв резил досега никой партиен лидер и премиер не е допускал!

 

Извод четвърти - депутатите от ГЕРБ забравят правилото, че оставка не се гласува. Тя просто се приема. И сякаш не взимат под внимание решението на Конституционния съд, който в края на януари обяви за противоконституционен отказа на Народното събрание да приеме оставката на Делян Добрев. Освен това промените и съставът на кабинета се гласуват анблок. ПГ на ГЕРБ не може да решава кои оставки да подкрепи и кои да отхвърли, както заявява Караянчева. Парламентът или приема целия кабинет, или го отхвърля заедно с премиера. 

 

Извод пети – колебливото поведение на Борисов досега по отношение гафовете на някои министри дава основание на групата на ГЕРБ да отхвърля принципа, че министърът носи политическа отговорност, дори и когато няма лична вина. Така е в белия свят. Ако Борисов беше спазвал този принцип, отдавна трябваше да се е разделил с Валентин Радев, с Цецка Цачева, с Румен Порожанов като министри в кабинета му. Сега запазвайки Цачева, трябва ясно да обясни защо си отива Радев, защо остават Ангелкова и Нено Димов. Ако Ангелова остане, каквито са намеренията на премиера, ще си отиде ли Валери Симеонов, както той вече  заплаши? Ако не си отиде, с какво ще го „компенсира”? Ако пък Волен Сидеров не получи оставката на Симеонов, за която настоява, какво на него ще му даде? Влизането в тази сложна схема отслабва Борисов. Вярно е, че досега той показва изумителни качества да излиза сух от всяка тежка ситуация и да спасява и правителството, и ГЕРБ. Сега обаче патриотите са му като камък на шия, а депутатите отказват да го следват. Отстрани изглежда като генерал без армия... Навън всички го хвалят, вътре го бламират.

 

ПОСЛЕДИЦИТЕ

 

Коалиционният съвет на управляващата коалиция ще реши дали да приеме тези оставки или да ревизира решението на премиера.

Борисов не се е отказал от тях, за него ход назад няма, дори има намерение да предложи още смени в състава на правителството.

Тук опасностите са няколко.

Ако Коалиционният съвет подкрепи решението на премиера, тогава Валери Симеонов или трябва да изяде декларацията, с която го обвини в авторитаризъм, или да напусне правителството. Друг път няма. Освен перверзията. Същото е и с Караянчева.

Ако Коалиционният съвет не подкрепи Борисов за оставките на министрите, това ще е третото му бламиране в третия му мандат и тогава той ще трябва да хвърли оставка.

Това сочи политическата логика.

И тук не става въпрос нито за рейтинг, нито за имидж.

А за принципи, върху които стъпва всяка демократична власт.

Почти сигурно е обаче, че нито първият, нито вторият вариант ще влязат в действие. Защото няма да има принципи. Коалиционният съвет ще бъде бойно поле, на което генерал и овластени пешки ще премерят сили.

Нечии глави ще пострадат, но ще бъдат постигнати компромиси (как ще ни ги обяснят, предстои да видим) и Борисов ще направи замисления от него ремонт на кабинета. Което също носи риск.

 

РИСКОВЕТЕ

 

Не е ясно дали новите министри ще бъдат по-добри от тези, които си отиват. Може да се окажат по-драматични грешки от предшествениците си. Трябва ясно да се каже каква ще е посоката на тяхната работа. Иначе Борисов може да влезе в коловоза на Костов, който на втората година смени 10 от министрите си, но с това кабинетът му не стана по-стабилен.

Трябва да се даде отговор на въпроса - патриотите ще продължат ли да дрънкат каските, или всеки ще получи „бонбонче” под маската на „възстановената комуникация”? И докога ще е тази отвратителна игра?

Усещането за перманентна нестабилност идва и от нарушената комуникация между премиера и парламентарната група на ГЕРБ. Вече има ясно очертана разграничителна линия - Те и Той.

Ще успее ли Борисов да затвори всички тези фронтове? Наред с огромните проблеми в управлението и нарастващото недоволство, чийто тътен все повече се усеща. 

Или ще закърпи положението, за да „добута до края на мандата”, както обяви Цветанов? На каква цена? И какво означава репликата (ако не е лапсус) на Цветанов от днес:"ГЕРБ ще предложи кандидатите за министри". Според Конституцията премиерът предлага кандидатите за министри, структурата и състава на правителството. Да не би в ГЕРБ да са написали нови правила на държавното управление, за да принизят ролята на премиера?

Има риск на Борисов да му писне от всичко това и той да хвърли оставка.

Има и слухове, че всичко това се прави именно с тази цел - нови избори и влизането на ГЕРБ пак във властта, но с други партньори. Но има риск от наказателен вот, въпреки успокояващите социологически сондажи.

 

Пореден гаф е точно в този момент да се обяви, че Цецка Цачева и Румяна Бъчварова се готвят за посланици. Защо? Защото са дипломати от кариерата? Защото знаят езици? Защото са били успешни министри? Или защото "лоялните" се спасяват от "потъващия кораб"? Борисов държи ли сметка как този избор изглежда отстрани и какви подигравателни коментари ще предизвика в дипломатическите среди?

Или пък ще прати за награда Цачева в Конституционния съд, защото е перфектен юрист?

 

Някои от ГЕРБ побързаха да обявят, че с трите подадени оставки кризата във властта е преодоляна.

Не! Кризата тепърва започва!  

 

(П.П. 10 септември, 12.35,

Ден след написването на този анализ, Консултативният съвет прие с пълен консенсус и трите предложения на премиера за министерски оставки. И за да спрат спекулациите, Борисов дори обяви имената на новите министри. Цветанов го подкрепи и обяви, че разногласия между него и лидера на ГЕРБ няма. Валери Симеонов не поднесе извинения, а Волен Сидеров обяви, че срещу премиера има заговор от хора на НФСБ, на ГЕРБ и на Реформаторския блок. Все още никой не го е опровергал.)

 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Властта - и фалшивите новини

-1460718675.jpg

Най-много нелепости се ръсят в енергетиката. Щяха да развалят договора за ...

14 май 2019 | 22:03

Васил Василев: Как да спрат кражбите от еврофондовете? Дайте разпределението им на банките!

-1542009157.jpg

Моделът за разпределението на еврофондовете е сбъркан и който и да дойде на ...

14 май 2019 | 15:19

„Ел Паис“: Европа се самоубива демографски

-1528280077.jpg

В цяла Европа се наблюдава укрепване на крайнодясната идеология, която е ...

19 май 2019 | 16:34

Бой за постове: Меркел и Макрон в челен сблъсък за следващия шеф на Еврокомисията

-1548169645.jpg

Противопоставянето Германия - Франция може да изведе напред компромисен ...

18 май 2019 | 13:50

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


иван узунов


13 септ. 2018 | 15:06Когато няма аргументи, има квалификации.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Борко Димитров


12 септ. 2018 | 15:32Я, Насрани Насраниев си е сменил името на Иван Узунов :)))))))


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


иван узунов


10 септ. 2018 | 15:57Този коментар съдържа нецензурно съдържание или език на омразата!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


иван узунов


10 септ. 2018 | 15:57Този коментар съдържа нецензурно съдържание или език на омразата!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


иван узунов


10 септ. 2018 | 15:57Статия, пълна с глупости. Не за първи път Велева прави от мухата слон. Когато БСП се раздира от противоречия, било добре да се чуят различните гледни точки. Различните мнения в ГЕРБ са лошо нещо според Велева. А бележката за магистралната политика е абсолютна простотия. Край Своге няма магистрала, асфалтът там е положен при управление на БСП.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незабравка


10 септ. 2018 | 22:14Ха ха ха ха ха ха ха ха ха!!!


Стоян Букиков


10 септ. 2018 | 15:30Уважаема г жо Велева, дълго време съм имал чувството, че разбирате от политика и личности!?!!? За съжаление с последната си статия показвате , че много прости неща не са Ви ясни!? В ГЕРБ има желязна дисциплина!! Всички мнения на Караянчева, на Цветанов, на Томислав Дончев са само да дават храна на такива баламурници като Славчо Велков, като твоя д р Калоян Методиев, като Александър Симов за да си упражняват надеждите, че Корнелия някога ще спечели избори!??


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Стоян Букиков


11 септ. 2018 | 16:13Политиката е сложна наука, тя не е за Незабравки!?! В момента има 400 хиляди служители от ГЕРБ със семействата стават милион и двеста!? Това и Президентът го знае!!!Така че нови избори


Незабравка


10 септ. 2018 | 22:16Да, ще спечели! Шайката няма никакъв шанс даже и с фалшификация!


Величков Любомир


10 септ. 2018 | 11:42Ама то май Конституционният съд се превърна , с няколко изключения ,за тихо пристанище за провалили се бивши политици и магистрати прегледайте списъка и ще се убедите . И това е съставът на ,образно казано ,горната камара на парламента. А искаме нещата в държавата да се оправят . С този подход никога!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


10 септ. 2018 | 11:42Ама то май Конституционният съд се превърна , с няколко изключения ,за тихо пристанище за провалили се бивши политици и магистрати прегледайте списъка и ще се убедите . И това е съставът на ,образно казано ,горната камара на парламента. А искаме нещата в държавата да се оправят . С този подход никога!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


tibia


9 септ. 2018 | 23:54Борисов има един принцип, който го държи на власт и ще го държи докато му се стои никога не обръща внимание, а още по малко се вслушва в прогнози, поличби, предсказания и врачуване на медийно политически самозванци. Никога! Но изненади ще има и няма да са добри нито за левите, нито за либералите. Особено за либералите. Много скоро Борисов ще се окаже единствената преграда межу гражданите и либералите, която й разгониха фамилията на България. Само да не си помислят някои възгордели се нищожества, че ще им се размине. Това, което се надига в Европа и ще се надига до изборите за европарламент, ще измете всички червени, зелени и тъмносини лаладжии. Не мисля, че в обозримо бъдеще ще ги видим отново.Това особено важи и за тези, чийто бизнес е България да бъде в калта, както и за тези, чийто бизнес е да внушават колко България е в калта!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Швейк


10 септ. 2018 | 00:55Колко ли получаваш от Боко за такива дитирамби? По суеверен човек от него няма. Вижте му само червеното конче на китката. А за ретроградния Меркурий да не говорим. Вече е генерал без армия. Предстои му Ватерло и о в Св.Елена. В добрия случай!


Швейк


9 септ. 2018 | 22:42Бягството на Бъчварова в Израел като посланик, е показателно. Цецко я е нарочил, а и всички други са и мераклии. Ще я подкарат. Има за какво. И тя си знае. Бойко и пръста няма да си мръдне.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Visitor


9 септ. 2018 | 21:16Бих предложил да изгледате първото за сезона предаване на Сашо Диков, по специално гостуването на Люба Кулезич! Ако това, което тя сподели е истина, поведението на Б.Б. е разбираемо. Вече каквото и да правят Правителството, Коалициите и Мнозинството е все едно. Предсрочни избори напролет 2 в 1. Евро и нацпарламент.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


wass


9 септ. 2018 | 20:52Станишев им го каза преди десет години: Здравейте, циркаджии.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Йордан Бояджиев


9 септ. 2018 | 20:47Чудесен анализ!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


proksima


9 септ. 2018 | 19:42Според Аристотел олигархичната власт е най нетрайна и крехка, защото постоянно произвежда рискове вътре в себе си едни се карат с други, отвън постоянно напират трети, а народът гледа и събира гняв. Борисов доразви философския анализ на Аристотел като се опитва да открадне повече ресурси, отколкото има в държавата !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошо


9 септ. 2018 | 19:01Изходът е ясен: премиерът трябва да се отърве от Цв.Цветанов, за когото има десетки, ако не и стотина причини да си ходи, и от вярната му пешка Цвета Караянчева, която като председател на НС прави поради липса на юридически познания гаф след гаф. Сетне, а не сега, не е трудно да се отърве от НФСБ. Другият вариант оставка на кабинета е по радикален и по рискован засега. А Опитомените патриоти пред риска скоро да не помиришат НС ще си седнат на четирите си лапи.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Швейк


9 септ. 2018 | 22:49Няма полезен ход, твоят премиер, Гошко. Отекъл е. Воленчо е на къса каишка при Шиши и сам се чуди как да се отърве. Я като евродепутат, ама трябва да се разбере с Валери, щото Каракачанчето лансира Джамбазки, я с друг пост на Изток. Ама май закъсня. И ще има ресто! А Цецко вече се договаря за периода след Бойко.