Докога ще търпим да идват да ни учат отвън как да живеем?

Валерия Велева: Скандалът "Ска Келер" и националният интерес

35009 | 10 февр. 2018 | 16:17

Кремъл не ни е нареждал какви закони да приемаме, г-жа Ска обаче ни нарежда кой министър да си ходи.


Представете си, че един български евродепутат от треторазрядна партия отиде в Германия, поиска оставката на Меркел и започне да нареджда на германците откъде да минат магистралите и лифтовете им.

Смешничко, нали?

Първо, нито един български политик би допуснал такова нещо.

Второ, никой в Германия няма да му обърне внимание...

Ние обаче не само че допускаме това, ами вкарваме този евродепутат в основното политическо предаване по националната телевизия, откъдето той ни размахва пръст.

 

Франческа Мария Келер, евродепутат, която предпочита да я наричат Ска, и е сред лидерите на Зелените в Европарламента, се оказва важната за България европерсона.

 

Пристигна г-жа Ска, натресе на екопротестите, а от „Панорама” на БНТ ѝ поднасят веднага микрифона, пред който тя се изцепва:Аз не вярвам на министър-председателя”. Като каква го казва това г-жа Ска? Да не би да е гласувала за българския премиер?

„В изменения план за управление на национален парк „Пирин” не се казва, че става дума само за втори ски-лифт”, продължава да настоява дамата, с което прави откровена намеса във вътрешните дела на страната.

Пускат ѝ на г-жа Ска обясненията и клетвите на премиера, че една керемидка дори няма да се сложи на Пирин, а тя продължава с огромната манипулация: „В плана се допуска строителство да се извършва в почти ПОЛОВИНАТА от Националния парк. Не означава, че ще се строи само лифт!”

Водещата не я оборва. Водещият в студиото – също. Все едно, че не са чули, че ще се строи в ПОЛОВИНАТА Пирин!

 

Питат я хрисимо: Разговаряхте ли с хората в Банско, които разчитат на туризма?

Ска отговоря:  „Чела съм проучвания, чела съм какво мислят местните, но лично още не съм говорила с местните. Чух, че имало проблем с Кресненското дефиле – другият екологичен въпрос. Ако искаш да строиш магистрала на такава тясна ивица, няма как да не засегнеш местните – училището ще е на няколко метра от магистралата. Земеделски стопани няма да могат да стигат до нивите си, без да заобикалят много хиляди километри. Много хора са против строежа на магистралата. За Пирин един от аргументите, е, че така ще се създадат работни места, а заетостта е много важен фактор, но ми изглежда, че заетостта, при ски-туризма е сезонна. Досега няма положителен ефект върху местната икономика. Но ще ида и ще питам, защото засега само съм чела по въпроса.”

 

Зелената евродепутатка, която само била нещо си чела за Пирин, дрънка в национален ефир откровени глупости – как земеделските стопани у нас щели да ЗАОБИКАЛЯТ МНОГО ХИЛЯДИ КИЛОМЕТРИ в Кресна, за да стигнат до нивите си. Вероятно г-жа Ска не знае, че у нас от единия до другия край на държавата са едва 550 км.

Но ние я слушаме в ефир безкритично.

Не реагираме, когато твърди, че заетостта при ски-туризма НЯМА положителен ефект върху местната икономика.

Не реагираме, когато заблуждава, че екопротестите у нас не са политически.

Дамата се държи откровено нагло, когато се опитва да ни забруди, че не знае колко са лифтовете в Германция и затова щяла да пита Гугъл, но е наясно с нашите лифтове.

 

Валери Симеонов реагира остро на нейното поведение, макар че прескочи нормите на изискания дипломатичен език. Правителството се разграничи от него. Разбираемо.

 

Скандалът „Ска Келер” обаче поставя няколко важни въпроса.

Докога ще търпим да идват да ни учат отвън как да живеем? Нима чехи, словаци, унгарци или поляци ще допуснат някой да им нарежда къде какво да строят?

Кой от европейските народи се държи така раболепно?

Защо за всичко чакаме знак от Брюксел!

Колония ли сме или една от най-старите държави на континента?

Членството ни в ЕС води ли до липса на суверенитет? Не води! Конституцията ни е ясна – цялата власт у нас произтича от народа, а не от Брюксел.

По същия начин ни натискат за Истанбулската конвенция и нашите министри са готови да рапортуват! И да дадат безконтролна власт на чужди НПО-та, да прехвърлят на една организация като GREVIO правото да не подлежи на българска юрисдикция, да командва в училища и в детски градини. Не искам да си мисля, какво би станало, ако Конституционният съд признае, че това е възможно. Нашата Конституция не позволява на чужди физически и юридически лица да  съблюдават законите вътре в страната, камо ли пък те да имат имунитет над закона.

Как може да допуснем да се отнасят към нас по този обиден начин? Що за евронавеждане е това!

 

Навремето се държахме така с наведени глави пред Москва!

Но сега сме част от равноправен съюз. Кремъл не ни е нареждал какви закони да приемаме, г-жа Ска обаче ни нарежда кой министър да си ходи.

 

Изпълнили сме всички изисквания за Шенген. Защо ни разиграват от 2011 година? Холандският премиер Марк Рюте дойде и ни каза: „Още малко ви трябва!” Кое е това малко? И колко е малко? Пазим границата на Европа. У нас няма бежанец, който да е посегнал на български гражданин. В Кьолн озверели мигрантни изнасилиха стотици жени навръх Коледа! Това Шенген ли е?

 

Посрещаме всички госториемно. Прегръдки, целувки, опъваме софри, показваме обичаи и изкуство... Накрая си оставаме с клишетата, че много ни харесват и обичат. Потупват ни по рамото и си отиват.

А сме заложили на карта и еврочленството на Западните Балкани, и влизането в Шенген, и чакалнята на Еврозоната, и отпадането на Мониторинга, отношенията ЕС- Турция. Мащабни проекти, които изискват освен усилията на премиера и на дипломацията ни, национално достойнство, смелост и единение.

 

Ще ни уважават много повече, ако тропнем по масата и покажем, че от нас зависи точно сега, когато водим европредседателството. И че заедно с това се водим от националния интерес.

 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Тукашният джихад ще се роди от Глада. Как се на-хибридваме сами

-1460633929.jpg

Разбере поне, какво ще се случи от хилядите деца, които си лягат гладни. Какво ...

19 окт. 2018 | 15:47

"Дойче веле": В Унгария не искат "развратници" и "човешки индивиди от друг вид"

-1517417880.jpg

Управляващите смятат, че на Запад "нормалният християнски свят" е на ...

20 окт. 2018 | 14:46

Нощта е бременна с консерватори

-1540040120.jpg

Целият този кръг бе затворен още преди 130 години: “Ами че ти бе, бай Ганьо, ...

21 окт. 2018 | 20:16

Хасан Азис: Управлението на Кърджали изисква познаване на душевността на хората

-1521999867.jpg

Очакваме през следващата година да приключи една инвестиция от около 15 млн. ...

21 окт. 2018 | 12:16

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Бай Манол


10 февр. 2018 | 16:50Права сте г жа Велева, относно тази увредена персона! "Аз не вярвам на министър председателя казва "дъсСКАТА"...Вие вярвате,така ли?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незабравка


11 февр. 2018 | 18:29Едва ли някой вярва на охранения шопар Борисов...и неговата Коледа ще дойде!


Бай Манол


10 февр. 2018 | 16:50Права сте г жа Велева, относно тази увредена персона! "Аз не вярвам на министър председателя казва "дъсСКАТА"...Вие вярвате,така ли?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.