Снимка: kremlin.ru

Путин го гледаше със стъклен поглед, бърчеше чело, измерваше го изпод вежди...

Валерия Велева: В очите на Путин... хлад и недоверие

100989 | 31 май 2018 | 15:09

Все пак, с познатото руско великодушие към малките, които са сгрешили, Путин отвори пред Борисов вратата."Турски поток" ще мине през България, но еспертите смятат, че е рано да се говори за затопляна на отношенията.

Снимка: kremlin.ru-1527770306.jpgВ очите на Путин... хлад и недоверие. Сн. Цветан Томчев-1527779215.jpgВ очите на Путин... хлад и недоверие. Сн. Цветан Томчев-1527779198.jpgВ очите на Путин... хлад и недоверие. Сн. Цветан Томчев-1527779180.jpgВ очите на Путин... хлад и недоверие. Сн. Цветан Томчев-1527779165.jpgВ очите на Путин... хлад и недоверие. Сн. Цветан Томчев-1527779150.jpgВ очите на Путин... хлад и недоверие. Сн. Цветан Томчев-1527779134.jpgВ очите на Путин... хлад и недоверие. Сн. Цветан Томчев-1527779118.jpg В очите на Путин... хлад и недоверие. Сн. Цветан Томчев-1527779081.jpg

Първа визита в Москва.
Първо гостуване в Кремъл
Първа среща с Путин след 9-годишна раздяла
Разговори в рамките на близо два часа.
Пресконференция с продължителност 27 минути.

ЦЕЛ НА ВИЗИТАТА

 

Борисов да получи политическата воля на руския президент за вкарването на 15.75 млрд. куб.м. годишно руски газ в хъба "Балкан" през отклонение на "Турски поток" за българска територия, който да продаваме, а не да транзитираме, каквито са вижданията на руснаците. Това би дало възможност на България да възвърне ролята си на газоразпределителен фактор на Балканите.

ДЕЛЕГАЦИИТЕ

Българската делегация, съпровождаща премиера, бе внушителна - петима министри, вкл. вицепремиер: Томислав Дончев, Влади Горанов, Теменужка Петкова, Николина Ангелкова, Боил Банов. Към нея бе включен и шефът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов. Отсътвието на външния министър Екатерина Захараиева се оценява като умишлено "скриване", заради неспиращото ѝ антируско и антипутинско говорене.

От руска страна в разговорите участваха: Антон Силуанов - първи вицепремиер и министър на финансите, Денис Мантуров - министър на промишлеността и търговията, Александър Новак - министър на енергетиката, Владимир Медински - министър на културата, Александър Грушко - зам. министър на външните работи, отговарящ за Европа, Юрий Ушаков - помощник на президента, Александър Сафонов - председател на агенцията по туризма.

Както и шефовете на "Газпром" и на "Лукойл" Алексей Милер и Вагит Алекперов.


СРЕЩАТА

Според Путин тя е била "открита и съдържателна“.
Според Борисов разговорът бил "прагматичен и полезен".

РЕЗУЛТАТЪТ

1. Русия заяви готовност за реализация на проекта на АЕЦ "Белене", ако България вземе решение на пазарна основа. Но и без тази среща е ясно, че АЕЦ "Белене" ще се строи от руснаците, защото проектът е техен, независимо какъв ще е инвеститорът.

 

2. "Турски поток" ще се зауства на българската граница. Това обаче стана известно още на 26 май, когато Турция и "Газпром" подписаха договор за строежа на сухопътната част на "Турски поток" и тогава се разбра, че той ще стига до България, а не до Гърция, заради влошените отношения между Атина и Анкара.

 

3. Не са постигнати договорки за доставка на руски газ за България през "Турски поток". Това бе огромната изненада, която ни я сервира говорителят на президента Дмитрий Песков, тъй като Путин бе обран в изявлението си. "Комерсант" написа, че "Турски поток" ще премине през България. Песков уточнява - това е вариант, но нищо не е решено, нищо не е уточнено.

 

4. Постигнато е съгласие за съхраняването на военните ни паметници на българска земя. Без конкретна договореност. 

ДОКУМЕНТИ не са подписвани.

 

Седмица преди това Макрон си тръгна от Москва с 50 подписани договора.

 

Борисов отиде при Путин с един-единствен проект, за който получи обтекаем отговор: "Въпросът за транспортирането на газ от "Турски поток" в Европа през България се разработва в практически план с Турция и България". И още: "Въпросът за обемите на транзитния газ през България трябва да бъде обвързан с обема на доставките за цяла Европа".

Нито дума за хъба "Балкан"!

Нито дума за това, че ние искаме да продаваме руски газ през "Турски поток", а не да транзитираме.

Ние чакахме от Путин да ни каже за "количествата газ", той ни отвърна с "въпросът е...".

България не представи стратегия за цялостното развитие на руско-българските отношения в контекста на новото в контактите между ЕС и Москва. А Русия това очаква. Тя иска от нас да види какво ще е отношението ни към нея оттук нататък, след като в последните 5-6 години ние се държахме към нея като "ястреби". Тя иска да види, че сме осмислили грешката си;  иска да е сигурна, че миналото няма да се повтори. Иска да вярва на някого у нас, че Русия ще получи това отношение, което заслужава. И което Европа вече ѝ засвидетелства. Въпреки санкциите, въпреки нашите евроатлантически обвързаности,  които тя приема. Проект като хъба "Балкан" е много малък за размаха на газовото и геостратегическото ѝ влияние. С него и без него Москва пак държи кранчето на синьото гориво към Европа.

Срещу искането ни това кранче да се врътне и за нас, ние не предложихме нищо в ответ. Просто бяхме НЕПОДГОТВЕНИ!

Българските министри не се срещнаха с реципрочните си колеги в Москва с изключение на Ангелкова и Банов, които проведоха бланкетен разговор с руския министър на културата Медински.
Нито един от министрите не коментира визитата пред медиите.

ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА

В малката зала за пресконференции на Кремъл Борисов и Путин влязоха с енергични крачки. Застанаха пред микрофоните.
Борисов - видимо притеснен.
Путин - с ледено спокойствие.

 

                     ( Виж прекрасните снимки на Цветан Томчев от "Труд")


Първи взе думата домакинът. Путин чете от предварително подготвен текст. Първо казва за АЕЦ "Белене" и после минава на руските паметници у нас. Хъбът е пропуснат. Край! Провал!

Нито веднъж не спомена името на Борисов, използваше дистанцираното и протоколно "премиер-министърът". 

Нито веднъж не показа свойско или приятелско отношение към Борисов!

Първите целувки между двамата бяха, след като Борисов просто го награби в прегръдката си. Путин обаче не е Юнкер и бързо го сложи на мястото му.

Борисов започна изложението си енергично, влизайки почти на бегом в енергийната тема, обяснявайки като скоропоговорка за "българската публика" всичко, което е в съзнанието му за България като газоразпределителен център на Балканите.

Нямаше лист пред себе си. Използваше натрупаното в главата си. Говореше. Говореше...
Путин се втрещи от този енергиен словесен поток.
Погледът в очите му се променяше от негативен през пренебрежителен до безразличен.


Борисов не го видя. Той ръкомахаше с ръце; отвреме-навреме с тялото си се наклоняваше към домакина, за да покаже колко са близки; използваше дори израза "колегата Путин".

Сините очи на Путин го стрелваха, но в тях нямаше емоция.

Нямаше съпричасност към това, което говори и което иска да покаже гостът му. Погледът беше: "Какви ги говориш!"

 

Борисов не го разбра.

Премиеръът на България започна да се извинява за спирането на "Южен поток", кършейки нервно ръце;

да се оправдава с Брюксел за това решение;

да благодари за 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй;

да обещава, че сме си научили урока за "Белене";

да търси снизхождение в силата на ГОЛЕМИЯ, който трябва да ПРОСТИ.

 

Путин го гледаше със стъклен поглед, бърчеше чело, измерваше го изпод вежди... И го закова: "Приказките за по-големия ме смущават, защото по-големия обикновено го подтикват да плати сметката"

Хуморът на Путин бе пълен със сърказъм. Обяви, че "сметката" за спирането на "Южен поток" са 800 млн. евро загуби за руската страна. Борисов не отвърна, че загубите на България са не по-малки и че не сме  получи никакви компенсации за своето послушание.

Този миг бе отчайващ за националното ни самочувствие!
За да покаже, колко сме зависими от Москва, Путин му припомни, че 9% от БВП на България идва от дейността на "Лукойл".

 

Борисов пусна това покрай ушите си.

 

И се оплака, че хем сме били най-лоялната страна на ЕС, хем са ни подминали всички газопроводи.
Путин го погледна съжалително. И се хвана за челото.

 

Борисов се оправда, че ние сме били "принципни", но това звучеше по-скоро като признанието "май излязохме глупави", защото точно тогава "ни се влошиха отношенията с Русия".

 

Това не стопли сърцето на Путин.

Напротив. Каза ни в лицето, че на едни от ЕС разрешават да правят бизнес с Русия, да подписват за газопроводи, а на България - не. "Тя по-лоша страна ли е, друга категория ли е ?", попита Путин и това звучеше като шамар за всички български управници, които в тези години не защитиха националния интерес така, както го правят силните държави в ЕС.

 

В тази поза на слаб ученик пред Путин стоеше премиерът на държава, която в момента председателства  Съвета на ЕС. Премиер, който търси да стъпи на здрава почва в отношенията ни с Русия.


Но миналото, а не бъдещето бе в очите на Путин.

 

Борисов вървеше по остриетто на бръснача, Путин пък с наслаждение наблюдаваше усилията му да се държи в равновесие.

Въпреки това Борисов не се предаваше - надяваше, че с характерното си свободно държане, с което сваля всякакви бариери, ще смили и Путин.

Още повече, че Еврокомисията напълно подкрепя плановете на България за създаване на регионален газов хъб.  В отговор на въпрос за транзита на руски газ в Европа  говорителят на ЕК Ана-Кайса Итконен заяви:“ "Напълно подкрепяме България за реализирането на нейния план за регионален газов хъб. Разбираме, че газовите потоци в региона имат много важно значение за България.“

 

Не се получи!

 

Путин е безпощаден! Иска и от ЕС, и от България "железобетонни гаранции".

Заради предателствата ни.

Заради врътките.

Заради това, че днес кажем едно, утре - друго.

 

И ни дава време...

 

С познатото руско великодушие към малките, които са сгрешили, Путин все пак отвори пред Борисов вратата. 

 

 "Турски поток" ще мине през България. Но еспертите смятат, че е рано да се говори за затопляне на отношенията" , коментира авторитетното издание РБК.

 

Защото доверието трудно се възстановява.

Братските чувства вече ги няма. Има студена икономическа пресметливост. Това тепърва ще го осъзнаваме!

 

България има да извърви много дълъг път, докато се върне на онази права, в която Путин ни гледаше с уважение.

 

Руските медии се отнесоха благосклонно към Борисов. Оцениха посещението му като прелом в отношенията ни с Русия.

Това е неслучаен знак!

Оправдаха и "предателството" ни. "През последните години, следвайки сигналите и напътствията от ръководството на ЕС, България се самонаранява. Вредите в крайна сметка са огромни, но от ЕС няма компенсации", написа Газета.ру

 

Оттук-нататък трябва да оправдаем доверието, дадено ни в аванс. 

Москва наистина не вярва на сълзи!

 

И накрая - от тридневно, през двудневно, посещението на премиера Борисов завърши с една обикновена 12-часова визита в Москва. 

Без официална вечеря. И без фанфари!


От категорията

Иван Гранитски: Светлината на Българските букви! Честит празник, България!

Iветлината на Словото, светлината 
на Буквите, които са живото въплъщение на Божия промисъл -1558446499.jpg

24 май е един Великден, Великден на духа и на просветата, на възкресението на ...

24 май 2019 | 00:11

Кеворк Кеворкян: Най-напред пчелите...

-1462343945.jpg

Всъщност, никой не си направи труда да уведоми Народа, че една част от него ...

21 май 2019 | 10:28

Бъдете преблагословени,о вий, Методий и Кирил, отци на българското знанье,творци на наший говор мил!

Тъй солунските двама братя /насърчаваха дедите ни...-1558444532.jpg

Напред! Науката е слънце, / което във душите грей! /Напред! Народността не пада ...

24 май 2019 | 00:12

Владимир Шейтанов: Очаквания за нередности и машинации на кампанията и в деня на вота

-1552918447.jpg

Голяма част от фирмите са с изчерпани кредитни ресурси и са в подчинено ...

21 май 2019 | 10:58

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zmei15


2 юни 2018 | 18:59Охоо, Велева взехте да правите смислени анализи. От това трябва ли да разбираме ,че началниците ви от зад големия гьол имам пред вид Краваристанците вече са решили да пенсионират банкянската тиква?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Вивиан


1 юни 2018 | 12:08Прекрасна статия. Невероятно слово. Журналистически несъсухрен коментар. Политика не мога да коментирам, не съм компетентна, но начина на изразяване на Валерия Велева ми допада много. Успех!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


1 юни 2018 | 11:31Със свойте дезинформационни изявления пред българската ,а и руската общественост Б.Б едва ли е удачно да продължава да стои на този пост!Още повече ,като се добавят и гафовете му сътворени напоследък,политиците ни вътрешни и външни трябва да помислят за нов лидер ! Като отиде в Русия ,не можа ли да обещае ,че поне ще изнасяме за руския пазар плодове и зеленчуци ,които имаме все още в изобилие ,но се изнасят в други страни без полза за нас !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zmei15


2 юни 2018 | 18:56Такъв урод и мародер като Бойко Борисов не биваше да бъде допускан до властта!Краваристанците обаче го поставиха за Премиер защото им е послушен.Опасявам се, че вече не съществуват демократични средства за поправяне на злините, които този гробокопач на България ни нанесе.


нане Геле


1 юни 2018 | 08:51А пък аз да ви успокоя, газ ще има и то в изобилие, бат ви ББ след тази среща дълго и много ще пикае газ, а и здраво се е хванал за резаната тръба на Тайпи.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Орда Капичева


1 юни 2018 | 03:08Борисов не е могъл да мигне от онези 40 минути насаме между Радев и Путин..... http: bultimes.bg borisov ne e mogul da migne ot onezi 40 minuti nasame mejdu radev i putin Борисов се затича да неутрализира ефекта от посещението на Радев


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Visitor


31 май 2018 | 19:33Казано накратко: резултатът от посещението Му е НИЩО И ПОЛОВИНА, НО ПЪК ОТ СЪРЦЕ!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Visitor


2 юни 2018 | 23:04Император Александър II Освободител носи тази добавка не защото ни е освободил от турците! Преди това е отменил крепостното право в Русия през 1861ва! Да те "уважат" крепостниците, имбецил такъв!!!


zmei15


2 юни 2018 | 18:51До: BGman1 .А бе джендър, че си прост като банкянската тиква е ясно ама по добре си мълчи ,че да не предизвикваш хората да те псуват!


Bigman1


1 юни 2018 | 23:15И като се срещат какво...руснаците пак си остават бедни и крепостни селяни...а ти пак си оставаш толкова тъп и неграмотен...


Visitor


1 юни 2018 | 00:55Тъпанар! А чий го търсеше БиБитко в Москва? А Макарон? А Меркел; Шиндзо Абе; Нарендра Моди? Като за страна "отритната" от "цивилизования свят", нещо бая народ се е втурнал да се среща с тях!!!


Bigman1


1 юни 2018 | 00:05Колкото по далеко от Русия толкова по добре...путинофилите не могат да преглътнат, че без Русия сме много по добре и по богати от тях...те да си рупат и и гзта и нефта...друго нямат...даже тоалетна хартия нямат а се бършат с вестник Правда...ако Епицентър беше на на хартиен носител можеше и с него...


Барбара


31 май 2018 | 18:46In Bulgaria to fight organized crime, Trump s AG meets with the country s prime minister, who himself has been linked to organized crime. By JOSH MEYER 05 22 2018 06:00 PM EDThttps: www.politico.com story 2018 05 22 sessions organized crime bulgaria 603378


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Барбара


31 май 2018 | 18:43КАКЪВ ТЪПАК ТРЯБВА СИ, КОГАТО ТИ СИ МАШАТА НА ЩАТИТЕ, КОЯТО ВАДИ ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ ОТ ВЛИЯНИЕТО НА РУСИЯ, ДА ИСКАШ ДА ОБСЪДИШ ТОЧНО ТАЯ ТЕМА С ПУТИН?http: afera.bg %D0%BA%D0%B0%D0%BA%D1%8A%D0%B2 %D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%B0%D0%BA %D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0 %D1%81%D0%B8 %D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%BE %D1%82%D0%B8 %D1%81%D0%B8 %D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%B0.html


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незабравка


31 май 2018 | 22:33Огромен тъпак,тиквоч,,боко...


Боба Есемесо


31 май 2018 | 17:40Какво доверие, като срещу Путин седи ПЪЛНОТО НЕДОВЕРИЕ И ДОКАЗАН СЪДЕБНО ЛЪЖЕЦ!!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Watchdog


31 май 2018 | 17:25Да, добър обзор на г жа Велева. Как да гледа лидер на държава, която е била измамена обаче. Измамата е банална, често се случва и в бизнеса. Явява се за сделка лице, което е правоспособно да представлява... Има всички необходими формални предпоставки за това, лицето е дееспособно, притежава документ, че е упълномощено по силата на договор или специална делегация да представлява и т.н.... Стига се до транзакция, сделка. Подписват се формални документи, започва същинската работа. Ангажират се ресурси. Някъде по пътя обаче неочаквано става ясно, че лицето, което е договорило транзакцията всъщност е използвало фалшив документ за мандат да извърши тези действия. Неговите директори или собствениците на бизнеса никога не са го упълномощавали за подобни действия. Налице е измама.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Watchdog


31 май 2018 | 17:29''Леденият'' поглед може би е израз на нещо друго. А то е, че лицето измамник е толкова нагло, че има очи отново да се обърне към измамената страна с ново предложение за нова транзакция, без междувременно да се е погрижило да се сдобие с надлежни правомощия да представлява и да договоря. Налице е ново престъпление опит за измама.


Marta


31 май 2018 | 16:13Абе направо си му каза: "Как не те е срам да съсипеш тая държава така просташки Глупако. Махай се от очите ми Невежество безсрамно"


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.