Кой ще спи спокойно и чия съвест ще се бунтува?

Валерия Велева: За оставката на един голям лекар като министър. Политиката е безпощадна игра!

32890 | 30 окт. 2017 | 20:12

Още когато проф. Николай Петров е бил номиниран за министър, кълбото на скандала е тръгнало да се разплита. Въпрос на време е било да се стигне до края. Генералът е знаел това. Защо е влязъл в правителството с този "товар на шия"?


Генерал Николай Петров напусна министерския пост.
15 часа след излъчването на репортажа по bTV, който разкри, че докато е бил директор на Военномедицинска академия, е сключил договори за 1,6 млн. лв. с фирмата на своя зет, той връчи оставката си на Борисов. Премиерът я приел - 10 минути преди заседанието на Министерски съвет.

Така - с три изречения - завършва пътят на един достоен лекар във властта.

Министърът прояви мъжка чест и достойнство.
Премиерът демонстрира принципност и реактивост.

 

Останалите членове на кабинета са били изненанади от поведението и на двамата.
Едни смятат, че министърът е паднал жертва на активно медийно мероприятие, други - че е отстрелян, защото е засегнал корпоративни интереси на фармацевтични босове, трети - че кръгове около президента са му отмъстили, защото не го смятат на свой човек.

Истината е, че атаката срещу проф. Петров започна от анонимен сигнал и прерастна в разследване по време на служебния кабинет. И зад него стои бившият вицепремиер Стефан Янев, който днес е съветник на президента по въпросите на отбраната и сигурността.

Във Фейсбук интерпретациите може да се групират в три посоки.
Едната теза е следната: "Генерал Петров може да е голям специалист, но е реализирал схема за кражба на държавни средства в особено големи размери. Хванат е по бели гащи и си подава оставката! Преди него и ген. Тонев по подобен начин се опозори! В случая далаверата е толкова съшита с бели конци, че се учудвам, как такива хора, които съм считал за умни, са се решили на нея! Генералът се е почувствал толкова над законите, че направо прибрал парата с фирма без ДДС регистрация!"

Другата е също толкова аргументирана : "Не хвърляйте кадърните хора на кучетата !!! Не се прави така, господин Примиер, имате добър кабинет, който каквото ще да ви казва, те са добри специалисти !!! Ако така продължава, никой добър специалист няма да пожелае да стои зад вас!! Защитавайте позициите си!!! И най вече министрите си, защото правят всичко възможно да си вършат работата и го правят възможно най -добре и разчитат на вашата подкрепа!!! Не се подавайте на провокациии и не жертвайте хората си и тези на коалицията ви!!!"

Има и трета:Генерал д-р Тонев си отиде унизен и забравен, като най-големия престъпник, а днес още един достоен лекар (в България са малко) отново е унизен. Първата власт е журналистиката у нас, сваля, хвали, убива с думи всеки читав човек. Срам ме е от хората с тази професия (в България). Нека по-скоро се съвземат, те не са богове и богини!"

Как да се намери златното сечение при толкова преплетени интереси и кълба от емоции! При толкова противоречия!
Кой докъде носи вина, чия е отговорността, кой има право да наднича в живота на хората, кой е съдникът накрая?
Кой ще спи спокойно и чия съвест ще се бунтува?

Задаваме си тези болезнени въпроси на гърба на един голям лекар, комуто вероятно хиляди хора ще бъдат благодарни до края на живота си.

Но политиката е безпощадна игра. Тя е жестока игра. В нея няма милост. И който не я играе по правилата - отпада. Отива си - или сам с вдигната глава. Или го изритват. Генерал Петров избра първото.

Вероятно като министър е засегнал огромни интереси, вероятно е влязъл в територии, където "бият през пръстите", ако не играеш по свирката. Вероятно се е въпротивил...Вероятно, ако, защото...

В политиката често е по-опасно, отколкото на бойното поле. Там поне знаеш кой ти е противникът.
А в политиката всеки ти търси цаката.

Но ако не беше този "законен" шуробаджанашки договор, който е подписал - сега този достоен лекар нямаше да бъде изправен пред това изпитание. Правителството - също. Не може, когато си на висок пост,  да сключваш договор с дъщеря си, със зет си или щуранайка си. Дори и да намериш вратичка в закона.
Казват, че на всеки човек може да се намери ахилесовата пета. Така е, особено когато си в общественото полезрение. Но има и друга пrриказка - когато млякото е с похлупак, котките не го лочат. Когато не даваш лесни поводи за съмнения, няма и лесни атаки срещу теб.

Днес изниква въпросът - достатъчно ли е да си на ръба на закона в ущърб на морала и да си спокоен, че няма да те хванат? И това влиза ли в определението "голям лекар"? С кокошкарска история?

 

Още когато проф. Петров е бил номиниран за министър, кълбото на скандала е тръгнало да се разплита. Въпрос на време е било да се стигне до края. Генералът е знаел това. Един път е проявил може би небрежност, не искам да си помисля за алчност и за корист, подписвайки договора, втори път - когато влиза в правителството с този "товар на шия". В този миг е трябвало да вземе отговорното "генерално" решение.

Да, никой не оспорва професионалните качества на проф. Петров.

Но той допусна да влезе в графата на онези, които, когато се изкачат на висок пост, се облагодетелстват, за което винаги намират вратички в закона. Това е унизителното в случая. Хората са безмилостни и казват - "това е болестта на управляващите....грабят, защото не знаят докога ще са на власт". И имат право!

В тази ситуация премиерът нямаше друг ход освен да приеме оставката на министъра си (а може би му е внушил, че това е най-правилното решение). Ако Борисов не беше реагирал мълнеоносно, скандалът щеше да се развихри и да потопи цялото правителство.
В белия свят само за съмнения министри се разделят с постовете си.

А за работата на репортера Петър Нанев, който разобличи и предишния директор на ВМА, ген. Тонев - също уважаван и обичан лекар... това е работата на медиите - да се ровят в мръсното бельо на обществото. Едва ли колегата е щастлив, че е окачил още един скалпел на колана си, но го направи професионално. За другото  - той си знае. Първото му разследване прати ген. Тонев в отвъдното. Сега ... Дано спи спокойно.

Сега остава да разберем кои институци и защо са си затворили очите и не са предприели съответните действия по отношение на този договор, след като може да коства стола на един министър.

Защото с министерската оставка въпросът за морала може да е решен. Но достатъчно ли е това?

Как е възможно фирма без данъчна регистрация да участва в обществена поръчка ? И да я спечели? Колко очи са били затворени пред това законово нарушение? И срещу какво?

 

И още нещо. За играта на Съдбата. Когато ген. Тонев, лека му пръст, беше свален по същия унизителен начин, ген. Петров не му подаде ръка. Напротив! Сега с него се случва същото. Дано намери сили, на които да се опре...

 


От категорията

Карбовски: Не е “просто любов“ да вземеш 150 000 евро, за да снимаш прегръщащи се момчета

Карбовски: Не е “просто любов“ да вземеш 150 000 евро, за да снимаш прегръщащи се момчета-1544883475.jpg

Любов е да отидеш да видиш как пред ресторант Гамбринус, който раздава топла ...

15 дек. 2018 | 16:17

Лазар Мурджев: Как, г-н Президент, ще обедините нацията без Вяра!?

Лазар Мурджев-1544952174.png

Идеята за единение е олицетворение на съвестта на нацията тя е духовна ...

16 дек. 2018 | 11:18

"Дойче веле": "Жълтите жилетки", руските тролове и Макрон

"Жълти жилетки" в Париж позират със знамето на Донецката народна република-1544388143.jpg

Според Татяна Становая Москва използва слабостта на френския президент Еманюел ...

15 дек. 2018 | 14:14

Кеворк Кеворкян: Късни герои

-1491073245.jpg

Скрито-червената глава на Костов бе главното куфарче - криминалната му ...

14 дек. 2018 | 21:23

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошко


31 окт. 2017 | 19:01Действително, голямо изкуство и професионализъм е да настроиш срещу себе си цяло едно правителство, управляваща партия и цялата управляваща коалиция Патриоти, доста хора от София и не дай си боже ако в това число има и такива от ъндърграунда... Ама сетне да не се развие второ действие: Империята отвръща на удара!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошко


31 окт. 2017 | 19:00В.Велева: Едва ли колегата е щастлив, че е окачил още един скалпел на колана си, но го направи професионално. За другото той си знае. Първото му разследване прати ген. Тонев в отвъдното. Сега ... Дано спи спокойно.Предполагам, че В.В. е искала да каже: П.Нанев изигра ролята си за втори път професионално. Само че този път той сбърка. Настрои срещу себе си правителството т.е. и Патриотите. Никога досега всички министри не са реагирали толкова емоционално. Отделно доста хора, на които е помогнал ген.Петров. Не съм сигурен, че този път ще му се размине. Много се увлече. Мисля. че и други покрай него от БТВ трябва доста да свалят гребена. Да си припомни Нанев една оперета, в която се пееше: ЗАБРАВИЛ ШУТЪТ РАНГА СВОЙ...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ТИКВЕНИК


31 окт. 2017 | 13:41"Защото с министерската оставка въпросът за морала може да е решен. Но достатъчно ли е това?" ________________________Не е достатъчно ! КОЙ ще възстанови противоправно дадените НАШИ ПАРИ?? ________________________Или в политиката важи правилото___Кради докато те хванат, а после си пдай оставката. Краденото обаче ОСТАВА у крадеца, г жо Велева. ОТКРАДНАТИТЕ ПАРИ СА НАШИТИ, включително И ВАШИТЕ !!! _______________________ВЪЗМЕЗДИЕ ???? ЙОК !!! _______________________Куче влачи, диря няма !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


мирослав


31 окт. 2017 | 12:31пъво трябва да си човек,пък после титли и ред лакърдий!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Севтопол


31 окт. 2017 | 10:52С кои да ги сменим? С БСП ли? Не, благодаря!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Орда Капичева


31 окт. 2017 | 06:32Стига сме сменяли времето. Време е да сменим ГЕРБ...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Visitor


30 окт. 2017 | 23:07Казано бе точно и ясно: абсолютно забранено е било, да сключваш договор с фирма нямаща ДДС регистрация и всички останали вопли за качествата на проф. Петров са излишни! И, не приемам упрека срещу Петър Нанев, неговата съвест е чиста! Като журналист, той бе длъжен да направи своето разследване! Поздравления за което!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Мавродинов


2 ноем. 2017 | 21:30Юристите обясниха, че сдруженията не се регистрират с ЕИК. После при доставките фактурите са от някой от сдружените, който си има редовна данъчна регистрация. Да сте чули НАП да има претенции към доставчика при проверките?


Борис


30 окт. 2017 | 22:16Един Крадец си подал оставката и това било Морален акт. Значи да Крадеш най целенасочено и да се оттеглиш да си харчиш откраднатото без последици голям Морал ги тресе тия и Пишман Генерала и Премиера? Този първо НЕ е никакъв Генерал, а обикновен КРАДЕЦ, а Премиера е Престъпник, който просто си пази Реномето и такива "Морални бушони" ги има в изобилие. Важното е схемата да върви, няма осъдени, няма върнати пари, и Краля отново е в Бяло. Живеем в тотално Криворазбрана Цивилизация от Морални Илюзионисти


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Борисов


30 окт. 2017 | 20:38Абсолютно точен анализ на В.Велева! Мен обаче ме интересува защо нито в Епицентър, нито в др.сайтове няма нито дума заутрешния форум в БАН. Не знам Президента ли, Слави ли стоят зад новата платформа, но интересът сред всичките ми познати е голям, а медиите организирано си траят! Нима всички ние нямаме нужда от промяна?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


sokrat41


30 окт. 2017 | 20:37Няма никакви нарушения на закона. А в държави, където свободата на съвестта, убежденията и мненията е издигната в конституционно право това, което се нарича морал, а изцяло личен въпрос. Никой няма право да си присвоява ролята и функцията на морален съдия, нито да говори за морала на генерал професор Петров. Така решил така постъпил. Телевизията в никакъв случай НЕ представи обективно ситуацията, нито пък е правила някакво самостоятелно разследване. Всички документи са публични, добавени са единствено злоумишлени, заинтересовани тълкувания на някакъв доктор от лекарския съюз и от самия "журналист". Това сме ние . човеците! Някои са като богове, други са просто животни.....


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Мавродинов


2 ноем. 2017 | 21:28Прав сте! Гражданските сдружения нямат ЕИК. Фактурите към ВМА са издавани от някой от партньорите в сдружението и са изрядни, щом НАП няма забележки за дължимо ДДС. Разследването беше тенденциозно и напомпано. Ако някой прави доставка за 1.6 милиона, това не е печалбата от сделката. Печалбите се движат около 10%. При реални доставки от 300 х.лв. печалбата най много да е 30 х.лв. Укорим е само морално. Явно е настъпил някои сериозни финансови интереси с реформата.