Откакто е излязъл от „Дондуков“ 2 бившият държавен глава е обсебен от две теми - удар по Радев и бой по Русия

Валерия Велева: За слугинажа на Плевнелиев няма почивка

120819 | 11 юли 2017 | 16:39

Нито един български президент от годините на прехода не си позволи да коментира публично своя наследник. Нито Желев, нито Стоянов, нито Първанов. Те не се обичаха, но имаха уважението към институцията „президент“.


Не е дошло време за оценка на президента Радев. Много глупаво е да го натикват в ъгъла на левицата, да го етикират като кремълски политик. Българската десница не трябва да забравя, че преди да стане президент, издигнат от БСП, той (Радев) е натовски, български генерал и това трябва да му се напомня непрекъснато, което той с удоволствие би приел“.
Това заяви президентът (1997-2002) Петър Стоянов в интервю по БНТ.

Сега вижте какво казва президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев пред „24 часа“, ден по-рано:

Президентът Радев отслаби много сериозно президенската институция..., президентът Радев стои разкрачено по отношение на..., президентът Радев допусна много сериозна външно-политическа грешка, от която олеква..., продължавам списъка от грешки..., във вътрешно-политически план не е за подценяване поведението му спрямо ..., президентът Радев или си е повярвал, или е решил, или има план...“

 

Канонадата няма край.

Откакто е излязъл от „Дондуков“ 2 преди шест месеца Росен Плевнелиев е нон стоп в медиите с две основни теми – удар по Радев и бой по Русия. Почти всяка седмица бившият държавен глава е в някоя телевизия, в радио или в малкото останали вестници, където неистово громи врага.
Прави го целенасочено и систематично, но елементарно и пошло, с което продължава да налага неприятното усещане, че е нечий говорител.

Нито един български президент от годините на прехода не си позволи да коментира публично своя наследник. Нито Желев, нито Стоянов, нито Първанов. Те не се обичаха, бяла идеологически противници, изповядваха различни виждания за политиката и за света. Но имаха уважението към институцията „президент“ като висша проекция на държавата България и в името на това поддържаха добрия тон помежду си.
Дълги години Петър Стоянов не влизаше в една зала заедно с Георги Първанов - не можеше да преодолее неприятното усещане, че социалистът му е отнел поста. Но никога коментар не направи.
Преди тях синият д-р Желев изпитваше негативни чувства и към Стоянов, и към Първанов. Не споделяше начина, по който те упражняваха президенската власт.
Но дума срещу тях не каза.

И тримата бяха мъже с възпитание, мъже на честта, мъже-държавници.
И тримата знаеха, че когато хулиш президента на една страна, ти хулиш самата страна. Още по-необяснимо е, когато хулиш собствената си страна. „Няма по-голяма глупост от това от сутрин до вечер да хулим държавата“, посочи Петър Стоянов.

И тримата бяха толерантни, макар и непримирими към противника си.
Бяха и изразители на мнението на големи групи в обществото, но не злоупотребяваха с това.


Росен Плевнелиев е тяхното отрицание.
Той не е изразител на ничия политическа или социална група в обществото. Той не бе припознат нито от десницата, нито от левицата, нито от центъра. Беше зайчето от ръкава на Борисов, издърпано за ушите в удобен момент. И нищо повече. Затова и никой никога не видя в него нито водача, нито лидера, нито значима за времето си личност, освен бутиковата партия ДСБ, която пък той не я прие. Със своя комунистически произход и късно осъзнат отявлен антикомунизъм Плевнелив остана политически разкрачен и обществено отхвърлен. За разлика от Желев, Стоянов и Първанов, които не измениха нито на произхода си, нито на възгледите си. Всеки бе ценен от своята група, но едновременно с това - и тримата внушаваха респект в цялото общество и позициите им имаха тежест.


Те спазваха правилата в политиката.

На нито един от тях пътят не бе лек.

Бяха хулени и възвеличавани.

Отричани от свои и чужди, но уважавани.

Д-р Желев напусна през 1997 година „Дондуков“ 2 с рейтинг от 55%. 

След него Стоянов излезе от Бялата къща с одобрение от 52%. 

Първанов след два мандата съхрани 47% от доверието в себе си.


Росен Плевнелиев напусна президентския пост с тотален срив на президентската институция – 20% одобрение и 60 % неодобрение!
Това бе рекордът на Прехода!
И от тези позиции днес Плевнелиев раздава оценки!

 

Кеворкян го беше нарекъл „лапацалото на Прехода“, „най-яркото свидетелство на българската политическа Секта“.


Докато обитаваше президентския кабинет Плевнелиев не създаде нито една обединяваща българска инициатива, не роди нито една оригинална политическа теза или мисъл.

Напротив, разединяваше, противопоставяше, ръсеше нелепици, правеше гаф след гаф и радваше „Господари на ефира“.

Днес коментира подписването на договора с Македония, но сякаш е забравил, че той е единственият български президент, който за пет години не стъпи нито веднъж в Македония!


Плевнелиев тотално разруши отношенията ни с Русия, но това не издигна на по-високо ниво връзките ни със САЩ – нито визите паднаха, нито инвестиции ни заляха.

Клинтън дойде по времето на Стоянов, Буш - в мандата на Първанов, когато и Путин ни зачете.


Плевнелиев не бе зачетен от никого.
Защото беше кух като политик.

Защото говореше с клишета, които и господарите не харесват.

Защото се държеше като ястреб, а всъщност пълзеше.

Беше срамно сервилен в ролята си на „горд проевропейски президент“, а изглеждаше като подмазвач.

Давеше акъли на Великите сили за нови Ялтенски споразумения, но всички те унизително гоподминаха - с нищо не го възнаградиха, оставяйки ни го на родна почва да слушаме брътвежите му.

 

Сега кълне затоплянето на отношенията Путин-Тръмп като най-голямото световно зло. И се хвали кой къде го поканил да открие някой форум или да произнесе протоколно слово на среща. Като дете, на което са дали поредното бонбонче.

Цялото поведение на Плевнелиев - и докато бе президент, а и сега, е сблъсък с реалността.

Сякаш сънува химери, сякаш е воден от фантазии, които приема за даденост. И непременно държи да ни ги сподели.

Даде сериозен принос и в дебата за новите изтребители.

Първо открито лобираше за покупката на старите F-16.

След като премиерът каза, че изборът му е за нови машини, Плевнелив роди поредното мисловно недоразумение: „Щом ще има нов търг за самолетите, докато ги чакаме, парите да се вложат не във влакове, а в сухопътни войски. А още по-добре в по-бърз интернет. Като ускорим електронното правителство и интеренет-скоростта, това ще подобри и демографията“!?!

Коментарът е излишен.

След излизането на Плевнелиев от президентството нямах намерение да пиша анализ за неговия престой там. Докато беше президент, казах всичко за него. Сега обаче недостойното му поведение ме провокира. Защото като президент той може вече да е в заслужен отдих, но за злия му гений да разделя и противопоставя явно няма почивка.


От категорията

Макаров: Активират се усилията за подкопаване на многовековните връзки на Русия с балканските страни

Макаров-1526586297.jpg

Очакваме ЕК да приеме окончателно решение за хъба „Балкан“ и за потенциалното ...

18 май 2018 | 09:44

Кеворк Кеврокян: Ентусиазъм - за сметка на прозорците

-1460718675.jpg

Личната биографка на Бойко направи равносметка на първата година на третия му ...

19 май 2018 | 11:34

Междудържавните отношения между Русия и България (Обзор)

-1526993802.jpg

На 4 август 1992 г. между Руската Федерация и Република България е сключен ...

22 май 2018 | 15:54

„Таймс“: Тръмп ще върне предишното величие на НАТО

-1526223934.jpg

Руските заплахи наложиха вето върху по-нататъшното разширяване на Алианса на ...

22 май 2018 | 15:34

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Боба Есемесо


17 юли 2017 | 14:09ГЬОТСУРАТ (гьот дупе тр )


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Станков


15 юли 2017 | 14:14Плевнелиев е ОГРОМНА класа,с много висок международен авторитет.Десетки пъти над Гоце.Факт,че за 5 год получи над 40 високи международни отличия и продължава нонстоп да бъде канен от значими световни лидери.Статията на Велева и пошла инсинуация,нищо общо с истината!По точно точно обратно на истината!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Боба Есемесо


17 юли 2017 | 14:04Божеее еее резила на прехода ,............ .........


ВМавриков


15 юли 2017 | 12:53Благодарности за написаното! Важно е да се припомня какво недоразумение имахме за държавен глава. Единствено не съм сигурен, че героя на този коментар е имал 20% одобрение в края на мандата. Трудно бих повярвал на всичко над 10% . Личната ми статистика измежду познатите показва одобрение на 3 ма от около 400 човека. Фейсбук групите обединяващи срамуващите се от секретаря на ДКМС надхвърлиха 150 хиляди абонати подкрепа.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


иван узунов


13 юли 2017 | 16:56Валерия Велева пише, че когато хулиш президента на една страна, ти хулиш самата страна. Кеворкян хулеше президента Плевнелиев стотици пъти по време на неговия мандат, но Велева охотно дава трибуна на хулителя, цитира го и го одобрява в своите статии. Така, според собственото си твърдение, Велева многократно хули собствената си страна.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Боба Есемесо


19 юли 2017 | 16:21А че то ПЛЮВНЬО, не беше избран президент, той беше поставен ЧЕХЛЬО.....


Ваня генова


13 юли 2017 | 15:46Велева а за Вашия слугинаж към Нинова има ли почивка ?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Чавдар Цветков


12 юли 2017 | 21:18Докато беше президент изпитвах срам. Когато сега се появи, освен неприятното чувство, имам асоциация за усмихнат гол охлюв...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


фильо


12 юли 2017 | 20:53ПОЗДРАВЛЕНИЯ Г ЖО ВЕЛЕВА. ДОСЕГА НЕ БЯХ СРЕЩАЛ ТОЛКОВА ПРАВДИВА ХАРАКТЕРИСТИКА НА БЕЗГРЪБНАЧНИЯ ГОЛ ОХЛЮВ РОСКО. СРАМ ЗА НАЦИЯТА И ДЪРЖАВАТА НИ !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


сара


12 юли 2017 | 09:05Абсурдната бойкова кадрова политика. Как можа да издигне такова нещо за президент? Това трябва много да си мразиш народа, че такова чучело да сложиш начело на државата!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


митко узунов


12 юли 2017 | 08:17НЕ СТЕ ПРАВИ ДА КРИТИКУВАТЕ ПЛЕВНЕЛИЕВ ТА ТОЙ Е ГОРДОСТА НА ТИКВЕНСКАТА ПАРТИЯ НАКРАЯ НА МАНДАТА ЦЕЦО УХОТО МУ ДАДЕ МНОГО ВИСОКА ОЦЕНКА А СЪЩО И ТИКВАТА ТОВА СА КАДРИТЕ НА ГЕРБ ПРИ ТЯХ ТРЯБВА ДА ОТГОВАРЯШ НА ЕДНО УСЛОВИЕ ДА СЕ ИЗДИГНЕШ ТРЯБВА ДА СИ ПО ПРОСТ ОТ ТИКВАТА И СЕ ИЗДИГАШ И ДА МОЖЕШ ДА БЛИЖЕШ ОСРАНИ ГЪЗОВЕ АМЕРИКАНСКИ И ЗАПАДНО ЕВРОПЕИСКИ И ДА ПЛЮЕШ РУСИЯ А ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ЗАТЪНАЛА В КОРУПЦИЯ ЗА ТИКВЕНСКАТА ПАРТИЯ НЯМА ЗНАЧЕНИЕ


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Teomar2018


12 юли 2017 | 07:55Адмирации, г жо Велева! Журналистиката е гласът на будния Българин днес във вида, който Вие й придавате! Благодаря Ви!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Боба Есемесо


12 юли 2017 | 04:12Не е луд тоя що яде баницата, луд е тоя дето му я дава!!!!!! Като тая пишман джурналиска от 24 часа "Търкулнало се гърнето и си намерило похлупака"


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Konstantin Filipov


11 юли 2017 | 21:28КАКВО ДА ГО КОМЕНТИРАШ ? СЕГА НА МОДА Е "КУХА ЛЕЙКА" ! ЕДИН ПАЛЯЧО И НИЩО ПОВЕЧЕ !!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Slavomir


11 юли 2017 | 20:25И това хлапе беше Върховен главнокомандващ! Какъв позор за България. А Б. Б. много пъти декларира, че работи отлично с него. Това падение е и на ГЕРБ. С такава безличност и с безгръбначно Народно събрание наистина се работи леко. Министър председателят е бог. Службите са в ръцете му. Патриарха му целува краката. Снове безспир из страната и ръси обещавия и пари. Реже ленти и баламосва слепите и глухитите. Така държава не става. Така се затрива България. Тя вече е затрита.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Visitor


11 юли 2017 | 19:14Госпожо Велева, съгласен съм с всичко казано от Вас!!! Но и Ви призовавам: спрете да отразявате този бучиниш!!! Колкото по_малко му се обръща внимание _ толкова по_добре!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


11 юли 2017 | 17:48Г жа Велева куртоазно не споменава, че роско бе назначен за президент от нейния "държавник" борисов, който в последния момент го предпочете пред кучето си Борко. А ако генерализираме, то всички назначения на борисов с изкл. може би само на Дончев и Рашидов са огледало на най грозното лице на нацията. Всъщност друго не може да се очаква от лице, чийто джип бе взривен през 1997 г. при мафиотско уреждане на сметки.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018