Готови сме да чуем притесненията, са казва в позиция на дипломатическото ни ведомство

Вънншо: България изразява съжаление за блокадата на заключенията на Съвета на ЕС за разширяването

4126 | 17 дек. 2020 | 19:31

В заключенията, по настояване на България, вчера бе добавено изречение за важността на договорите на Република Северна Македония с България и Гърция, което бе одобрено от всички, отбелязват от МВнР


България изразява съжаление, че заключенията на Съвета на ЕС по Процеса на асоцииране и стабилизиране бяха неочаквано блокирани от две държави членки (Чехия и Словакия, бел. ред.) без обяснение по време на днешния Съвет на ЕС "Околна среда". Готови сме да чуем притесненията, които са довели до това решение, и да продължим да полагаме усилия за постигане на консенсус по разширяването, се казва в позиция на външното ни министерство.

България даде своето одобрение за заключенията на Съвета по време на заседанието на КОРЕПЕР II, проведено на 16 декември, по време на което бе постигнат консенсус от Германското председателство.

В заключенията, по настояване на България, бе добавено изречение за важността на договорите на Република Северна Македония с България и Гърция, както и че тяхното прилагане ще доведе до край на всички претенции, основани на грешно интерпретиране на историята.

По време на заседанието заключенията бяха одобрени от всички.

Ветото над заключенията на Съвета рискува да подкопае доверието в ЕС и препятства ЕС да изпрати тъй необходимите сигнали до Западните Балкани, за да стимулира извършването на необходимите реформи, които страните, желаещи да се присъединят, трябва да предприемат.

Като една от държавите членки, подкрепящи разширяването, България би искала да окуражи Съвета да подходи конструктивно в настоящата ситуация, за да стане възможно приемането на заключенията по време на сегашното Председателство на Съвета на ЕС.

Уточнение: Заключенията на Съвета на ЕС по разширяването нямат нищо общо с процеса на одобряване на преговорните рамки с Република Албания и Република Северна Македония. България изразява одобрение за преговорната рамка за Албания, и приветства предоставеното допълнително време за подобряване на рамката за Република Северна Македония.

 


Още по темата

Чехия и Словакия смятат, че на България се отстъпва твърде много за сметка на Северна Македония

-1606295735.jpg

Разочарование от забавянето на началото на преговорите изрази днес и външният ...

17 дек. 2020 | 17:10