Алексей Навални в лазарета на колонията

Критикът на Кремъл обяви гладна стачка преди три седмици, хората му твърдят, че може да умре всеки момент

Външни лекари не откриха сериозни здравни проблеми при Навални

4733 | 21 апр. 2021 | 15:04

Няколко привърженици на опозиционера бяха задържани днес по повод организираните незаконни протести в негова защита. Сред тях са юристката на Фонда за борба с корупцията на Навални - Любов Собол и прессекретарят му Кира Ярмиш


Четирима лекари извън руската затворническа система са посетили опозиционера Алексей Навални и не са открили сериозни здравословни проблеми, съобщи агенция "Новости", цитирана от БНР.

Преди три седмици Навални обяви гладна стачка с искане за адекватни лекарски грижи в затвора, където излежава ефективна присъда.

Няколко привърженици на Навални бяха задържани днес по повод организираните незаконни протести в защита на опозиционера.

Сред тях са юристката на Фонда за борба с корупцията на Навални - Любов Собол и прессекретаря му Кира Ярмиш.

Борецът срещу корупцията, спрял да се храни преди три седмици, бе доставен в понеделник в затворническа клиника в град Владимир североизточно от Москва. Близките му и лекарите, които се грижат за него, твърдят от няколко дни, че има риск да умре всеки момент.

Анастасия Василиева, личен лекар на Навални и ръководител на опозиционен синдикат, заяви, че не е успяла да види днес своя пациент, както и всеки път, когато се е опитвала да се срещне с него, от началото на март - откакто е хвърлен зад решетките.

"Това е твърде неуважително държане с хора, дошли просто да изпълнят човешкия си дълг, лекарския си дълг да помогнат на един пациент", заяви тя за АФП пред колонията и добави, че за 44-годишния адвокат въпросът е "на живот и смърт".

Навални спря да се храни на 31 март в знак на протест срещу условията, в които го държат. Той обвинява затворническата администрация по-специално в това, че отказва да пусне при него лекар, а той страда от двойна дискова херния и загуба на чувствителността в ръцете и краката.

Критикът номер едно на Кремъл бе арестуван през януари при връщането си в Русия от лечение в Германия след отравяне, в което обвинява лично Владимир Путин. Той получи присъда от 2,5 години затвор по дело за измами от 2014 г., смятано от мнозина за политически мотивирано.

Руските затворничеси служби увериха в понеделник, че здравословното състояние на опозиционера е "задоволително", но близките му и ЕС незабавно поставиха под съмнение това твърдение.

 


Намери своята история

От категорията

Ръководството на СДСМ прие оставката на Зоран Заев

-1607068506.jpg

Според Заев парламентарното мнозинство е стабилно, затова има възможност за ...

27 ноем. 2021 | 09:05

Османи: Фокусът на отношенията ни с България трябва да бъде и миналото, и настоящето

-1613493289.jpg

Надявам се по-бързо да бъде сформиран редовен кабинет и институциите, за да ...

27 ноем. 2021 | 09:23

Съмнения за новия коронавирус в Чехия

-1615368203.png

Световната здравна организация класифицира новия вариант на COVID-19 и го ...

27 ноем. 2021 | 16:11

В Германия откриха заразен с новия вариант Омикрон

-1632992757.jpg

Проучванията в провинция Хесен продължават

27 ноем. 2021 | 15:22