Външните министри на ЕС са против военно решение за Сирия

Единственият начин за постигане на траен мир е възстановяване на преговорите в рамките на ООН с участието и на Русия

Външните министри на ЕС са против военно решение за Сирия

2356 | 17 апр. 2018 | 00:17

В заключенията си те записаха, че проявяват разбиране за това, че ударите на САЩ, Великобритания и Франция са били предприети, за да се предотврати по-нататъшна употреба на химически оръжия срещу сирийските граждани.


Външните министри на ЕС смятат, че не може да има военно решение на конфликта в Сирия, а единственият начин за постигане на траен мир е възстановяване на преговорите в рамките на ООН с участието и на Русия, предаде кореспондентът на БНТ.
Те се обединиха около тази позиция на среща в Люксембург. В заседанието участва и българският вицепремиер и министър на външните Екатерина Захариева. 

Всички 28 външни министри застанаха зад ударите в Сирия като обаче подчертаха, че те не са били насочени към режима в Дамакс, а към цели за производство и съхранение на химически оръжия. Посланието на външните министри от ЕС е, че трябва да се възстанови полтическия диалог с участието на всички важни международни играчи, които са ангажирани в региона, включително и Русия, въпреки че както каза върховният представител по външна политика Федерика Могерини от страна на Дамаск липсва политическа воля за такива разговори.

 

Идеалният вариант за Сирия според външния министър на Германия би изглеждал така - спиране на огъня, възстановяване на хуманитарните операции, създаване на временно правителство и разбира се в по-далечна перспектива провеждането на избори в Русия. Засега това са далечни перспективи, но първо - възстановяване на диалога и политически разговори.

 

Външните министри на ЕС за пореден път осъдиха използването на химическо оръжие от режима в Сирия. В заключенията си те записаха, че проявяват разбиране за това, че ударите на САЩ, Великобритания и Франция са били предприети, за да се предотврати по-нататъшна употреба на химически оръжия срещу сирийските граждани.

 

Единственото възможно решение на конфликта в Сирия обаче е политическото и то е свързано с възстановяване на преговорите, каза българският външен министър Екатерина Захариева.

От 2011 година ЕС е предоставил повече от 10 милиарда евро помощ за Сирия. Министрите на външните работи се разбраха днес, че няма да инвестират повече средства, докато не бъде възобновен политическият процес за постигане на траен мир.


От категорията

Европарламентът пак натиска за ратификация на Истанбулската конвенция и защита на гейовете

Европарламентът пак натиска за ратификация на Истанбулската конвенция и защита на гейовете-1547721136.jpg

В незаконодателна резолюция евродепутатите се обявяват против продължаващата ...

17 ян. 2019 | 12:30

Путин пристига в Сърбия. Връчва на Вучич орден като на крал, подписват проекти за милиони евро

Путин пристига в Сърбия. Връчва на Вучич орден като на крал, носи му куче за подарък-1547709060.jpg

И сръбските, и руските власти в последните дни говорят за още два акцента в ...

17 ян. 2019 | 08:18

Тръмп представя новата американска стратегия за противоракетна отбрана

-1505295691.jpg

За да се защитят от новите оръжейни системи на Москва и Пекин, САЩ искат да ...

17 ян. 2019 | 10:18

В Скопие: Лъжите на Заев са разобличени - нотата до Атина доказва, че вече няма „македонци"

Факсимиле от нотата на МВнР в Скопие до Атина-1547721530.jpg

Министерството на външните работи на Македония в сряда вечерта изпрати вербална ...

17 ян. 2019 | 12:38

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Христо Ботьов


17 апр. 2018 | 00:46и кой ги пита


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.