Ваня Нушева

Не можем да лишим хиляди избиратели от правото да гласуват, коментира тя

Ваня Нушева: Част от кампанията за вота може да мине онлайн, карантинираните да гласуват по пощата

1983 | 7 дек. 2020 | 12:57

Как ще работят секционните избирателни комисии в епидемична обстановка, пита преподавателят по избирателни системи и изборна администрация в Софийския университет „Св. Климент Охридски“


Не можем да отменим базисни принципи, на които почива управлението на страната и основни човешки, основни политически права – правото на всеки гражданин да участва в избирането на представителни институции. Това мнение изрази в предаването „Преди всички“ по програма "Хоризонт" на БНР Ваня Нушева, преподавател по избирателни системи и изборна администрация в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и програмен директор на „Прозрачност без граници”.

Служителите на тези институции са задължени да действат така, че да предлагат решения, които съобразяват проблеми като настоящата епидемична обстановка, смята тя.

Не е помислено и трябва да се намери решение на два съществени въпроса – как гласуват карантинираните избиратели и как провеждаме предизборна кампания, съобразена с противоепидемичните мерки, посочи Нушева пред БНР, като припомни становище на „Прозрачност без граници“ по тази тема, огласено преди месеци. Въпросът как гласуват карантинираните е бил поставен в правната комисия в парламента още през септември.

Можем ли да си позволим подход, в който хиляди избиратели са лишени от своите избирателни права, попита Ваня Нушева, която вижда решения на подобен проблем в инструментите за дистанционно гласуване, например по пощата. Практически не е възможно да се случи електронното гласуване – все още няма сигурен начин и сигурна платформа, които гарантират опазването на тайната на вота, допълни преподавателят.

Част от публичните прояви на кандидатите за изборни позиции могат да преминат онлайн. Но обществените медии са важни посредници между политиците и гражданите, подчерта Ваня Нушева, визирайки по-широк безплатен достъп до обществените медии по време на предизборните кампании като достъпен информационен канал. „Това е едно решение, което почти не се обсъжда на този етап“, изтъкна тя.

„Да бъде създаден регистър, база данни с членове на секционни избирателни комисии от предходни години, с потенциални кандидати, които са добре обучени, които могат да служат като резерв в подобни ситуации“ е друго решение, което Ваня Нушева вижда, за да се гарантира работата на секционните избирателни комисии.

Нушева коментира и предаването на изборните книжа и практиката с разнасянето на чували. Вариант според нея са регионални преброителни центрове, както и оставяне на изборните книжа за съхранение в специално предвидени помещения.

Относно датите на парламентарните избори, първата възможна от които е 28 март, Нушева заяви, че краят на март не е период с изключително тежки и трудни метеорологични условия.

По повод изтичащия краен срок за подаване на заявления по обществената поръчка за доставката на 9 600 машини за гласуване Ваня Нушева прогнозира, че ще се появят кандидати. Провалените процедури досега са били в моменти с неизпълним срок за доставка на машините, докато в момента е технологично възможно това да се случи, обясни Нушева.

 


От категорията

Кирил Петков: Инициираме самолетна линия София-Скопие още следващия месец (ВИДЕО)
(Видео)

Кирил Петков: Инициираме самолетна линия София-Скопие още следващия месец-1642320997.jpg

Никога не съм водил разговор с представители на американското посолство за ...

16 ян. 2022 | 10:11

Захариева: Посещението на премиера в Скопие е прибързано, новина от там няма да дойде
(Видео)

Захариева: Посещението на премиера в Скопие е прибързано, новина от там няма да дойде-1613576996.png

Според бившата външна министърка премиерът трябвало да изчака поне да бъде ...

16 ян. 2022 | 09:27

Петър Петров, "Възраждане": Няма да влизаме в МС, търсим общо решение
(Видео)

Петър Петров, "Възраждане": Няма да влизаме в МС, търсим общо решение-1642326737.jpg

Не сме се отказали от протести, ако този сертификат не отпадне, каза Петров. ...

16 ян. 2022 | 11:51

Масови проверки за недеклариран труд, ще инспектират и работещите вкъщи
(Видео)

В специална кампания ще се проверят и работодателите, чиито служители работят от домовете си заради пандемията-1631002385.jpg

Статистиката отчита лек ръст в последните месеци на жалбите и запитванията от ...

16 ян. 2022 | 10:07