СГС отказа регистрация заради името на партията

Върховният касационен съд регистрира ДОСТ на Лютви Местан

3648 | 29 юли 2016 | 12:46

Висшите магистрати отмениха отказа на съдия Лилия Илиева от Софийски градски съд


Върховният касационен съд регистрира Политическа партия ДОСТ, като отмени отказа на СГС, предаде БТА.

Софийският градски съд отказа вписване на партията, с мотива, че тя се създава на етническа основа поради преобладаващия брой учредители с турски имена и поради етимологията на думата ДОСТ - "абревиатура с определен емоционален заряд, който ще се изразява с чужда дума - турска дума. Буквата на закона няма да е нарушена, доколкото наименованието на партията е "Демократи за отговорност, свобода и толерантност", но духът ще е накърнен, беше един от митивите на съда.

Вторият мотив на съдия Лилия Илиева - повечето членове на ДОСТ са били етнически турци и затова партията е била етническа. 

 

ВКС обаче не споделя тези съображения. В мотивите си съдиите пишат, че тезата на СГС за най-вероятни действия на етническа или верска основа е само хипотетична.

 

Напълно произволен е и изводът за възможно наличие на цели, различни от официално декларираните от учредителите и записани в устава на партията.

 

 Делото във ВКС по казуса с регистрацията на партия "ДОСТ" (Демократи за отговорност, свобода и толерантност) след извършено публично разпределение бе гледано от състав с председател съдия Светла Чорбаджиева и членове Ваня Алексиева и Евгений Стайков.

 

По-рано съдия Лилия Илиева от Софийския градски съд отказа регистрацията на "ДОСТ" с много спорни мотиви. Тя обяви, че партията на Лютви Местан формално отговаря на закона, но не и на духа му.

 

Съдия Илиева използва някои нововъведения, за да мотивира решението си. Тя използва тълковния речник, за да атакува самото име на партията – ДОСТ (чуждица в езика, означаваща "приятел", идва от турския и персийкия език – б.р.). Според нея това издавало нейния "етнически" характер. Съдийката не хареса и думата "установяване" от устава на ДОСТ.

 

Последният голям аргумент на съдия Илиева бе, че партията най-вероятно е етническа, защото нейните учредители са предимно с турски имена. Аргументът бе използван, независимо, че една четвърт от тях са етнически българи. Тя не отчете, че подобно е положението с партия Движение за права и свободи (ДПС) и Национална партия "Свобода и достойнство". Отделно, има десетки съдебно регистрирани ромски формации.

 

 


От категорията

Радев: Историческият връх Шипка ни призовава да върнем достойнството на народа и на държавата ни

Кадър: бТВ-1566674286.jpg

„Да се борим за духовност, единение срещу моралното падение, срещу ...

24 авг. 2019 | 21:21

Борисов: Потвърденият рейтинг на България показва високата оценка за реформите на кабинета

-1565535690.png

Експертите от международната рейтингова агенция Fitch Ratings прогнозират, че ...

24 авг. 2019 | 16:31

Столичната библиотека ще раздава безплатни читателски карти при хижа "Алеко"

-1477337650.jpg

Писателят Калин Терзийски ще направи планинско четене

25 авг. 2019 | 11:50

Над 8-километрова опашка от коли на ГКПП "Дунав мост"!

-1499601614.jpg

Леките коли и автобусите се пропускат с предимство, ТИР-овете чакат по осем часа

25 авг. 2019 | 11:29

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.