Вариации на козунака хапват навсякъде по света за Великден

1011 | 27 апр. 2019 | 11:11


Утре е най-големият християнски празници – Великден. Честта за подготовката на перфектната празнична трапеза е в ръцете на домакините, които както винаги ще се постараят да изненадат близки и роднини с различни и вкусни ястия.


За тези, които търсят вдъхновение, най-голямата международна платформа за поръчка на храна foodpanda, подбра 10 тематични и нестандартни ястия, които присъстват на Великденската трапеза по света. 

1. Русия: Салата от червено цвекло и сирене. Интересна и лесна за приготвяне, изключително полезна и вкусна. 
В Русия, обикновено декорират ястието тематично с Великденските символи на Възкресението Христово. 

2. Италия: На италианската празнична трапеза винаги присъства изключително вкусният кекс, в чието тесто се добавят ядки и стафиди и се оформя във формата на кръст. 

3. Гърция: Тестено изкушение наподобяващо козунак с добавена ароматна есенция, краси гръцката трапеза. Около него се нареждат ярко червени боядисани яйца, които символизират кръвта на Христос. 

4. Източна Европа: Пухкав прясно изпечен сладък хляб, отбелязан със знака на кръста е неизменна част от Великденската трапеза, най-вече за народите от Словения и Хърватия, с който отбелязват края на Великия пост. 

5. Испания: Козунакът е традиционно приготвян в някои региони на Испания по време на Страстната седмица. По традиция, той прилича на голяма поничка гарнирани с твърдо сварено яйце. 

6. Мексико: „Capirotada” е вид ароматно мексиканско тесто, замесено със стафиди, карамфил и сирене. Всяка съставка е символ на страданията Христови. 

7. Великобритания: Традиционен хляб, оформен в кръг.

Тестеното изделие е присъствало на трапезата им в продължение на стотици години. Към него се добавят още 12 по-малки топки, които символизират апостолите. 

8. Грузия: На почит в страната е типичната Великденска торта, приготвена от крем и блат. Обикновено семействата я носят в църква, за да бъде богословена от свещеник. 

9. Германия: Великият Четвъртък в Германия е известен като „Gründonnerstag” или "Зелен четвъртък". Това е причината на този ден, немците да се хранят със зелени на цвят храни. 

10. България: На българската трапеза обикновено присъства печено агънце и традиционна българска зелена салата, козунак и яйца.


От категорията

За осми пореден път

Посланици на три държави откриват Уиски Фест София 2019
(Галерия)

Уиски Фест София 2019-1571072285.jpg

Пътешествие до три дестилерии в Шотландия ще спечели посетител на ...

14 окт. 2019 | 19:56

Карфиол със сирене и яйца на фурна
(Галерия)

-1510576219.jpg

10 окт. 2019 | 13:50

Есенна градинарска супа
(Галерия)

Есенна градинарска супа-1570196959.jpg

4 окт. 2019 | 16:48

Шокиращо проучване! Няма полза за здравето, ако спрем червеното месо
(Галерия)

Яжте червено месо на воля, сочат резултатите от най-новите проучвания-1517324588.jpg

Едва 5% от досегашните изследвания за храненето са с добро качество и не са ...

3 окт. 2019 | 22:30

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.