Кадри: БНТ

Недоволните поискаха оставката на кмета Иван Портних

Варненци протестираха пред общината заради замърсяването на езерото

2958 | 22 май 2020 | 22:40

След като стана ясно, че скъсана канализационна тръба 9 месеца е изливала отпадни води във Варненското езеро, от здравната инспекция уверяват, че замърсяването не се е отразило на водата в морето

Кадри: БНТ-1590176460.jpg-1590176475.jpg

Морската вода край плажовете във Варна и близките курорти е чиста - показват пробите, взети преди два дни, предава БНТ.

След като стана ясно, че скъсана канализационна тръба 9 месеца е изливала отпадни води във Варненското езеро, от здравната инспекция уверяват, че замърсяването не се е отразило на водата в морето.

По традиция през втората половина на месец май се взимат проби от крайбрежните води, за да се определи състоянието им в навечерието на сезона.

Тази година действията на Регионалната здравна инспекция бяха следени с особено внимание заради скандала със замърсяването на Варненското езеро и заради притесненията, че той окончателно може да провали и без това проблематичния летен туристически сезон.

Вчера от Басейновата дирекция на Черноморския регион признаха за замърсяване на езерото с органични замърсители, но бяха оптимисти що се отнася до водите в открито море.

Жители на Варна се събраха тази вечер на протест пред общината с настояване виновните за замърсяването да станат ясни и да бъдат наказани. Недоволните поискаха оставката на кмета Иван Портних.

От общо 23 проби, в 21 качествата на морската вода са определени като "отлични", а на два плажа - в Аспарухово и "Офицерския", състоянието е с оценка "добро". Здравните инспектори и специалистите от Института по океанология твърдят, че течението задържа замърсяването в единия край на залива и то не застрашава градските плажове и курортите.

На въпроса има ли гаранция, че сега не може да се върне замърсяването към зоните за къпане, д-р Дочка Михайлова, директор на РЗИ-Варна, отговори: "В крайна сметка, наблюдаваме непрекъснато, не очакваме да има някакви неблагоприятни ситуации върху тази зона."

Днес започна демонтажът на втората част от засегнатата канализационна тръба, а веднага след изваждането й, ще започне работа по трасето, по което новата тръба трябва да бъде вкопана на дъното на Варненското езеро.

С други думи, има много изкопни работи, които трябва да се извършат така, че да не се нарушава корабния трафик, обясни кметът Иван Портних.

Като резултат от скандала обаче ще бъде изготвен доклад за цялостното екологично състояние на Варненското езеро. От областната управа са поискали информация от възможно най-широк кръг институции.

Всеки в своята компетенция да даде информация дали или има въобще някакъв вид потенциален замърсител на Варненското езеро, настоя областният управител Стоян Пасев.

И докато институциите си прехвълят топката, тази вечер варненци се събраха на протестен флашмоб пред общината с настояване да получат повече информация за скандала и виновните да бъдат наказани.

 


От категорията

Нинова победи! БСП се раздели с червените барони! Конгресът изхвърли от ръководството Станишев

Конгресът категорично подкрепи следваната от Корнелия Нинова последователна политика за ярка опозиционност -1601201148.jpg

Конгресът категорично подкрепи следваната от Корнелия Нинова последователна ...

27 септ. 2020 | 12:35

Новият Националния съвет на БСП е избран, първи е Крум Зарков; Кирил Добрев влиза. Станишев - не!

Съставът на Националния съвет на БСП ще стане ясен днес-1601187782.jpg

В новия пленум са включени 185 социалисти. Част от тях - младежка квота, а ...

27 септ. 2020 | 09:20

Борисов: За българското правителство подкрепата за културата е национален приоритет

-1600440247.jpg

Въпреки голямото изпитание на пандемията, на вниманието ни продължава да бъде и ...

27 септ. 2020 | 16:35

Станишев: Опозицията загуби! Следващият Национален съвет няма да прави проблеми на Нинова

Сергей Станишевв отпадна от състава на НС на БСП-1601205080.jpg

Дълги години БСП беше единствената партия, която беше идейна, колективна, в ...

27 септ. 2020 | 14:10