Когато един европеец тези дни си тръгва от Съединените щати, той се чувства като след посещение при зъболекар: устата му е зяпнала, чувството е неприятно, а вкусът е лош

Вашингтон на Тръмп през погледа на един европеец

10525 | 2 дек. 2018 | 19:54

Това не бе първото ми посещение в Америка, но беше най-обезпокоителното. Най-много ме смути дълбоката политическа поляризация в страната


Когато един европеец тези дни си тръгва от Съединените щати, той се чувства като след посещение при зъболекар: устата му е зяпнала, чувството е неприятно, а вкусът е лош.

Наскоро прекарах три месеца във Вашингтон в катедрата "Хенри Кисинджър" на Библиотеката на Американския конгрес. Привидно работата ми беше да открия смисъла в един свят, който е полудял. Но сякаш единственото, което успях да постигна, е объркване на високо равнище.

 

Това не бе първото ми посещение в Америка, но беше най-обезпокоителното. Най-много ме смути дълбоката политическа поляризация в страната. Америка се е обърнала към себе си и се е настроила конспиративно. Днес във Вашингтон хората не могат да говорят за нищо друго, освен за президента Тръмп. Говорят за Тръмп, дори когато си мислят, че говорят за нещо друго. През цялото време на всички в устата им е само Тръмп.

 

Единствените, които избягват разговорите за Тръмп, са хората, които работят за него. Някога, когато посещавах Вашингтон, служителите от правителството бяха склонни да говорят с мен, анализатора, за всичко – от войната в Украйна до търговията с Европейския съюз. Искаха позицията им да бъде чута на континента, интересуваха се от външната гледна точка към събитията в света. Ала днес служителите от администрацията на Тръмп се притесняват много, особено от чужденци като мен. Вероятно се опасяват да не се досетим, че дори висшите служители от администрацията на Белия дом имат малка представа каква ще бъде следващата стъпка на президента.

 

А пък тези, които са склонни да говорят от името на президента Тръмп, представят неортодоксалната му външна политика по подобие на тази на Ричард Никсън. Само че в тези разговори никога не успях да разбера кой е Хенри Кисинджър в екипа на Тръмп. (Мислих си, несъмнено, за самия Кисинджър).

 

За разлика от правителствените служители, критиците на президента от света на медиите и тинк-танковете нямаха търпение да се срещат с европейците. Срещите наподобяваха безкрайна психоанализа, само дето не беше ясно кой е пациентът и кой е аналитикът. Срещайки се с десетки такива хора във Вашингтон, чувах едно и също: в най-добрия случай Тръмп е един случаен президент; той е президент на малцинството; избран е от руснаците; а в някои скорошен миг (макар и не достатъчно скоро) той ще бъде изхвърлен от Белия дом. Тези разговори издаваха тревога и надежда – тревога за това, което Тръмп вече е разрушил, и надежда, че щом той си отиде, всичко ще се върне в нормалното си състояние.

 

Усещането ми беше познато. Подобна надежда бях виждал и в Европа. В повечето европейски столици политици и аналитици искат да вярват, че преди да е твърде късно, Тръмп вече няма да е на власт, а световният ред – включително близкият съюз между Европа и Съединените щати – ще бъде възстановен.

Но ето я и мръсната тайна, която научих за тези три месеца във Вашингтон: това не е вярно. Светът няма да се върне в предишното си състояние, дори демократите да влязат отново Белия дом през 2020 г. И причината дори не е само това, че даже и Тръмп да си отиде, мнозина от подобните нему лидери по света ще останат. Много от промените, започнати от Тръмп в американската външна политика, ще продължат да действат дълго след като него вече го няма. А що се отнася до ролята на Америка в света, то последиците от неговата политика могат да се окажат по-дългосрочни от тези на Джордж У. Буш или Барак Обама. Мигът на Тръмп може да се окаже като мига на Труман, когато за един кратък период от време Америка драматично променя възгледите си за света.

 

За европейците може да е трудно за преглъщане, ала това е посланието, което донесох от Вашингтон. Светът след Тръмп няма да бъде същият, както светът преди Тръмп.

 

Президентството на Тръмп постави началото на две значими промени, които ще продължат да действат и след като той вече не е на власт. Първо, в лицето на неговата администрация Америка е изгубила увереността в своята изключителност. Не само президентът, но и поколението на XXI век (по-голямата част от представителите на което не го одобряват) вече не споделят убеждението, че Америка е "незаменимата нация", морално задължена да направи света сигурен за демокрацията. Разликата е, че поколението на XXI век смята, че Америка едва ли е по-добра от другите страни, докато президентът Тръмп е убеден, че ако Америка иска да защити световното си лидерство, тя дори трябва да бъде по-лоша от останалите.

 

Второ, в епохата на Тръмп съперничеството с Китай вече се налага като организационен принцип на американската външна политика. Републиканците и демократите днес спорят по почти всичко, но ако има един въпрос, по който постигат истинско съгласие, това е убеждението, че Америка трябва да промени политиката си към Китай. Само неколцина идеалисти във Вашингтон продължават да смятат, че икономическото развитие на Китай ще доведе до политическо отваряне. Вече има консенсус, че допускането на Китай да се присъедини към Световната търговска организация през 2001 г. е било грешка и че ако Америка не успее да ограничи геополитическото влияние на Китай днес, утре това ще бъде невъзможно. Безпокойството на Америка от Китай, според мен, е резултат от осъзнаването на факта, че пазарноориентираният китайски авторитаризъм, основан върху контрола над информацията, е много по-опасен противник за либералните демокрации, отколкото някога беше съветският комунизъм.

 

Днес често може да усетите носталгия у европейците към епохата на Студената война – време, когато Съединените щати и Западна Европа бяха единни срещу Съветския съюз. Ала американците не споделят тази носталгия. Те търсят съюзници, които да ги подкрепят срещу Китай. Само че конфронтацията с Пекин не е нещо, към което повечето европейци имат интерес.

 

Ще бъде трагедия, дори голяма грешка, ако европейците не осъзнаят, че отношенията им със Съединените щати ще зависят от отношението им към Китай, и че това се отнася не само за настоящето, но и за времето, когато Тръмп вече няма да бъде на власт. А за Европа заемането на позиция в бъдещата конфронтация между Вашингтон и Пекин ще бъде много по-болезнено от отиването при зъболекар.

 

Статията е публикувана в Портал "Култура". Англоезичният оригинал на статията е публикуван в "Ню Йорк Таймс"

 

 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Най-напред пчелите...

-1462343945.jpg

Всъщност, никой не си направи труда да уведоми Народа, че една част от него ...

21 май 2019 | 10:28

Владимир Шейтанов: Очаквания за нередности и машинации на кампанията и в деня на вота

-1552918447.jpg

Голяма част от фирмите са с изчерпани кредитни ресурси и са в подчинено ...

21 май 2019 | 10:58

"Експерт" (Русия): Първите дни на украинския Д'Артанян

Владимир Зеленский-1556452251.jpg

Хората на бившия държавен глава Петро Порошенко се опитват да стоплят ...

23 май 2019 | 10:49

Георги Йорданов: За прослава на светите братя

-1558443489.jpg

Близо до Полярния кръг и до Северния полюс, в центъра на град Мурманск на брега ...

23 май 2019 | 10:08

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Швейк


3 дек. 2018 | 23:52През погледа на един Квазимодо, нравствен и физически урод, отгледан на комунистическа ясла и минал на Соросова попара. Завършен мръсник, причинил само зло на България, който си яде заработените с предателство и интриги пари във Виена.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


3 дек. 2018 | 17:55Кръстев, що не се прекръсти пред малкия Доналд, па тогава да пишеш за това, че американската нация е била изключителна, а сега вече не е толкова изключителна.И китайците ще умрат от лайната, които ядат, и американците от ядене на ГМО пуйки и пластмасови домати. Всичката тази олелия е за пари, Иванчо! И ти пишеш за пари, защото така са те учили мама и тате, че по добре е да пишеш, вместо да работиш.От писаниците ти полза за България няма.Иди и засади 10 борчета и 10 ореха някъде в България, а тогава продължи да пишеш глупостите си!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


3 дек. 2018 | 16:18Този младеж с тъмночервен произход неистово се опитва да изкара кинти с подобни тъпотии. Няма разумен човек в Европа, който да приема тезата за "американската изключителност". Ционистката теза за "богоизбран народ" пренесена на протестантска почва в САЩ. Господ няма шлифер за да са се хванали за него. При 21 трилиона долара държвен дълг не може да има никаква изключителност, а само рекет над света. Плашат ни, че ако обявят фалит, ще завлекат целия свят в бездната. Май ще трябва да си обръщаме парите в юани.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


mariabo1


3 дек. 2018 | 10:28мушмурок


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Калинка


3 дек. 2018 | 10:18Пратили са неправилния човек. Този не може да разсъждава и възприема света извън соросоидния модел!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Барбара


3 дек. 2018 | 10:16Горкият объркан неолиберален соросоид. Добра новина е, че светът след Тръмп няма да бъде като този преди него, дирижиран от Клинтън Соросовите кръгове, но тези последните използват все още мощния си ресурс за въздействие навсякъде, включително и в медиите, които Кръстев привежда тук като легитимни "изразители" на обществени нагласи.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Favnir


3 дек. 2018 | 09:49"...Не само президентът, но и поколението на XXI век (по голямата част от представителите на което не го одобряват) вече не споделят убеждението, че Америка е "незаменимата нация", морално задължена да направи света сигурен за демокрацията. .." Ако случайно е вярно, има надежда да им дойде акъла в кухите лейки.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Terasea


3 дек. 2018 | 08:44Защо давате трибуна на този продажник соросоид ?!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


3 дек. 2018 | 07:40ВЕЛЕВА, от коя хумба го изровихте този кривоглед и кривогорящ соросоид?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Господин Никой


3 дек. 2018 | 05:06Eе откъде изникна това соросойдно копеле което дълги години работи против интересите на България .Този мерзавец е слуга на сорос либералите и е долен и гнусен предател и долен лъжец


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


2 дек. 2018 | 23:36Какъв европеец си ти бе сорсоид мазен? Всички предатели като теб на кладата, но на мнооого бавен огън.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошо


2 дек. 2018 | 23:33Ако президент Тръмп наивно смята, че първо с икономически наказателни мерки ще фалира Русия, а сетне ще се разправи с Китай, то определено се лъже. В една почти неизбежна война Китай ще се включи и то не на страната на САЩ. А руснаците нямат полза от забавяне на войната, иначе американско_европейската примка ще ги. унищожи. Впрочем, Меркел и Макрон вече си отиват. Европа трябва да схване, че Тръмп гледа на нея като на територив, на която са разположени американските бази. Икономическите отношения с ЕС и Европа са последните неща, които биха привлекли неговото внимание. Флиртът на китайците с държави от ЕС би засегнал тези с по_лошо развита икономика, предимно от Източна Европа. Държави като Германия, франция и ощи 6_7 държави ще увиснат без своите колонии, което води до много по_предпазливо отношение към тези с дръпнатите очи. ЕС е икономически колос, но не и с респектираща военна сила. Така че САЩ, Русия и Китай ще си решават проблемите, по


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zmei15


3 дек. 2018 | 01:14ЕС драги е старчески дом, в който една част от старците настанени в западното крило са доста богати и санитарите от Китай ще им смукнат паричките, благодарение на по младите и по бедни пенсионери в източното крило на дома!И си запомни, че Русия няма нужда от война! Това е аксиома!А това, което Тръмп прави може да се окаже и последния шанс на Щатите. Кривогледия посредственик не е хигиенично да го приемаме като анализатор! Едно е анал, друго е анализатор!Анадън му .... ,както казват ескимосите от ЮАР?


vesselin


2 дек. 2018 | 20:54Горкият болен соросоид, който вече говори от името на европейците... Сороссодомизма е неизлечим като спина и е време да бъде квалифициран, като тежко заболяване, неподлежащо на психосоциална рехабилитация. Болните от него трябва да се затварят в психиатрични заведения, а не да дават интервюта!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.