Васил Божков обяви, че ритон от неговата колекция, е обявен за продажба.

Съдбата на предметите със статут на световно културно наследство остана неясна

Васил Божков обяви: Ритон от иззетата ми колекция е обявен за продажба

9826 | 26 май 2020 | 10:56

Моите планове бяха да бъдат изложени в най-големият частен музей на Балканите. С тази цел купих и сградата на Телефонната палата в София.

Васил Божков обяви, че ритон от неговата колекция, е обявен за продажба.-1590479916.jpgВасил Божков обяви: Ритон от иззетата ми колекция е обявен за продажба-1590480599.pngВасил Божков обяви: Ритон от иззетата ми колекция е обявен за продажба-1590480582.png

Хазартният бос Васил Божков, който се укрива от българското правосъдие, обяви в профила си във фейсбук, че експонат от колекцията му, която беше иззета от следствените органи, е обявен за продажба.

 

Става въпрос за ритон, който миналата година е закупен от галерия в Лондон. Той е иззет от българските власти на 2 март т.г., а от миналата седмица е бил пуснат за продажба на свободния пазар. Според Божков този пример "е достатъчно показателен за отношението към културно-историческото наследство от властимащите". 

 

Намиращият се в Дубай колекционер показва документи за покупката и изземването на експоната, както и телефонен чат, в който му съобщават за продажбата.

 

За да докаже твърденията си, хазартният бизнесмен прилага снимки на документа, с който е официализирана покупката на античния ритон на 3 април м.г. От него става ясно, че предметът е изпратен на адреса на "Нове холдинг" на ул. "Московска" 43, а сумата за него е заплатена на два пъти. Каква точно е била цената му не става ясно, тъй като числата са заличени.

Божков публикува и снимка на протокол за претърсване и изземване, който е подписан от технически помощник, следовател и разследващ полицай. В него е описан ритон, изработен от сив метал, който е съставен от две части - рог и протоме. Рогът е издължен, като се извива и разширява в горната си част. Ръбът на устието е извит навън и профилиран. Върху ръба има надпис. Рогът е съединен с протомето чрез пръстен. Протомето представлява рогат бозайник. В протокола е отбелязано още, че върху ритона разследващите са завързали конец с бял етикет със идентификационен надпис.

Колекцията от тракийски съкровища и артефакти на Божков бе иззета от прокуратурата през зимата, в хода на разследването срещу него. Тя бе съхранявана от неговата фондация "Тракия", която продължава опитите да я върне от държавата.

 

"Грабежът на стотици артефакти от #KолекцияВасилБожков започна през януари. В началото незаконните и варварски действия се извършваха само от служители на Прокуратурата, след това се включиха и представители на Министерство на културата. Съдбата на предметите със статут на световно културно наследство остана неясна след десетки лъжи от представителите на хунтата", пише Божков.

 

Той твърди, че искал предмети от колекцията му да бъдат изложени в най-големия частен музей на Балканите. "С тази цел купих и сградата на Телефонната палата в София", пише той във "Фейсбук". Сред експонатите, които искал да изложи там, е и въпросният ритон.

Вчера Божков отново във "Фейсбук" обясни, че сигналът му до ЮНЕСКО за изземването на колекцията е бил потулен от Постоянната делегация на България в ЮНЕСКО.

Прокуратурата повдигна 11 обвинения срещу Васил Божков, сред които за ръководене на организирана престъпна група, за пране на пари, за данъчни престъпления, за незаконна търговия с културно-историческо наследство, за търговия с влияние. Отделно има и досъдебно производство за изнасилвания, принуда и убийство, но обвинения по него не са му повдигнати. В момента той твърди, че се намира в Дубай.

 

В края на януари тази година министърът на културата обяви, че антиките от колекцията на Божков ще бъдат иззети и прибрани за съхранение в НИМ. В началото на февруари от пресслужбата на фондация "Тракия" вдигнаха тревога, че от сградата на “Московска” служители на прокуратурата изнасят безценни предмети в кашони. Министърът на култура отрече за кашоните.

На 10 февруари директорката на НХГ Яра Бубнова заяви, че "произведения на изкуството от дома и офисите на Васил Божков" вече се намират в Националната галерия. Те се съхранявали в специално помещение и първите от тях са постъпили там преди седмица, когато са били иззети, веднага след излизането на прокурорското постановление и заповедта.
„Ние само съхраняваме, за други подробности трябва да се обърнете към Прокуратурата”, обясни директорката на НХГ.

Също на 10 февруари от пресслужбата на фондацията съобщиха, че предмети от металната колекция през последните два дни не са вземани, „освен тези, което бяха отнесени в кашоните и плика от лабораторията. Те твърдят, че не са вземали нищо от антиките, което е странно, защото ние имаме подписани двустранно протоколи”, каза Десислава Виткова от пресслужбата. Тя уточни, че щом са били в лаборатарията, значи реставрацията на иззетите предмети от античната колекция още не е била завършена и най-вероятно те досега не са показвани публично.

На 7 февруари прокуратурата възложи на Министерството на културата да провери колекцията антични предмети стопанисвани от фондация „Тракия”. Проверката трябваше да приключи до 7 април.


От категорията

Прокуратурата разпространи разговори на Божков с журналиста Огнян Стефанов: Първо ще бутна Влади...

-1593936843.jpg

Част от събраните материали представляват веществени доказателствени средства, ...

14 юли 2020 | 11:33

Милева: Божков и Цветан Василев са в заговор с политици и журналисти срещу прокуратурата

-1590830673.jpg

В следващите часове ще станете свидетели на това как обвиняеми си партнират с ...

14 юли 2020 | 10:53

Гешев призова членовете на ВСС да подкрепят диалога между институциите

-1594804435.jpg

Според него приемането на декларацията не е изразяване на подкрепа към ...

15 юли 2020 | 12:13

Гешев: Продължаваме борбата с битовата престъпност

-1594479976.png

Една от основните задачи, които си постави Гешев при встъпването си в ...

15 юли 2020 | 10:26