Доц. д-р Васил Гарнизов

Господството на ГЕРБ е разколебано, БСП пое глътка въздух след колапса

Васил Гарнизов: ГЕРБ се превръща в кметска партия

11853 | 31 окт. 2019 | 10:48

Борисов напълно осъзнава, че политическата му тежест отслабва необратимо, но в момента му е по-спешно да доукрепи присъствието си в местната власт


Доц. д-р Васил Гарнизов, в. "Сега"

Борисов отново оцеля политически. Въпреки необратимата ерозия от живота във властта. И въпреки раздялата с Цветанов и част от неговото административно и бизнес обкръжение.

Картината е сравнително проста: при намаляваща избирателна активност ГЕРБ остава първа политическа сила като гласове за общински съветници в страната, печели големи градове на първи тур, води значително в други големи градове за втория тур. Борисов в изборната нощ го обяви за безапелационна победа над БСП и беше прав да хвърли проблема в полето на столетницата. Първият се мери по втория, а не спрямо съвкупния или средния резултат на всички финалисти.

Едновременно с това не беше прав, доколкото падна значително под най-добрите си резултати от предходните избори. Знае си урока от времената, когато си вадеше хляба на улицата - трябва да изглежда по-силен, отколкото е. Един политик е толкова силен, колкото изглежда в очите на другите.

Неговите конкуренти - не просто в политиката и изборите, а дългата редица от силни фигури, които имат съмнение в неговата полезност - изглежда все още нямат съгласие помежду си дали да го сменят, или с кого да го сменят.

Ако всички пострадали от управлението на ГЕРБ имаха желание за промяна, щяха да постъпят като противниците на Орбан в Будапеща: внимателен подбор на кандидат, който със зелените си идеи е приемлив за левите сили, с идеите си за развитие се харесва на десните, а с опита си на районен кмет подава ръка към широко ветрило от политически групи и бизнес лидери.

Борисов изглежда напълно осъзнава необратимостта на отслабването на политическата му тежест, поради което основната му стратегия не е да се старае да расте, а да ограничава растежа на потенциалните му съперници както вдясно, така и вляво. В резултат в ключовите символни битки в София, Пловдив, Бургас, Варна и Стара Загора срещу неговите кандидати не бяха противопоставени значителни фигури.

Цялата страна кипи в изборна пяна, но от пяната не стърчат лидери. Без усещане за лидер няма вкус за алтернатива, няма тръпка за противопоставяне и победа.

Липсата на силен претендент, дори само един да е, най-вече в София, не създаде усещане нито у столичани, нито в значимите големи градове, че на тези избори се води битка за главата на Борисов. Всичките му опоненти го казваха, но никой не го показа. Това отне енергия, мотивация и посока на недоволните столичани, които все повече се въздържат от участие в безсмислени за тях избори.

Въздържанието им е двойно обосновано. Освен липсата на привлекателен силен претендент за кметския стол София благодарение на или независимо от управлението си забогатя. Софиянци забогатяха, станаха по-независими за личното си благополучие, постигат житейските си цели вън от политическото, без партийна помощ и лидерска подкрепа. Забогатяха и пловдивчани, строителството в града достигна тегави размери, индустриалната им зона цъфти, вероятно независимо от премиер и кмет.

Същото се отнася и за Бургас, който изсмуква работна ръка от близките Сливен и Ямбол, и за Варна, която привлича ресурса на цяла Североизточна България. Това не се отнася само до градове под контрола на ГЕРБ - Кърджали също е едно богато място, което привлича работници и специалисти от Хасково и Смолян.

Като цяло страната е доста променена. В проведеното в 47 страни сравнително изследване на европейските ценности България се откроява с нараснало чувство на независимост, което е особено видимо сред жителите на големите и средните градове и хората, които не са в пенсионна възраст. Независимостта се цени високо, а и чувството, че държиш съдбата в ръцете си, е много силно. Това е съпроводено с известно нарастване на недоверието в институциите и с ръст в нетолерантността към цигани и мигранти.

Да ги разгледаме поотделно в обратен ред. Първо, нетолерантността вече беше капитализирана от националистическите партии на последните парламентарни избори и като че ли вече не може да бъде припозната като база за значима властова алтернатива - особено в столицата и големите градове. Второ, недоверието в институциите и лидерите беше поставено в центъра на кампаниите срещу ГЕРБ - преобладаваха упреци в корупция, некомпетентност, лоши решения и калпави изпълнения.

В повечето случаи критиката изглеждаше плътна, основателна и подкрепена с дефектите от пейзажа на българските градове. Има и трето обаче - независимостта бе слабо и неправилно адресирана. Борис Бонев в София спечели подкрепа със самия факт, че се обяви за независим и се държа независимо, но и плати цената за това. Но дори и той не каза ясно какво иска независимият човек. София не е на ръба на пропастта и няма нужда от спасяване, Пловдив, Бургас, Варна и Стара Загора, а и България като цяло - също.

Какво може да се предложи на независимия избирател, който не вярва на партии, политици и институции: най-вече отслабване на намесата на властта в живота, работата и проектите му. Намалени данъци и такси, съкратена администрация, ускорени услуги. Нещичко от това бе предложено от Бонев и Игнатов, но никой не се осмели да предложи намаляване на данък сгради, такса смет, автомобили, такси върху сделки или разнообразни разрешителни.

Има ли други начини независимият човек да бъде привлечен към участие в избори на кандидати, на които не вярва, ако не му предлагаш по-голяма икономическа и административна свобода. Има - да бъде силно ядосан или много уплашен. През лятото на 2014 под натиска на улицата Пламен Орешарски се оттегли от властта, заместен през есента от Борисов и Реформаторския блок. На следващата есен местната власт бе превзета в повечето градове още на първи тур от кандидатите на ГЕРБ, подкрепени от независими хора, ядосани на червените и уплашени от наглостта на олигархията.

Но 2015-а беше изключение, в сравнение с което 2019-а изглежда като норма. Дали ни харесва или не, ГЕРБ се откроява на първия тур като присъствие в общинските съвети, постигнати победи в големи градове и значителни шансове за победа на кандидати за втория тур. Едновременно с това общинските съвети са по-силно фрагментирани, господството на ГЕРБ е разколебано, БСП пое глътка въздух след колапса, а в някои важни общини герберите са напълно отстранени чрез консолидация на местни елити, чиито бизнес, благополучие и престиж бяха силно застрашени.

Фрагментацията ще изисква от местните лидери на ГЕРБ значителни коалиционни умения, което също е някакъв вид нормализация. На национално ниво Борисов показва, че може да управлява без собствено мнозинство, с гъвкави коалиции, които обичайно приключват фатално за партньорите му. Сега това предстои да се научи и да се случи на местно ниво.

Нормализация обаче не означава непременно стабилност - честа дума от речника на премиера. Наблюдаваме частична имплозия вместо електорална експлозия, а от това нагнетяване не може да се очаква нищо добро в средносрочна перспектива.

Резултатите от първия тур на местните избори показват ясно, че Борисов ще трябва да мисли за оттегляне, но и че този въпрос не му е спешен. По-спешно му е на втори тур да доукрепи присъствието си в местната власт, превръщайки в средносрочна перспектива ГЕРБ в предимно кметска партия.

 


От категорията

Валерия Велева: БОРИСОВРАДЕВСПРЕТЕСЕ !

-1448546816.jpg

Хората седят затворени по домовете си, стискат зъби с пламнали от проблеми и ...

8 апр. 2020 | 01:53

Проф. Петър-Емил Митев: Ген. Мутафчийски показва лидерски качества - решения, харизма, резултати

-1479297140.jpg

Мястото на нашата страна е в Европейския съюз, а мястото на самия ЕС не е ...

5 апр. 2020 | 14:40

The Times: Дойде ли краят на Pax Americana

Снимка: YouTube-1586355674.jpg

Коронавирусът не се респектира от никого и не се спира пред никакви граници. ...

8 апр. 2020 | 17:18

Финансист: Икономиката не е спортна кола - да спира и тръгва, когато искаме. По-скоро е товарен влак

Питър Шиф, финансист-1586354265.jpg

Живeeм в cтpaнeн cвят, в ĸoйтo бюpoĸpaтитe ни ĸaзвaт, чe тpябвa дa ce жepтвaмe, ...

8 апр. 2020 | 16:55

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Тодор Ботев


31 окт. 2019 | 13:09Интригата в София приключи, имаме Сделка. Орлин Алексиев уреди "корпоративния вот" след договорки с мастити бизнесмени и някои "олигарси". Бойко Борисов договори организирания вот на Десницата след преразпределяне на Ресурса на районните кметства с "колегите вдясно". (Ходът с обявяването на руския дипломат шпионин за персона нон грата е "екстра" и допълнителна оферта за водачите на Десницата.) Това означава, че Йорданка Фандъкова ще получи от двете електорални кохорти поне 50 000 гласа "бонус" към своя твърд вот. Цветан Цветанов без да афишира участието си във втория тур, включва чрез изборджиите си по районите Машината на макс. Това означава в числа още около 40 000 гласоподаватели, които щабът на ГЕРБ не можа да активира без намесата на Шефа.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Стоян Христов


31 окт. 2019 | 11:02А "Уморените коне ги убиват! Нали?..." :::))) Ха, ха, ха... :::))) ГРОБ за герб...!!! Дааа...!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незабравка


2 ноем. 2019 | 17:59идиото...говори за мозъчни гънки, ха ха ха!


BiGman1


31 окт. 2019 | 14:56Тодорчо, прости са, ама са на власт...а вие от много акъл ще си стоите вечно в опозиция...нещо логиката ти куца...хахаха


Тодор Ботев


31 окт. 2019 | 13:11Бигменче, а КОИ са новите лидери сред старата комунистическа третоешелонна номенклатура ГЕРБ?! Не става само с идиотизам, трЕбе е акъл, ама ОН е прост и вие сте прости.....


BiGman1


31 окт. 2019 | 12:54Който гроб копае за другите често пада в него...Дааа!!! С плюене по опонента не става брат...трябват идеи, трябват нови лидери...къде са? Вие искате със стари курви нов бардак да правите...ми не става, щото имате само една гънка в полираните ви болшевишки глави...


Галилео Галилей


31 окт. 2019 | 10:58ГЕРБ НЕ СЕ ПРЕВРЪЩА В НИЩО, А ОТДАВНА Е МАФИОТСКА КЛИКА.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.