Върхушката в САЩ е уплашена от алтернативата - или преразпределение на богатството, или революция

Васил Проданов: Американската олигархия уплашено заговори за „класова война“ и „революция“

10429 | 9 май 2019 | 11:55

Като цяло милиардерската олигархия следи внимателно движението наляво на Демократическата партия в САЩ и възхода на кандидати като Бърни Сандърс, Елизабет Уорън и Александриа Окасио-Кортез


Васил Проданов,

Клуб "24 май"


„Класова война“ и „революция“ са думи, забранени за системните леви партии и лидери в Европа и в България. Ако ги питаш за това, ще се направят, че не са чули и не знаят какво означава. В същото време се оказва, че съдържанието на тези думи и опасностите, които носят, тресат от страх американските капиталистически върхушки.

Така пише тези дни „Файненшъл таймс“ – един от най-старите вестници на едрия капитал в света, в статия под заглавие „Събирането на елитите показва тревога от „класова война“ и „революция“.

В статията се разказва за годишната конференция на неправителствения институт „Милкен“, базиран в Санта Моника, Калифорния, който събира ежегодно финансови, инвестиционни и бизнес елити за обсъждане на актуалното състояние на икономиката. На тези конференции присъстват известни имена, като се почне от министъра на финансите на САЩ и се стигне до главния изпълнителен директор на „Голдман Сакс“. Общо тази година там е имало около 4000 души.

По време на срещата, въпреки публично изразявания оптимизъм за американската икономика и финансовите пазари, редица от най-големите фигури на „Уолстрийт“ и корпоративна Америка са показали тревога за състоянието на икономическия модел, който ги е направил милионери и милиардери.

Основателят и председател на института, милиардерът Майкъл Милкен, чието нетно богатство през 2018 г. е било 3,7 млд. долара, е дал началото на дискусия, която като че ли изглеждаше ненужна след рухването на Берлинската стена и източноевропейския социализъм. Говорил е за това дали превъзходството на капитализма не е заплашено от настъпващия социализъм.

В навечерието на конференцията Рей Далио – милиардер, собственик на богатството на известен хедж фонд, е изразил страха си от класова война, заявявайки, че е възможна „революция, която би отхвърлила капитализма и би отишла в една или друга крайност“. Друг милиардер – Джейми Димън, главен изпълнителен директор на „Джей Пи Морган“, е показал тревога за състоянието на капитализма и необходимостта от промени в него.

Като цяло милиардерската олигархия следи внимателно движението наляво на Демократическата партия в САЩ и възхода на кандидати като Бърни Сандърс, Елизабет Уорън и Александриа Окасио-Кортез. Бившият председател на компанията „Алфабет“ Ерик Шмит е призовал да се дискутира темата за стимулиране на споделено от всички благополучие.

Нарастващ брой млади американци не харесват капитализма с неговия свободен пазар, показва изследване, според което 44% от поколението на т. нар. милениалс, родени след 1980 г., предпочитат да живеят в социалистическа, а не в капиталистическа страна.

Друг милиардер – Алън Шварц, е говорил с тревога за увеличаващото се неравенство и за това, че все по-голяма част от новосъздадения продукт отива не за увеличаване на доходите на работещите, а за корпоративна печалба на най-богатите. „Ако погледнем надясно и наляво, това, което реално идва, е класова война“, предупредил той. „Това, което виждаме през вековете, когато масите са смятали, че елитите имат твърде много, са две неща: законодателство за преразпределение на богатството…или революция.“ Американските милиардери са уплашени от алтернативата: или преразпределение на богатството, или революция.

Един от финансовите босове, финансирали кампанията на Хилари Клинтън за президент през 2016 г., е заявил: „Аз бих плащал 5% повече данъци, за да направя света по-малко опасен“. Надали обаче нещата ще се решат просто с 5% повече данъци от олигархическата върхушка.

У нас системните партии в парламента не изглеждат загрижени за друго, освен за това как да задържат (или вземат) властта, апартаментите и богатствата, натрупвани чрез нея. Те не виждат опасност от „класова война“ и „революция“. Нищо, че за 30 години направиха от България страната с най-голям дял бедни в Европейския съюз и с най-голямото неравенство, което при това расте по-бързо, отколкото в Америка. И на ум даже не им идват страховете, които тресат американските милиардери.

Но ако в Америка се говорят такива неща и ако тъкмо „Файненшъл таймс“ ги споделя, кой знае какво може да стане и у нас? Нали нашите политици ни водят към светло капиталистическо бъдеще по пътя на Америка. Към все по-голямо неравенство и все по-голяма експлоатация.

Какво ще се получи накрая, не се знае. Току виж, сме ги стигнали американците, както пееше Тодор Колев.

Васил Проданов е член-кореспондент на БАН, професор, доктор на философските науки. Дългогодишен директор на Института за философски изследвания към БАН. В момента е преподавател в УНСС. Автор на 21 книги и стотици научни публикации в България, САЩ, Русия, Германия, Франция, Испания, Холандия, Полша и много други страни.

 


От категорията

Георги Кадиев: Ако стана кмет, първо ще уволня ръководството на Топлофикация-София

Георги Кадиев: Ако стана кмет, първо ще уволня ръководството на Топлофикация-София-1571637237.jpg

В избора дали да дишаме чист въздух или да караме евтини дизели, избирам чистия ...

21 окт. 2019 | 08:52

Руски политолог: Военната операция на Ердоган в Северна Сирия всъщност помогна на Дамаск

Президентите на Турция и Сирия Реджеп Ердоган и Башар Асад-1453960987.jpg

Сирийските власти очевидно преговарят и с Анкара, защото и двете страни нямат ...

19 окт. 2019 | 11:54

The Wall Street Journal: Путин е новият цар на Сирия

-1571648199.jpg

Кюрдите, които по-рано бяха съюзници на Вашингтон, бяха принудени да се обърнат ...

21 окт. 2019 | 11:53

Любо Огнянов: Мили британци, ще изритате ли своята кралица заради нацисткия поздрав?

Любо Огнянов Снимка: Канал 3-1562416678.jpg

Британските фенове направиха истинска кочина от центъра на София, а ние ...

19 окт. 2019 | 19:34

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


pepitopsf


10 май 2019 | 11:26Нео либералната глобалистка паплач си отива с писъци.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


мирослав


9 май 2019 | 20:21Отдавна писах, че нашите изобщо не са наясно, в какво са въведени да участват и в крайна сметка ония с еврейските имена, ще хвърлят именно тези заслепени от парата на тълпите, което обаче не означава, че те самите ще отърват кожата, както това бе до сега! Парата е страшна работа, цитирам по спомен Шарлопов... Бог да го прости, според мен обичаше България!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


9 май 2019 | 18:31Защо единият процент в САЩ е притеснен? Богатият елит все повече признава, че социално икономическото положение в САЩ е неустойчиво. Неравенството в Съединените щати напоследък е достигнало такива нива, че дори членове на "един процент" са започнали да се тревожат.Бившият главен изпълнителен директор на Starbucks и потенциалният президентски кандидат Хауърд Шулц, който предпочита да бъде наричан "човек на средствата", а не милиардер (на 617 о място от Forbes), наскоро отбеляза, че "огромното мнозинство от американците живеят заплата за заплата" и заяви, че следващият президент на САЩ трябва спешно да обърне внимание на неравенството. Според доста консервативните оценки на Бюрото за преброяване на населението на САЩ около 14% от населението или 45 милиона живеят в бедност. Според ООН, 8,5 милиона от тях са изправени пред крайна бедност и 5,3 милиона страдат в условията на абсолютна бедност в Третия свят.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.