Проф. Васил Проданов

Три страни - Виетнам, Куба и Китай, в най-висока степен защитават основното право на човека – правото на живот

Васил Проданов: В социалистически Виетнам COVID-19 не уби никого, в САЩ изтрепа над 90 000

16523 | 18 май 2020 | 13:59

Според Световната банка през 1990 г. делът на бедните в Социалистическа република Виетнам е 60% от населението. През 2015 г. той е намалял на 4,5%


Проф. Васил Проданов, Клуб "24 май" 

Като студент първокурсник, току-що излязъл от казармата, заедно с още един колега отидохме във виетнамското посолство и поискахме да ни запишат доброволци във Виетнамската война. Човекът, който ни прие, благодари, каза че ще ни сложи имената и адресите в съответен списък, но на този етап Виетнам не иска помощ и смята, че сам може да се справи със САЩ. Ако се наложи, ще ни се обадят.

Не ни се обадиха, независимо че войната срещу Виетнам, водена от най-могъщата капиталистическа държава в света, продължи. Виетнамците не искаха доброволци, бяха решили, че независимо от ужасяващите жертви и страдания сами могат да се справят с глобалния капиталистически хегемон. И в крайна сметка победиха една изглеждаща стотици пъти по-силна държава, която не искаше виетнамския социализъм, а се стремеше да наложи там своя капитализъм и своето господство.

Преките и косвените жертви от тази война по различни оценки са между три и шест милиона души. Около 10% от населението на Виетнам в края на войната е било атакувано с химически оръжия. Само изтрепаните или претърпели малформации от американски химически оръжия са 1 150 000 човека. САЩ са изтрепали най-много хора с химически и ядрени оръжия в историята на човечеството. Трепаха японците с ядрени, а виетнамците с химически оръжия. Въпреки това не успяха да победят социалистически Виетнам и позорно се оттеглиха. Опустошеният Виетнам, където бе извършено най-голямото унищожаване на хора от Втората световна война насам, започна да се възстановява и се превърна в една от най-успешно развиващите се страни в света.

Как се справя той сега със световната пандемия от короновирус, която унищожи голямо количество хора във водещите страни на неолибералния капитализъм? САЩ са моделът на този капитализъм и там, както се вижда, пораженията са най-големи. Същевременно се оказва, че три страни – Виетнам, Куба и Китай, които характеризират себе си като социалистически, в най-висока степен защитават основното право на човека – правото на живот. За разлика от онези, които идеологически празнословят и ги нападат, за да ги „демократизират“, макар че системите в тях в най-висока степен убиват хора.

Социалистическа република Виетнам, както е официалното име на тази страна, разгръща стратегия, в която заявява, че изгражда „социалистически ориентирана пазарна икономика“. Тя съчетава различни форми на собственост, а държавата играе решаваща роля за насочване на икономическото развитие и постигане на дългосрочни цели в развитието на социализма. Терминът „социалистически ориентирана“ се използва, за да се подчертае факта, че страната още не е изградила социализъм, а е в период на преход, в който се осъществява това. Имаме съчетаване на държавна, колективна и частна собственост върху средствата за производство, но държавната и колективната собственост са гръбнакът на икономиката.

Моделът на развитие на Социалистическа република Виетнам не само осигури на страната много по-ускорен ръст от този на България, претърпяла процес на реставрация на капитализма. Този модел се оказа и много по-ефективен като управление при всякакви ситуации, включително при глобална пандемия, в сравнение с модела на водещата неолиберална капиталистическа страна в света, която според българския премиер е наш „голям началник“.

Според Световната банка през 1990 г. делът на бедните в Социалистическа република Виетнам е 60% от населението. През 2015 г. той е намалял на 4,5%. В България реставрацията и въвеждането на американизиран неолиберален капитализъм, наречен „преход към демокрацията“, доведе до точно обратното – делът на бедните нарасна от около 2 % в края на социализма на 22,9 % през 2015 г. С други думи, за четвърт век виетнамската стратегия на преход към социализма е намалила дела на бедните между 13 и 14 пъти, а стратегията за реставрация на капитализма в България ги увеличи 11,5 пъти.

Как се справят здравните системи на САЩ и Виетнам със сегашната световна пандемия от короновирус?

До 17 май 2020 г. американският неолиберален капитализъм е дал възможност да умрат 90 113 човека, а виетнамската социалистически ориентирана пазарна икономика не е позволила да умре нито един човек. В неолибералните САЩ са регистрирани 1 507 798 заболели от коноравирус, в Социалистическа република Виетнам – 318 човека.

И това е независимо от факта, че САЩ се намират на хиляди километри от Китай, където се появи най-напред заболяването, а Виетнам е на самата му граница – и тази граница е доста дълга. Изградил е много по-ефективна и социална здравна система от САЩ. Не се оплаква като Тръмп, че китайците не му били казали, че трябва да вземе строги мерки, за да защити живота на своите граждани, а започна да действа веднага след като се появи информация за ставащото в Китай. Всеки в карантина е тестван. Оказва се, че Социалистическа република Виетнам е създала най-ефективната програма за епидемиологичен контрол и за защита на своето население.

Оказва се, че както говорят протестиращите медицински сестри у нас, в едни страни „системата ни убива“, в други системата ни защитава. След като в страната, по чийто образец създадохме нашата днешна система, системата изтрепа няколко милиона души, във Виетнам очевидно са създали своя система, която да защитава хората. В момента, както в много други страни, ограничителните мерки се разхлабват и страната се връща към нормалния живот.

 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Сватовници на неприличието

-1477587010.jpg

Друг сватовник – Христо Иванов. Няма бивш министър на Б.Б., да го знаете – ...

28 септ. 2020 | 15:12

Боян Чуков: Очаквам нова вълна атаки на радикализирани ислямисти в Западна Европа

Боян Чуков-1523087293.png

Светът няма да бъде еднополярен, двуполярен, триполярен, а многополярен, и той ...

28 септ. 2020 | 11:38

Кирил Вълчев: Властимащи, свалете маските в училищата и театрите! (ВИДЕО)

Кирил Вълчев Снимка: Дарик радио-1601321881.jpg

Направете изолатори в министерствата, за да държите там чиновници със симптоми ...

28 септ. 2020 | 22:36

Стефан Цанев: Протестът отблъсква интелектуалците заради средствата си и липсата на ясна перспектива

-1533654244.jpg

Няма друг начин освен младите, родени на свобода, незаразени с робство, да ...

27 септ. 2020 | 15:15