10-класникът от Габрово Стефан Георгиев получи първа награда на конкурса "150 години Българска национална революция"

Васил Василев: Една дружинка либерасти и грантаджии се дразнят от младите възрожденци

5943 | 10 юни 2020 | 10:56

Родолюбието, ученолюбието, старанията на тези деца не са им по вкуса. Стремежът им към истината, към доброто дело, интересът им към историята ни, почитта, пиететът към героите ни ги дразни, изтъква водещият на "Не се страхувай"


10-класникът от Националната Априловска гимназия в Габрово Стефан Георгиев получи първа награда на Националния ученически конкурс "150 години Българска национална революция", организиран от Общобългарския комитет "Васил Левски".

 

Това напомня водещият на "Не се страхувай" по БСТВ Васил Василев и коментира:

 

"И докато от всички страни летяха похвали за чудесните мисли, за интелигентността и родолюбието на младия човек и за учителите му, група държанки се опита да изсипе лъжичка катран в кацата с мед. Причината: в произведението имаше следния текст "Без обединение как ще борим врага? А той дебне отвсякъде, скрит под маската на т.нар. "европейски ценности".

И се започна… Кой и как поощрява антиевропейски настроения в училище, кряснаха в сайта "Площад Славейков". Как един ученик си позволява да се съмнява в непогрешимостта на брюкселската аристокрация? Есето разнасяло омраза! Някакъв издател, Манол Пейков, протестира в "Свободна Европа", че това било не само възмутително, но и осъдително. Не ви ли напомнят тези превземки на Киряк Стефчовата реплика - "Господа, тук се говори против държавата на негово величество султана".

За какви ценности плачат освободените души? Пропагандата на хомосексуализма и на педофилията ли е ценност? Ценност ли е да отнемеш детето от майката, защото по нечии критерии тя не го възпитавала правилно? Ценност ли е да изхвърлиш от учебниците знакови творби на националната душевност? Ценност ли е да сме най-неграмотния народ в Европа и 41 % от младежите да са необразовани, да сме най-бедните, най-стопяващите се, най-рано измиращите? Европейска ценност ли е да ограбиш някого, да съдираш кожата на един народ и легитимно да изнасяш богатството му? Ценност ли е да разрушиш атомната му електроцентрала, да унищожиш армията му, да разсипеш икономиката, да произвеждаш слуги? Евроценност ли е да виждаш как един народ затъва, затъпява, стопява се, умира, как държавата му загива, а ти да му се караш, че краставиците му били криви и докато не ги изправи, няма да се цивилизова.

Ценителите на ценности пищят като ощипани кокошки. Кудкудякат от ужас, доловили били език на омразата. А-у-у. Това нещо страшно ли е? Нима може да няма омраза към рушителите на държавата, към разбойниците и крадливите политици, към убийци, педофили и подобни. Как да се отнасяме към тях? Да ги обсипваме с ласки ли? Да им говорим с езика на толерастите. Да им отговаряме за престъпленията срещу страната и народа с езика на любовта, ли? Нима Ботев не заръчва "Силно да любя и мразя". А-у-у, ужас, пищят коконите. Езикът на омразата заглушавал диалога. Какъв диалог между грабителя и ограбвания, между убиеца и жертвата, между рушителя и строителя. Могат ли да си гукат, докато единият ограбва или реже гърлото на другия.

Не езикът предизвиква омразата, омразата предизвиква езика. Езикът на истината трябва да бъде чут, за да се премахнат причините, които предизвикват омразата. Ако се затискат, става като в Минеаполис и Ню Йорк. Омразата трябва да се лекува, не да се затулва. Когато се прояви, трябва да се изчистят причините ѝ. Ако се пренебрегва и замита под килима, тя се стаява, спотайва, тлее и на края избухва и помита всичко. Най-яркият пример е в Америка. Позитивна дискриминация, положителни черни герои във всеки холивудски филм, черен президент - и какво от това. Омразата на черните не беше излекувана, само притъпена, малко упоена и затихнала. Когато избухна, стана страшно. Омразата в обществото е като температурата под мишницата - тя показва, че организмът има някакъв проблем и той трябва да се лекува. Ако се пренебрегне, болестта се развихря и организмът може да умре. Омразата е симптом. Тя е следствие, не причина ! Човек не се ражда с омраза, а с обич в сърцето си. Животът го учи да мрази.

Казвам това за да защитя деца, учители, родители с чиста съвест и родолюбиви помисли, които мракобесните елементи атакуват. Там е ударът. Не им харесва патриотичното възпитание. Една дружинка либерасти и грантаджии се дразнят особено от младите възрожденци. Родолюбието, ученолюбието, старанията на тези деца не са им по вкуса. Стремежът им към истината, към доброто дело, интересът им към историята ни, почитта, пиететът към героите ни ги дразни. Те се измъчват, че не са успели да смачкат патриотизма и интелигентността на младите българи. Те се възмущават от почетния караул, който децата дават пред паметника на Левски. Гневят се, съскат, че държали пушки. Гледат да ги атакуват, да ги упрекват, да ги обидят, да сплашат родители, учители и директори, та ако могат да ги откажат от това възпитание, да кажат на децата, че днес не е политически коректно да си обичаш Родината. Искат да ги накарат да се прекланят пред Брюксел и Вашингтон, Джингъл белс и пеперудките от прайдовете и да забравят за Сливен и Ямбол, за Видин и Силистра, за Чирпан и Плевен. Да забравят Левски, Ботев, Кочо, Паисий, Вазов, Оборище, битките при Върбишкия проход, Клокотница, Шипка, Сливница, Одрин, Дойран и Страцин. Да ги подготвят не за мислещи, свободни, милеещи за Отечеството си хора, а за безродни слуги, които да бъдат отвратени от България и подстрекавани да си продадат земята и да хукнат да се цанят за черноработници по света. Ядец, не са успели, няма да успеят и надяваме се скоро да оттекат в канала на историята.

Не ги слушайте, не им се поддавайте, не оставяйте отровните стрели на безродието и фалшивите ценности да ви достигнат, докоснат или заразят, да объркат и обърнат живота ви. Нашият народ е претърпял и преживял какви ли идиоти - и турските мекерета и шпиони, и убийците от 9 юни, и въодушевените от Хитлер кретени, които обявяват война на Англия и САЩ, и рязаните партизански глави, и следвоенните изстъпления, и коминтерновският диктат, прокудил македонския дух от България, ще преживеем и надживеем и днешните родоотстъпници.

И понеже общественото мнение е много по-важно от няколко кресливи писъка, закачих есето на Стефан на моята ФБ страница. Там то събра досега близо 5000 харесвания, над 1000, до един възторжени коментара, някои от тях с по още 200 – 300 одобрения, както и повече от 1100 споделяния. Нека сайтът "Площад Славейков" и спонсорите им се запознаят със свободно изразените оценки за есето на Стефан и да си помислят дали друг път да злословят по адрес на Младите възрожденци."

 

 

Ето и есето:

Аз съм Левски
/Есе/

Изготвил: Стефан Емилов Георгиев, 10 клас
Национална Априловска гимназия
Тел: 0892311002
e-mail: Stefan.emilov.georgiev@abv.bg
Научен ръководител: Силвия Стоянова, преподавател по история и цивилизации, тел.0895987741, e-mail: si_nikolaeva@abv.bg

Времето е миг от Вселената – минало, настояще, бъдеще. То е винаги с нас. Времето – то е съдник на нашите дела и дава своя оценка за забрава и безсмъртие.
Времето… то е една безкрайна нишка невидима за очите, но вечно следваща небесния хоризонт , „...времето е в нас, а ние сме във времето“.
Аз, човекът от 21 век искам да хвана тази тънка нишка и по нея да се върна назад – в далечното минало на нашите деди. Време на сълзи, безправие, безчинства и робски хомот… години на турска власт и достойнство.
Защо искам да се върна там! За да усетя по-силно тази мрачна епоха и това време родило теб, Апостоле – най-светлата личност на България. Васил Левски – Дякона – човек от народа, надарен с далновидност, мъдрост, скромност и лъвско сърце. Времето те роди, времето те направи свободен човек, обикновен с необикновена мисия на която принадлежеше изцяло и безрезервно. Ти живя, ти умря в робско време, но не беше роб. Ти живя, за да видиш своята Родина свободна, шепнеше и заклинаше прости на глед неща. И сега аз виждам твоите стъпки и повели навсякъде около мен. Те напомнят на всеки един от нас за теб и за смисъла на живота.
Ние живеем в твоята земя – земята на Левски. Днес сме свободни. Днес аз уча, живея, мечтая. Живея с миналото, живея в настоящето и мечтая за бъдещето. Седя умислен, затварям очи и искам за малко да бъда Апостол, Дякон или просто да бъда Левски… възможно ли е? А защо да не е? От къде да тръгна? Какво да направя, какъв съм?
Да бягам ли от болката, която виждам в очите на стара жена, да бягам ли от плача на изоставено дете, да бягам ли от самия себе се? Глупости – та нали съм Левски. Аз трябва да намеря спасението, да върна надеждата и вярата на народа за по-добро утре, да сплотявам, да обединявам. Трябва да намеря светлината, за да я дам на хората.
Искам да видя България наистина свободна и правова държава. Сигурно някой ще каже, че тя е „свободна“, да но само на думи. Народът ни пак е потиснат, старците ровят край кофите за смет, майките днес не раждат, бащите са с празни джобове, децата бягат немили недраги, селата мъртви, пусти градовете. Шири се мизерия и беззаконие. Как тогава едни имат толкова много яхти, коли и къщи за милиони, как върхушката живее толкова добре, а по-голямата част от хората мизеруват!
„Народе????“ събуди се.
Отхвърли хомота на робството!
Докога ще търпиш?
Ще записвам в тефтерчето мое – от ляво дадена дума вчера, от дясно – неизпълнена още, кой какъв пост по-висок заема, на кой джоба по-дълбок е от колкото душата му човешка, на кого словата са само думи – а делата къде са?
„Народе????“… аз не мога да те позная. Какво правиш? Търпиш, бездействаш, живееш в общество в което цари лъжата, насилието, безчовечността. Младежите нехаят за нищо. В душата им е робска тъмнина. Те си имат господари, на които са покорни слуги, но тези господари нехаят за българското. Имат самочувствието, че са някои а всъщност са никои. Гордостта и свирепостта ни прави слепи за случващото се в България. Не сме „братя и сестри“ всеки е сам за себе си. Без обединение как ще се борим срещу врага? А той дебне отвсякъде, само че е зад маската на т.н. „европейски ценности“.
Аз съм Апостола, аз съм Левски и се боря. Боря се, за да не съм като другите, да живея в „чиста и свята република“, защото ако не се боря ще бъда повален, а не искам. Вярвам в доброто, вярвам, че новата революция е възможна – но трябва да започне първо в умовете и сърцата на хората.
Да бъдеш човек, да даряваш любов и доброта, да създаваш нещо ново, да накараш дори и един като теб да направи крачка напред, после още една, това вече е нещо, това е действие. Сега е моментът да действаме. Никога не е късно за това. Ти си това което показваш чрез действията си, да бъдеш себе си, да участваш, да бъдеш отговорен – с една дума да бъдеш човек.
Всяка измама води до предателство, не търси лесни решения и удобни оправдания. Зачитай паметта на своя род и честност свята. Да бъдем истински, защото няма свобода без истина. Защото няма начин да открием жадувания път към светлината ако забравим кои сме.
… Мечта, но всеки има мечта. Най-важното не е дали си постигнал мечтата си. Най-важното е дали си се осмелил да се бориш за нея. Ето защо в момента ,в който повярваш в нея, в момента, в който тръгнеш към нея ти вече си намерил смисъл. Вече не просто съществуваш, вече живееш. За малко аз бях Левски. И искам вярата в доброто и смелостта, които той ни завещава да не останат потънали в праха на забравата. Миналото се е случило, за да формира настоящето, а настоящето ще формира бъдещето.

 


От категорията

Скандал в комисията “Манолова”! Бизнесмен разказа от кого премиерът Борисов получавал кюлчета злато

Скандал в комисията “Манолова”! Бизнесмен разказа от кого премиерът Борисов получавал кюлчета злато-1620245742.jpg

Според него кюлчетата от прочутите изтекли снимки от спалнята на Борисов са ...

5 май 2021 | 22:19

Консултациите при Радев: Единствената кандидатура за шеф на ЦИК е на Красимир Ципов от ГЕРБ
(Видео)

-1620214597.png

Политическата логика на изборното законодателство диктува политическите партии ...

5 май 2021 | 14:12

Екшън преди консултациите за ЦИК, протестиращи посрещнаха Хаджигенов с викове "предател" и "мутро"
(Видео)

Кадър: Новини.бг-1620215287.png

В Изборния кодекс ясно е разписано как ще се избира председателят на ЦИК. Ако ...

5 май 2021 | 14:46

Радев потвърди от Пещера: Изборите ще са на 11 юли, служебният премиер ще е мъж
(Видео)

Радев потвърди от Пещера: Изборите ще са на 11 юли, служебният премиер ще е мъж-1620239861.jpg

Ако го разпусна в петък или в понеделник, както се настоява, означава, че ...

5 май 2021 | 21:36