Горд съм от това, че в някакъв период от живота на този комитет аз съм начело.

Васил Василев: Общобългарският комитет "Васил Левски" е един от центровете на българския дух

1414 | 18 март 2017 | 17:24

С Движението „Млади възрожденци“ ние сме обхванали хиляди, десетки хиляди хора, членове и съмишленици и всички до един вярват в заветите на Левски, вършат го това абсолютно безкористно, помагат за запазване на делото на Апостола и работят за това


Общобългарският комитет „Васил Левски“ отбелязва 25 години от създаването си. Наш гост е неговият председател Васил Василев, който на годишната сесия днес е преизбран за нов мандат. Честит юбилей, честито преизбиране, г-н Василев?
Благодаря ви.


- С какви чувства отбелязвате тази 25-годишнина?
С чувството, че сме свършили страшно много работа, че Комитетът „Левски“ се е превърнал в един от центровете, които крепят българския дух. С широката си мрежа от комитети в цялата страна, с Движението „Млади възрожденци“ ние сме обхванали хиляди, десетки хиляди хора, членове и съмишленици и всички до един вярват в заветите на Левски, вършат го това абсолютно безкористно, помагат за запазване на делото на Апостола и работят за това. Аз мога само да съм горд от това, че в някакъв период от живота на този комитет аз съм начело.


А началото е положено през 1991 година в София. Какво е мястото в българския обществен живот на този комитет?
-  То е било различно в различните периоди, но визионерството на създателите на комитета е впечатляващо днес. Те са видели още преди 25 годни, когато България започва първите си крачки по пътя на демократичното развитие, какви опасности крие това развитие. Те са прозрели много добре, че това не е една безоблачна разходка по пътя на демокрацията и благоденствието, а навлизане в един свят, в който всеки гледа да използва другия, да вземе нещо от него, да го експлоатира дългосрочно. И в този свят оцелява този, който съумява да се подготви много добре един път да устои на всички опити за надмощие над него, но от друга страна, да живее демократично, хората да живеят добре и държавата да благоденстват. В каква степен това се е получило при нас, е твърде сложен въпрос. Така или иначе Комитетът си е поставил за цел да работи в една посока, която в крайна сметка трябва да доведе до тази цел, до тази благородна цел – това е да има повече морал в българската политика, държавниците да се вслушват в заветите на Левски, да ги изпълняват, да управляват държавата в съответствие с тези завети, защото в края на краищата, това, което казва Левски сумирано може да се отбележи като българската национална библия.


Г-н Василев, Общобългарският комитет, носещ като факел заветите на Левски, всъщност партнира ли си с българските власти, с българските правителства?
Не може да се каже, че си партнира, защото в различни моменти различни български правителства, водени от различни интереси се отнасят по различен начин. Това, което мога да ви кажа, че до последните 10-15 години Комитетът не е получил една стотинка от българската държава, въпреки че е извършвал огромна по размерите си научно-изследователска, издателска, пропагандаторска, родолюбива дейност в страната. И всичко това се дължи сами и единствено на безкористните усилия на една не малка група хора, които работят без да получават затова нито стотинка, и дават енергията си и волята си, и времето си, но които са дълбоко убедени в мисията на този комитет, пък и в мисията на това, което те вършат самите.


- Г-н Василев, с какво си обяснявате, че заветите на Левски са толкова актуални, че дори вече и съвременните политици започват и завършват своите прояви с тях?
Ако имаха акъл политиците, те трябваше да използват и да прегърнат заветите на Левски още в началото на прехода към демокрация. Тогава той щеше да бъде съвсем различен от този разкалян път, по който вървим в момента. Аз се надявам, че в един момент те ще разберат, че ако прегърнат тези завети, ако ги използват изцяло, ако се съобразяват преди всичко основно с тях, България много бързо може да излезе от кризата. Затова моят призив към депутатите от следващото Народно събрание ще е: За да имате доверието на българите, за да може да управлявате нашата държава добре и в съответствие на желанието на българския народ, то приемете заветите на Левски за свой етичен кодекс. Не забравяйте, че това може да ви даде необикновено много политическо доверие, много повече от това, което сте получили с избора за народни представители. Тогава действително нещата могат да започнат да се движат в посока, в която те ще вървят само под ръкоплясканията на хората.


Г-н Василев, улисан, натоварен с работа покрай тази юбилейна сесия, не знам дали сте попаднали на политическото послание на Ахмед Доган, което бе публикувано вчера в късния следобед. Обръщам ви внимание на него, защото по някакъв начин то кореспондира с казаното току-що от вас. В това политическо послание на два пъти г-н Доган се обръща именно към паметта и заветите на Васил Левски, говорейки за раждането на „обединителен патриотизъм“ на българската земя в демократични условия. Това какво означава? Вие как бихте го разтълкували?
Аз приветствам подобна изява. Аз бих отишъл дори малко по-далеч, бих казал, че в момента България се намира в изключително сложна и опасна обстановка. Тази опасна обстановка ражда омраза. И тази омраза се чувства на много места. Има настроения между отделните политически групи, има настроения отделните религиозни общности и настроенията се засилват, но ние имаме една прекрасна основа, на която можем да стъпим, за да преодолеем това разслоение и това омразяване, което започваме да чувстваме. И това е именно Левски – заветите на Левски, още един път повтарям – човекът, който в условията на най-черното робство казва: „Ние сме равни и българите, и турците, и евреите, и всички. Ние сме равни хора, ние сме за свобода, ние сме за братство, ние за равенство“. Ако ние направим стъпки един към друг, но стъпки не политически, които да са диктувани от тънки политически сметки затова кой ще надделее и кой ще надхитри другия, ако ги направим, водени от честността, от предаността, от откровеността на Апостола, и тези стъпки бъдат мотивирани, дирижирани от неговите завети, аз съм убеден, че ние можем да направим много, да постигнем много, за да се сплотим като нация, да бъдем единни в борбата срещу външната опасност, която всеки момент започва да става все по-грозна. Ние имаме нужда от това обединение. И аз мисля, че започват именно сериозни стъпки в това отношение. Аз бих го приветствал, всеки нормален българин би го приветствал. Ние имаме основата и трябва да я използваме.


- Г-н Василев, сега във вашия втори мандат какво ще продължите в Общобългарския комитет?
Ще ви кажа, че ние сме си поставили различни цели, с които ми се струва, че няма смисъл на този етап да ви занимавам, защото основната цел, която възникна пред нас през последните дни, това е именно с заветите на Левски на основата на неговия дух, на неговия пламенен патриотизъм, на неговата самоотверженост, храброст, ние да започнем да работим именно за обединението на българския народ. Имаме основата, всички трябва да я разберем. Ние не трябва да бъдем нито леви, нито десни в желанието си защита на отечеството. Ние трябва да бъдем преди всичко българи, да се обединим. Имаме прекрасна основа затова – това са заветите на Левски, заветите на Ботев, заветите на нашите националреволюционери. Това са хора безкористни, които нямат нищо общо с политическите дрязги след Освобождението, които са тровили живота на нашето отечество до ден днешен. Ние можем да се върнем към основателите на нашата държавност, на нашия национален дух и като се облегнем на тях действително да се опитаме да помогнем за сплотяването на българската нация, защото ако ние сме разединени, както е през края на IV век, ние много по-лесно ще бъдем сразени от външния враг.


- Съзирате ли този враг днес?
Да, разбира се.


- Къде?
Той е на юг от нас. Това е тази дива омраза, която напира срещу нас под формата на „Ислямска държава“, ислямски фанатизъм, национален фанатизъм, бесен шовинизъм, и които са готови по пътя си да мачкат всичко онова, което е различно от тях. аз познавам, аз съм живял сред подобни общества, и знам, че срещу тях не може да се действа кротко. Трябва да се действа наистина твърдо, трябва да се действа от позицията на единен народ, който е готов да направи всичко, но да защити свободата си, независимостта си, териториалната цялост на държавата си.


Фокус, Цоня СЪБЧЕВА


От категорията

Дъглас Мъри: Никой не е дал право на НПО-та да решават бъдещето на Европа!

Дъглас Мъри-1529826477.jpg

Аферата “Акуариус” разкрива отговорността на про-мигрантските неправителствени ...

24 юни 2018 | 10:46

Операция "Спасяването на Меркел"

-1526478278.jpg

Натискът от страна на десните популисти в Европа се засили до такава степен, че ...

24 юни 2018 | 11:17

Д-р Калоян Методиев: Европа никога не е била толкова застрашена

-1515932751.jpg

Решението на Меркел през 2015 година да покани и пусне безконтролно мигрантите ...

24 юни 2018 | 13:29

Георги Марков: До разпад на ЕС няма да се стигне, но този съюз вече е изчерпан

Георги Марков-1480145853.png

След голямото преселение към Европа, което беше дирижирано и с помощта на ...

23 юни 2018 | 15:18

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.