Премиерът вече гледа виновно, пораженчески, заявява водещият на "Не се страхувай"

Васил Василев: Протестите смачкаха надменността на властта. Борисов не смее да се покаже

28019 | 15 септ. 2020 | 17:23

Лидерът на ГЕРБ знае, че щом падне или слезе от властта, никога повече няма да може да се докопа до нея. В момента, в който рухне, ще се превърне в политически труп, твърди анализаторът


Из предаването “Не се страхувай“ с Васил Василев, излъчено на 14.09 по БСТВ:

Протестите постигнаха вече няколко от основните си, досега в някаква степен скрити цели.

 

Между тях :
1. Уязвиха, смачкаха в не малка степен самочувствието и надменността на властта. Нейният идол, обикновено сияещият от просташко самодоволство Борисов не смее да се покаже никъде, вече два месеца се крие и появява рядко, като светулка по жътва, обикновено там, където никой не предполага. Като погледне човек последните снимки на премиера ни, има чувството, че този човек живее в джипката си, толкова го е страх да не се сблъска някъде с някой протест.


2. Протестът видимо е насадил у Борисов не само страх, но и комплекс за вина - за чекмеджетата, за мутренската битност, за целия му образ, стил и начин на управление. Той вече гледа виновно, пораженчески. Знае, че щом падне или слезе от властта, никога повече няма да може да се докопа до нея. В момента, в който рухне, ще се превърне в политически труп.


3. Протестите искаха основно оставките на Борисов и Гешев. Но бързо прерастнаха в гняв и възмущение срещу цялата управляваща клика. Имам познати, които се срамуват да кажат, че са от управляващата партия. ГЕРБ се превърна в мръсна дума. Нямам съмнение, че много от почтените хора, всмукани в орбитата на тази партия, сега ще се опитат да се измъкнат оттам, колкото се може по-безшумно.


4. Протестите убиха, унищожиха най-големия враг на свободата - страха - страха от властта. Мотото на предаването "Не се страхувай" се превърна в основен лозунг на протестиращите. Гражданите видяха какво страшно оръжие е страхът и не само не му се поддадоха, не само не се оставиха страхът да ги победи и смачка, но и със светкавична атака плениха това оръжие, обърнаха го срещу управляващите, почнаха да ги бият с техните камъни по техните глави, паникьосаха ги и както върви ще продължават да ги плашат, докато онези не вдигнат бялото знаме.

 

5. Протестите показаха колко илюзорна би била всяка надежда за помощ от Европа, ако България изпадне в тежко положение. Та тук повече от два месеца парламентът всяка вечер е обсаден от гневни, непонасящи правителството български граждани, събират се по 20-50-100 хиляди души, а европейските лидери мълчат, все едно че тук сме се сбрали на седянка. Викат европейците, осъждат, заплашват Лукашенко, а за тук си траят и мълчат.
В предаването бе излъчено изказването на ирландската евродепутатка Клеър Дейли , спореед което в България управляващите са бандити, корупцията е пълномащабна, срамотата е абсолютна, а Европейската комисия е съучастник в корупцията.
Депутат от Европейския парламент обвинява Европейската комисия в съучастничество с Борисов, т.е. потвърждава съмненията, че хора от Комисията, този страж на закона, тази святая светих на справедливостта, този храм на почтенността за лековерния българин били съдружници, така да се каже, на българските бандити в корупцията, каза Василев. Да, ако корупцията не съществуваше там, нашите тук нямаше да смеят да крадат. Там се научиха, там се корумпираха нещастните ни псевдодемократи. Поемаха ги, обучаваха ги дискретно, зарибяваха ги както дилър зарибява пъпчив ученик, после ги пускаха да управляват и да крадат. Не можеха ли германските фондации, които създадоха ГЕРБ, да вменят в политическата им философия божиите заповеди "Не кради", "Не лъжи" и "Не пожелавай нищо, което е на ближния ти". Можеха, но вероятно не им е влизало в сметките.


Навремето тук почти нямаше корупция, продължи Василев. Кашон "Малборо" и бутилка "Джони" бяха върхът на разврата. По Живково време хванаха един - беше зам.-министър на търговията, Вутев се казваше, че в мазето имал 50-ина кашона с уиски, трупал ги кой знае колко време, уволниха го и го вкараха в затвора. 50 кашона са 600 бутилки по 20 евро - 12 000 евро - ако предложите такава сума на премиера, той ще ви изхвърли тутакси, от възмущение, от обида, това са жалки, нищожни пари не за него, за министър даже, за депутат от мнозинството или от ДПС. Тук се работи с шест-седем цифрени суми, за по-дискретно - и с килограми. Както обяви онзи ден проф. Людмил Георгиев, един еврокомисар-италианец му признал, че единственото, от което се интересували евродепутатите, били двата килограма. Не тротил или суджук, не, два килограма банкноти в купюри по 500 евро. Те правили точно един милион и се побирали в дипломатическо куфарче. Всички снасяли своите два килограма, но българите били най-редовни. Очевидно. Иначе защо ще ни правят на смахнати и ще викат, че в България почти, ама почти-почти сме го докарали до върховенството на закона и че подкрепят Борисов в борбата с корупцията. Да не би да са слепи или глухи, че да не виждат какво става тук. Не са, лакоми са, имат огромен апетит.


И къде е това върховенство на закона, според тези капацитети. Кое е правилното - да търсиш откъде са кюлчетата злато и пачките с пари в чекмеджето на министър-председателя или да търсиш кой ги е снимал ? Кое е престъпното - да крадеш или да разкриваш кражбата ? Защо мълчат европейските корифеи? Представяте ли си Макрон да нарече някоя от видните жени на Франция "проста марсилска слива", да кажем така, няма как да го изкарам толкова вулгарен като нашия премиер?

 

Предполагат ли европейските ценности масовата мизерия, поголовната неграмотност, ужасяващата смъртност, умиращите села, убийствената емиграция, продажбата на националните идеали, разпада на националното производство? Това ли означават европейските ценности. Ако не, помогнете, дами и г-да от Европейския парламент и от Европейската комисия да изхвърлим вашия довереник от властта и да поправим пораженията, които той нанесе с ваша помощ.

 

Чудим се как така тук се крадат 10 милиарда. Ами това са страшно много, чудовищно много пари, 10 хиляди куфарчета, 20 тона банкноти по 500 евро, какво ще ги правиш тука. Ами навънка? Ако ги качиш на един ТИР, ще те застрелят още на Орлов мост. Ако ги прекарваш през ВИП-а или Правителствения в някоя арабска или израелска банка, ония там са по-хитри, ще те унищожат, ще ти изтребят наследниците и пак ще приберат парата. Каквото и да купиш, Айфеловата кула да купиш, пак ще ти я вземат, ще те убият и ще я вземат. За какво са им такива пари, няма за какво да ги похарчат, освен за да купуват благоволение и подкрепа от Брюксел, Вашингтон или Анкара.


Вероятно затова и там мълчат за протестите тук. Мълчат да не би златната им кокошка да бъде оскубана и да няма кой да им снася златни яйца. Проглушиха света с Беларус, та ноти, та речи, та декларации и санкции. Я сравнете мизерията тук и в Беларус. Сравнете образованието, здравеопазването, индустрията и селското стопанство. Ама там нямало демокрация. Че кое е у нас демокрацията - да купуваш и фалшифицираш избори, да продаваш страната и историята си на чужденци, да чуваш как 150 хиляди души ти викат в един глас: "Махай се" и ти да им се плезиш от джипката и да викаш "Няма". Не го искат, подиграват му се, заливат го с ненавист, показват му чекмеджетата с крадени пари и злато, той стои и се хили. Демокрация. Но тази демокрация устройва Брюкселските лицемери, не нашия народ. И нека не си правим илюзии с фон дер Лайен, Вебер, Кьовеши, мониторинги и подобни.Ако ние не се освободим сами от отровната хидра, никой няма да ни помогне. Ни Путин, ни Тръмп, ни Европа. "Всичко се състои в нашите задружни сили. Против тях не може да противостои и най-силната стихия", казва Левски. Докато не проумеем тази истина, всякакви бей-ефендита, всякакви Борисовци, Станишевци, Костовци и Симеоновци ще продължат да ни грабят и да подхранват за наша сметка благоденствието на Запада.

 


От категорията

Валерия Велева: За поредната раздяла на Радев и целите в политиката

-1448546816.jpg

Вдигнатият юмрук беше емоционален символ на порива му той да е водачът на ...

23 септ. 2020 | 16:33

Виктор Орбан: Християндемокрацията срещу брюкселския либерализъм в битка на живот и смърт

-1518972872.jpg

"Бунтът срещу либералния интелектуален гнет не само се разширява, но и се ...

24 септ. 2020 | 12:42

Евентуална партия на Радев може да помете статуквото

-1505743367.jpg

На „следващия ден“ президентската формация ще се сблъска с проблема, който ...

24 септ. 2020 | 16:26

Вежди Рашидов представя Книгата на своя живот: За нещата, които съм мечтал и дори не съм сънувал...

Вежди Рашидов представя Книгата на своя живот -1600951569.jpg

Един човешки живот между радост и тъга, разочарования и успехи, между безсънни ...

24 септ. 2020 | 15:45