Предаването „Не се страхувай“ се спира и на противоречията в официалните тези за мигрантския натиск

Васил Василев: Търговията с власт е на всяка крачка. Политическите кръвосмешения са публични

9200 | 27 март 2019 | 13:31

В състояние ли е Борисов да гарантира американските интереси сега, когато българската територия става особено важна за САЩ – от гледна точка на стратегията за обграждане на Русия и на влошаване на отношенията с Турция, пита водещият


Ще падне ли Цветанов ? А ще го последва ли Борисов ? Според Васил Василев решението за това ще бъде следствие от настроенията във Вашингтон. “ Съединените щати имат нужда от по-широка обществена подкрепа тук предвид мерките за активно включване на българската територия в плановете срещу Русия. Цветанов, Цачева, Борисов даже нямат никаква, абсолютно никаква стойност в сравнение с глобалните им стратегически планове. Ако са удобни, ги крепят. Ако е по-изгодно да бъдат махнати, колкото и да са коленопреклонни, пак ще бъдат отстранени “ , каза той в предаването си ’’Не се страхувай ‘.’

 

В подкрепа на тази прогноза има още един елемент, допълни Василев. Преди да дойде в България, сегашният американски посланик Рубин обяви пред сенатската комисия по външните работи основните си цели. Сред тях изпъкваха борбата срещу руската пропаганда и борбата с корупцията. Минаха повече от три години и не се вижда посланикът да е постигнал някакъв напредък в това отношение. Битката с руската пропаганда изглежда загубена. Русофилията сред българите се засилва. Руското влияние нараства. Флагмани на русофобията прибягват до полицейска защита, за да не ги бият. Корупцията е повсеместна.

 

Търговията с власт е на всяка крачка. Политическите кръвосмешения са публични. Когато посланикът отчита дейността си в Държавния департамент, липсата на напредък в тези приоритети ще направи впечатление. Логично е да му бъдат поставяни въпроси. И тук би могло спокойно да се използва оправданието, че политиците, на които е разчитало американското посолство да реализира целите си, не са оправдали очакванията. Провалили са се. Кои са тези хора, посолството си знае, но при всички случаи Цветанов би трябвало да изпъква сред тях. Поне той създава такова впечатление. “

 

Според Василев въпросът не е дали ще падне Цветанов, а кога. И ще го последва ли Борисов ? В състояние ли е Борисов да гарантира американските интереси сега, когато българската територия става особено важна за Съединените щати – от гледна точка на стратегията за обграждане на Русия и на влошаване на отношенията с Турция, отбеляза той.

 

Предаването, което се излъчи в понеделник по ТВ Евроком се спира и на противоречията в официалните тези за мигрантския натиск. От една страна, според министър-председателя, такъв няма. От друга страна се предвижда, че може да има, и то много силен. Толкова силен, че оградата да се окаже безполезна. Може в центровете да бъдат настанени мигранти, които ни бъдат депортирани от страни като Франция и Германия, смята Василев.

 

Но мигрантско нашествие може да се очаква и при рязко влошаване на отношенията между Анкара и Брюксел и присъединяването на Европа към някакъв американски натиск над Турция.

 

Васил Василев посочва, че повече от половината от турския износ отива към Европа. Ако той бъде ограничен с някакви санкции, Ердоган може да реши, че споразумението за задържането на мигрантите повече не важи и да пусне бежанците към Европа.

 

А защо Брюксел би се присъединил към едни американски действия срещу Турция ? Защото Германия и Европа са заплашени от рязко увеличаване на американските мита за автомобили и други стоки. Ако Тръмп им постави условие да подкрепят някакви санкции спрямо Турция срещу отлагане на митническите ограничения, те биха се поддали, смята той.

 

Приетият от Народното събрание закон за търговската тайна всъщност защитава корупцията, каза Василев. Цената, на която се сключват договорите за обществените поръчки, се засекретява и разгласяването й всъщност се криминализира. Ако аз разкрия, че крадлив министър или кмет е сключил договор на двойна или тройна над пазарната цена, вместо да ми дадат медал и виновните да отидат в затвора, по новия закон ще осъдят мен, а крадците ще ми пращат бонбони, добави той.

 

Гостът в студиото проф. Петър Иванов, директор на Демографския институт при БАНИ направи в студиото една сметка. Според него ако пенсионер с 200 лева пенсия спестява по 100 лева месечно за да си купи апартамент като на Цветан Цветанов, той би могъл да влезе в него в 3352 година, след точно 1333 години. На 7 март 3352 година, защото на тази дата се дават пенсиите, уточни проф. Иванов.

 

Гостът потвърди, че България е първа в света по смъртност, последна по раждаемост, първа по отрицателен прираст и сред първите по самоубийства, вкл. на деца. Ние вече сме в клинична демографска смърт, защото дори утре да започнат да се раждат много деца, няма как те да бъдат изхранени, защото населението ни застарява и все по-голяма част от доходите на работещите отиват за издръжка на пенсионерите, подчерта той.


От категорията

Томислав Дончев: При всички случаи след 2 месеца и половина отиваме на избори

Томислав Дончев: При всички случаи след 2 месеца и половина отиваме на избори-1596693664.jpg

Този, който мисли за доброто на държавата, винаги е готов да направи крачка ...

6 авг. 2020 | 08:50

Радев: Министър-председателят така и не посмя да излезе от създадения от него илюзорен свят (Видео)

Кадър Нова телевизия-1596697949.png

Наследството на катастрофиралата автокрация е изключително тежко и може да се ...

6 авг. 2020 | 10:10

Корнелия Нинова: Свикваме извънредно заседание на Народното събрание

Снимка Пресцентър на БСП-1596718921.png

Искаме прозрачност за харченето на всеки лев на българските граждани, ...

6 авг. 2020 | 15:57

Здравният министър: Предстои да внесем Националната стратегия за психично здраве в МС

-1595922407.jpg

Проф. Ангелов беше на посещение в Държавната психиатрична болница „Св. Иван ...

6 авг. 2020 | 15:24