Васил Василев: В изборите нямаше каузи, идеал, цел. Никой не каза, че ние трябва да имаме рога

Единственият избор беше между да свалим Борисов или да подкрепим Борисов.

Васил Василев: В изборите нямаше каузи, идеал, цел. Никой не каза, че ние трябва да имаме рога!

16645 | 28 май 2019 | 19:45

Може ли една слаба жена, хвърлена за 20 години в затвора, без един лев похарчен за кампания - Десислава Иванчева - да вземе повече гласове от партиите на Първанов, два пъти президент,


Васил Василев

Хубавото на изборите е, че предизвикват поуки. Особено за тези, които са се надявали да спечелят, но не са успяли. В нашия случай има една категория, в която всички са загубили. Това е процентът на гласувалите. Той е около 26. Близо два пъти по-малко от средноевропейското.

 

В Европа процентът рязко се вдигна, у нас падна. Защо ?

Защото в изборите нямаше каузи, идеал, цел. Нямаше смисъл да гласуваш.

Единственият избор беше между да свалим Борисов или да подкрепим Борисов. Всичко останало беше мерене на мишци. И някои се оказаха неподозирано хърбави.

Погледнете резултатите на Атака, на АБВ, на НДСВ, на Валери Симеонов - всичките били във властта, но изпаднали, както изглежда - завинаги. Може ли една слаба жена, хвърлена за 20 години в затвора, без един лев похарчен за кампания - Десислава Иванчева - да вземе повече гласове от партиите на Първанов, два пъти президент, на Симеон, бивш министър-председател, на Сидеров - дългогодишен фактор в българската политика, на Валери Симеонов - вицепремиер в сегашното правителство.

 

Това е феномен, чудо в европейската политика. Той показва цялата празнота, нищета, безсмислие на кухата кампания.

Да видим какви поуки може да извлече БСП, чиито амбиции надхвърляха постигнатия резултат. Тези поуки са два вида - положителни и не такива. Положителните си ги знаят - явиха се като единствената реална алтернатива на сегашното управление, мобилизираха и стегнаха избирателите и симпатизантите си.

Какви може да са другите поуки.

БСП се повлече по демодираните теми за социална, обединена, солидарна, единна Европа. Няма такава, другарки и другари, никога няма да има.

Никога германецът или французинът няма да откъснат доброволно от залъка си, за да го споделят с българина.

Никога няма да му дадат нещо даром, ако преди това не са си осигурили да вземат от него повече. Никога няма да отстъпят от своите интереси, за да задоволят българските. Никога няма да го заобичат повече от себе си.

Можели да направят компромис. Компромис може да има, но между равносилни и равнопоставени. Компромисът между вълка и агнето завършва винаги, от памтивека насам, по един и същи начин. Освен ако агнето не забаламоса вълка докато му пораснат рога и се научи да си служи с тях така, че вълкът да се страхува да не бъде изкормен.

Никой не каза в тази кампания, че ние трябва да имаме рога.

В нея липсваха теми, които можеха да привлекат много повече хора от изтърканите лафове за Европа. Можеше да се залегна на необходимостта от борба за спазване на закона, че само така можем да сме достоен член на европейското семейство, че с нашата бандитско-мутренска цивилизация винаги ще бъдем задния двор на Европа, винаги ще гледат на нас като на дойна крава, която се ползва, докато се изтощи и накрая се коли.

Е, депутатите не смеят да ви признаят това, предпочитат да ви баламосват с красиви лозунги. Шарените приказки можеха да хващат вяра преди 20 години, когато още се облизвахме за визите, но вече не вървят. Евродепутатите трябва да са в ЕП, за да извоюват по-добри позиции за България в Европа, а не да подобрят функционирането на Европа. Какво ме интересува мен, че Франция функционирала добре, ако България тъне в нищета.

Кандидатите избягваха да говорят за опасностите, които турската политика представлява за България. Не говориха за ислямизирането на Родопите, за провокациите на турски официални лица. Не срещнах и думи за циганите. За обезлюдяването, демографската катастрофа, мизерията. Ще можем ли да разчитаме за решаването на тези проблеми на Европа ? Нямаше и дума за отровното въздействие на вноса на субсидирани селстопански продукти върху земеделието и животновъдството ни.

Известна енергия се загуби и към т.нар. се Коалиция за България. Резултатите напоследната показаха, че не е трябвало да им обръщат внимание. БСП не следва да смята, че АБВ са откраднали нейни, леви гласове. АБВ е политическо творение, което изглежда по-свързано с ГЕРБ, отколкото с БСП. Те са по-скоро ляво крило на първите, отколкото дясно на вторите. Тя си понесе позора.

Станишев също изигра особено важна роля за този резултат. Няма избори, в които той да се е намесил и БСП да не е загубила. Столетницата ще губи винаги, когато той е въвлечен в изборите. Известно беше, че с него и без него твърдите избиратели пак щяха да гласуват за БСП. В този смисъл Станишев не е добавил нищо към гласовете за партията си. Но включването му в листите отблъсна от БСП една важна периферия други избиратели, който иначе бяха готови да я подкрепят. Има една наша приказка - Заради наш Иван, намразих и Свети Иван. Който знае за провалите на тройната коалиция и управлението на Станишев няма как да гласува отново за него.

БСП въобще има един кръг избиратели, много от които ще гласуват за партията при всички обстоятелства, който и да е начело. Водещата мисъл за тях е вярност към идеята. Това е принципност, по принцип това заслужава уважение. Но БСП няма да победи, ако разчита само на този политически ресурс. Тя трябва да привлече много по-широка периферия, да заинтригува много повече хора, да накара повечето от тези, които не гласуват, а това са поне една трета от българите, да припознаят нейните виждания за свои, да се почувстват увлечени, включени, облагодетелствани, ангажирани със и от нейните политики. С хора като Станишев, Миков, Гергов и Сие това няма как да стане.

Пропадна и тезата, че вече Америка не харесвала Борисов и щяла да го сменя. Затова и Свободна Европа изкарала апартаментните далавери на управляващите и това всъщност било удар срещу Борисов.

Нека стане ясно - в българската политика няма по-важен фактор от гласа на българския народ.

В изборите могат да се бъркат всякакви - американци, турци, руснаци, германци, но даже и съвкупното им влияние не може да надделее над мнението на българския народ, ако той преследва ясно начертани цели. Ако няма такива, ако пред него се поставят разводнени, блудкави, чужди на проблемите му теми, той просто няма да гласува. Ще избягва бюлетината. Така и се получи.

Това не значи да се откажем от Европа. Твърде скъпо ни струваше влизането в Европейския съюз, та да му обърнем гръб. Но нека не слагаме всичките си яйца в неговата кошница.

 

Първо България и после Европа, първо нашите интереси и после европейските, първо нашият народ и после французи, германци, холандци и други. Тази линия, този начин на мислене вече победи в европейски мащаб. Марин ле ПЕН победи партията на Макрон, Салвини бие неудържимо, Орбан е на върха, Качински ликува - все хора, които искат цялостен ремонт на европейската конструкция.

 

И тя няма как да не се ремонтира. Свободомислещите хора не обичат и не приемат някой друг да им определя съдбата и начина на мислене. Могат да търпят, но до известно време. Очевидно това време е дошло. Имаме нови дадености, нови центробежни сили, нови предизвикателства и опасности. Стратегически, климатични, социални, религиозни, икономически.

 

В Европа и в света. По-лесно европейските страни ще могат да ги преодолеят или решат ако са заедно, но те ще останат заедно при някои условия.

Първо, много по-голяма самостоятелност при вземането на важни за отделната страна решения, а не налагането на нахалния брюкселски диктат над всеки аспект от политиката им. Няма да произвеждате криви краставици или ще налагате санкции на Русия или ще приемате мигранти или ще насърчавате джендърщината и т.н. Ще правите каквото Ви кажем ! Не, няма да стане !

Второто условие е реална, ефикасна солидарност и отказ от разрушителния им егоизъм. Не може България да е страната с най-корумпирани управници, най-бедната, най-умиращата, най-неграмотната страна, не може един пенсионер да преживее със 150 евро на месец при европейските цени на хляба и тока и лекарствата и Европа да си свирка и да ни подминава.

 

Обедняхме заради Вас - затворихте Козлодуй, подкрепихте блокирането на Южен поток и Белене, прилапахте всяко предприятие или дейност, които носеха доходи, придърпахте повече от милион здрави, прави, обучени, работливи българи да работят, без да сте дали и стотинка за тяхното израстване и образование, искате да заграбите и летището, задръстихте ни с ваши стоки на дъмпингови или субсидирани цени, та нашите производители фалират, пробутвате ни боклука си срещу жалки стотинки, които пак ви връщаме, за да купим от Вас други боклуци, виждате как се крадат еврофондовете и не си мърдате пръста, защото крадците са кучи синове, но ваши кучи синове.

 

Европа има много повече грехове пред нас, отколкото ние към Европа. Това няма как да не се промени, лейдис енд джентълмен, медамс е месие, майне дамен унд херрен. Няма как !

Из ‘’Не се страхувай ‘’с Васил Василев, излъчено по Българска свободна телевизия вчера, 27 май, понеделник от 20.00


От категорията

Битката за Шипка спасява България! Това е повратен момент в Руско-турската освободителна война!

Битката за Шипка спасява България!-1566603137.jpg

Целта на турското военно командване е неговите бойци да преминат Стара планина, ...

24 авг. 2019 | 02:02

Мая Манолова „разтваря ветрилото" в София

Мая Манолова „разтваря ветрилото" в София-1566389417.jpg

Омбудсманът има сериозен шанс да обере гласовете на тези, които смятат модела ...

21 авг. 2019 | 15:05

Стефан Цанев в "Сънят на сенките": Разпятието на поета - Пеньо Пенев

-1565344494.png

Подражаваше той на Маяковски не само със стълбовидното изписване на стиха и с ...

23 авг. 2019 | 10:13

Мирела Костадинова: Д-р Тота Венкова завещава по 500 000 лева на санаториум и на девическо училище

Първата българска лекарка д-р Тота Венкова-1566557298.jpg

Учител, който не обича децата, е лош учител, а лекар, който не обича болните, е ...

23 авг. 2019 | 13:41

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


29 май 2019 | 11:52Страхотен и обоснован анализ и коментар по Българска свободна телевизия на В,Василев!Акцентите са:Европа има повече грехове към нас,отколкото ние към Европа!Обедняхме заради вас по много причини посочени ясно и кратко в статията!В българската политика ,няма по важен фактор от гласа на българския народ!В предизборните речи се пропуснаха токлова важни и убийствени факти за ГЕРБ като:демографския срив,ислямизацията на Родопите,обезлюдяването,мизерията ,унищожаването на земеделието и животновъдството ни,че България е с най корумпираните управници ,доказано и известно в цяла Европа,липсваха цели и каузи с нашата бандитско мутренска управа и т.н,Но идват нови избори и грешките трябва да бъдат поправени с повече решителност и без да се страхуваме да се борим за истината !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Watchdog


29 май 2019 | 10:48''Идеите'', ''каузите'', ''целите'' и съответно законите се налагат от Берлин и Брюксел. Правото на ЕС е ВЪТРЕШНО право за региона България. Обективно няма как местните политически играчи да знаят напред какви ''каузи'' и ''цели'' ще им бъдат наложени от реалните властимащи в Берлин. Плюс всичко, футболните агитки съвършено забравиха за какво точно ще гласуват. На тези т.н. ''избори'' не се гласува за някакво въображаемо ''управление'' на България, а за представители на областта в структурите на европейския Райх. 17 човека. Това е. Хубавото обаче е, че 70% от народа реши да не дава легитимност на тези наднационални структури на новата Европейска Германия. Това е най позитивния резултат от целия цирк. Българският народ показа, че по същество не е съгласен с готвената формална федерализация на континента.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Дядо-Ми


28 май 2019 | 22:13Обезмозъченият,така наречен "народ",не може,или не желае,да проумее една елементарна реалност,в която "живее",или по точно,вегетира НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРОМЕНИ ЕДНА СИСТЕМА ЧРЕЗ ПРАВИЛАТА,КОТО ТЯ Е НАЛОЖИЛА!!!Но Стадото продължава да се блъска в стената наречена "демокрация" и да живее с тази илюзия!Да си мисли,че ако постави на власт една партия вместо друга,ЩЕ ПРОМЕНИ СИСТЕМАТА!Защото си мисли,че Системата се олицетворява от една партия,при наличие на "многопартиен камуфлаж"!Това е валидно само при еднопартийна система,но със същата сила важи и при "многопартийна" такава!В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ,И В ДВАТА СЛУЧАЯ ВЛАСТВА ПАРТИЙНАТА СИСТЕМА,за която е безразлично,дали с една или чрез една от "много" партии ще властва!!А законите,чрез които властва са едни и същи,само че посилени с едно,или друго нещо!!!От цялата наша 30 годишна история след 1989г.,би трябвало на стадния планктон "да му све


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Орда Капичева


28 май 2019 | 20:33Станишев също изигра особено важна роля за този резултат. Няма избори, в които той да се е намесил и БСП да не е загубила. Столетницата ще губи винаги, когато той е въвлечен в изборите. Известно беше, че с него и без него твърдите избиратели пак щяха да гласуват за БСП. В този смисъл Станишев не е добавил нищо към гласовете за партията си. Но включването му в листите отблъсна от БСП една важна периферия други избиратели, който иначе бяха готови да я подкрепят. Има една наша приказка Заради наш Иван, намразих и Свети Иван. Който знае за провалите на тройната коалиция и управлението на Станишев няма как да гласува отново за него. БСП въобще има един кръг избиратели, много от които ще гласуват за партията при всички обстоятелства, който и да е начело. Водещата мисъл за тях е вярност към идеята. Това е принципност, по принцип това заслужава уважение. Но БСП няма да победи, ако разчита само на този политически ресурс. Тя трябва да привлече мно


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иванов


28 май 2019 | 20:16БРИЛЯНТЕН КОМЕНТАР, ТОЛКОВА ВЯРЕН, ЧЕ ПОВЕЧЕ НЕ МОЖЕ. Днес в Еврокома при Колев една гражданка направи великолепно изказвание. Станишев се промъкна като лисица в курник и подплаши всички кокошки. Колко тъпаци и слуги на собственото си его има в БСП, не са малко. Какво прави все още там Гергов, олигарх със несметни заграбени активи и последно с подарък от 34 МИЛИОНА. При това председател на БСП Пловдив, че и руски консул. Той е най истинския развратен пример за българската приватизация, той и Пеевски, изпратен в европарламента от бедните и отрудени берачи на тютюн. Е НЯМА ДРУГА ТАКАВА ДЪРЖАВА И ТАКЪВ НАРОД.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.