Васко Василев и неговата Амати

Цената на съвършенството не е висока, когато не е самоцел. Аз правя това, което обичам, каза цигуларят

Васко Василев на 50! Една изумителна кариера и нестихваща любов към публиката

3974 | 14 окт. 2020 | 10:35

Мисля, че съм късметлия. Старая се всеки ден да оценявам това, което имам. Животът ми е дал много и се опитвам да го запазя и да се грижа за него. Не искам нищо повече от това, което имам в момента, споделя вуртуозът


Васко Василев, световноизвестният цигулар и любимец на публиката по цял свят, навърша днес 50 години. За мнозина това ще е изненада, защото Васко и на 50 изглежда като дете. "Детето-чудо" на цигулката, което смайва със своята виртуозност и талант.

 

Изумителна е кариерата на Васко Василев.


Роден е на 14 октомври 1970 г. в София.

Започва да взима уроци по цигулка на 5 години.

 

На 8 години е първото му публично изпълнение по време на детската асамблея "Знаме на мира,  първият му запис със Софийската филхармония и първият дебют на сцената на Народния театър в ролята на Леонардо Да Винчи.


На 9 години, след участие в кастинг, печели главна роля в детския филм "Слънце над детството", където Невена Коканова играе майка му.


На 10 години влиза в Централното музикално училище към Московската консерватория. 


На 16 вече е грабнал първата си международна награда на конкурса за цигулари “Жак Тибо”.


На 18 печели 3-те най-големи международни конкурси за цигулка - "Жак Тибо" в Париж, "Паганини" в Генуа и "Карл Флеш" в Лондон и се установява в столицата на Кралството, където продължава обучението си в Guildhall School Music.


На 19 години е призьор на All-UK Inter-College Music Competition. Продължава обучението си в Кралския музикален колеж.


На 21 години е "Супер солист" на Lyon Opera House, Франция.


На 23 години става най-младият първи концертмайстор на Кралската опера "Ковънт гардън" в Лондон, където работи и до момента.

От 2012 г. е и творчески продуцент на операта. 


Преди още да е завършил висшето си образование в България, става професор в Англия и Испания.


На 43, след като е бил ментор на Ванеса Мей, се дипломира в Академията по музикално и танцово изкуство в Пловдив, със специалности - цигулка & диригентско майсторство.


Влиза в журито на ХFactor. По време на шоуто няколко пъти прекъсва престоя си тук за турне в Азия, репетиции с "Йомиури Оркестра" в Токио, подготовка за следващ проект в Лондон.

През 2017 г. е единственият български класически музикант със самостоятелен концерт пред 12 000 души в най-голямата зала у нас – „Арена Армеец“.

Работил е с музиканти от ранга на Пласидо Доминго, Стинг, Рони Ууд от "Ролинг Стоунс", Ванеса Мей, Пако Пеня, Ирейжър.

Васко Василев се нарежда сред най-успелите цигулари в света. Концертирал е в над 40 страни. 

Често се появява като гост-концертмайстор на най-добрите оркестри в Лондон, включително Лондонския симфоничен оркестър и Лондонската филхармония.

Любимата му цигулка, с която свири, е Амати, от която в света са останали само 10 бройки. Неговият музикален инструмент е на над 305 години и на нея е свирил Паганини. 

Създател е на формацията "Лауреат", в която влизат различни музиканти, носители на престижни международни награди. С тях участва в множество концерти и записи на различни продукции.

 

Във всичките си публични изяви Васко Василев е откровен и забавен събеседник. Ето някои от неговите  признания:

- Музиката е всичко. Тя е извор на живота за мен. Помня първата си майсторска цигулка, беше от една фабрика. Безценна цигулка, на която съм свирил, е тази на Паганини. Мисля, че това е мечтата на всеки цигулар.

- Да си на сцената пред толкова много хора е откровеност. Когато свиря, давам част от съкровената си емоция на хората. Публиката е единствената причина да искам да се развивам. 

- Ковънт Гардън ми даде една огромна свобода да правя свои проекти, даде ми възможността да работя с артисти, като Хосе Карерас, Павароти, Доминго, с голямата английска актриса Хелън Мирън, с Питър Устинов и много други, сред които с поне 10 български певци - с Анна Томова-Синтова, Светла Василева...

 
- Човек има предначертана съдба, но тя не прави подаръци. За да се случи най-добрата версия на живота ти, трябва да се стараеш, да се бориш. 

- Аз обичам да обичам и за мен е по-лесно да раздавам любов. Това ме прави истински щастлив, чувствам се пълноценен, независимо дали съм дал усмивка, пари, или някакъв материален подарък.

- Свирил съм в най-добрите зали на света. Но не залата, а публиката е определящата. 

 

Без жена мога, без цигулка - не! Плащал съм я 20 години и току-що най-после успях да я изплатя. Беше ужасно трудно. Когато си я избрах, тя струваше 200 000 евро, сега е тройно повече... Навремето майката на Памела заложи собствената си къща и така купих цигулката. И оттогава не се разделям с нея

- Най-доброто оръжие срещу бедността, материална или духовна е културата. Когато един човек от малък е захранен с нея, тя ще бъде с него завинаги. Можеш да си материално беден, но богат и щастлив отвътре.

- Мисля, че съм късметлия. Старая се всеки ден да оценявам това, което имам. Животът ми е дал много и се опитвам да го запазя и да се грижа за него. Не искам нищо повече от това, което имам в момента. 

- Цената на съвършенството не е висока, когато не е самоцел. Аз правя това, което обичам. 

- Понякога се шегувам, че всъщност работя повече хамалин отколкото цигулар - един концерт е 2 часа, а за да се случи обикновено съм станал в 4 сутринта, придвижил съм се с куфар и цигулка до летище, пил съм кафе на терминала със сънени хора, които отиват или се прибират от ваканция... после такси, после хотелска стая за кратко и отивам в концертната зала, където следва репетиция, ново кафе, кратка почивка за обяд и концерт. Често след концерта отиваме на вечеря, след това имам няколко часа за сън и отново път към летище. Когато през голямата част от живота си живял в този ритъм е много трудно да искаш нещо различно.

- Лили Иванова е най-сериозният и влиятелен артист, който сме имали някога в България. Тя е изключителен пример за талант, характер и устойчивост отвъд обяснимите за един човек възприятия. Моето отношение към нея е свързано с голяма обич, респект и вълнение.
Истински се гордея, когато трябва да разкажа на някой музикант от колегите си за Лили - пускам клипове от концертите й и се наслаждавам на реакцията на всеки.
Тя пее на български, а всички, независимо от националността, разбират за какво пее. Това е най-голямото признание. А в личен план - привилегията да говорим за музика и да обменяме нови вицове, е огромна.

- Работил съм с много фламенко музиканти, отдавна имам тази страст. Бях на 15 години, когато гледах за първи път филма "Кармен" и ми направи страхотно впечатление.

 
- За Тодор Живков съм свирил няколко пъти. Той ме попита: "Какво искаш?", а баща ми викаше отзад: "Кажи апартамент!". Аз си поисках сладолед и той ми даде цяла кофа веднага.

- Животът ми в Русия е най-големият ми учител в живота. Подейства ми като изтрезвяване и връщане към истинското учене. Избягах може би от напрежението и отговорността.

- Мястото, на което се зареждам емоционално, е България.

Тази вечер Васко Василев ще подари на своите почитатели отново един незабравим концерт. Виртуозът избра родния си град София за място на купона, който ще започне с концерт  в столичния клуб JOY station и ще премине в импровизирана премиера на книгата, издадена от Книгомания и включваща уникални фотографии от сцената, градове, бекстейдж по време на турнета в Испания, Великобритания, Япония и България.

 

Специални благодарности за поканата на Joy Station – концертът ми там е колкото импровизиран саундтрак към тази книга, толкова и начин да кажа „Благодаря!“ на моята публика на рождения ми ден.“, споделя Васко Василев.

 

Репертоарът на най-младия концерт майстор в историята на Кралската опера ще е специална изненада за всички присъстващи.

 

Честит юбилей, Васко!


От категорията

Мариус Донкин: Абсурд е 800 зрители в Народния да гледат пиеси с маски

-1484122364.jpg

На 23 декември Народният театър ще поздрави зрителите си по особен начин. ...

21 окт. 2020 | 10:52

Във Военния клуб

Всеки е Прометей, просто трябва да се намери някой, който да го подсети
(Видео)

Йордан Камджалов и Биляна Петринска-1603137576.jpg

10 години Фондация Йордан Камджалов

19 окт. 2020 | 22:57

Софийската опера отменя спектаклите си до 8 ноември
(Видео)

Софийската опера отменя спектаклите си до 8 ноември-1603568760.jpg

Причината е усложняващата се епидемична обстановка

24 окт. 2020 | 22:43

София Лорен се завръща на екрана на 86
(Видео)

Италианската кино легенда София Лорен прави силно завръщане в киното с нова роля -1603449848.jpg

Италианската кино легенда София Лорен прави силно завръщане в киното с нова ...

23 окт. 2020 | 13:37