Д-р Александрос Матео изрършва процедурата в клиника Имани в София.

Д-р Александрос Матео - специалист по лечение на съдова недостатъчност

Вътрешните разширени вени се лекуват безболезнено с лазер

14375 | 9 юни 2018 | 23:01

Процедурата се извършва с местна упойка, трае 20-25 минути и пациентът още същия ден може да отиде на работа

Д-р Александрос Матео изрършва процедурата в клиника Имани в София.-1528573710.jpgТеодора Игнатова, собственик на клиника Имани-1528573887.jpgД-р Александрос Матео-1528573645.jpg

В по-старите ръководства по съдова хирургия къде на шега, къде наистина, е написано, че пациентът сам си поставя диагноза разширени вени, а единственото задължение на лекаря е да го излекува. Въпросът е как? Отговор за лечението по най-съвременните начини на тази уж козметична болежка ще научим от д-р Александрос Матео, който вече оперира и у нас. Операция е силно казано, защото той лекува разширени вени с лазер, безкръвно и почти безболезнено.

 

В България той помага на хората в клиника „Имани” по покана на Теодора Игнатова. Затова първият въпрос е към нея.

 

-       Г-жо Игнатова, как решихте да изберете точно д-р Матео за вашата клиника „Имани”?

 

-       Избрах го най-вече на базата на собствен опит. Клиниката ми има за цел да даде на българите нещо, което не са преживяли, не са видели, но имат шанс да опитат в медицината чрез най-добрите световни лекари. Самата аз преди година установих, че имам разширени вени, които не ми харесват. Направих проучване. Ходих на лекар в Англия,  в България, съветвах се с различни специалисти. Така стигнах до д-р Матео, за когото научих, че е един от най-добрите флеболози в Европа.  

 

На базата на собствения си опит мога да кажа, че това е човекът, на когото абсолютно и безусловно се възхищавам.    За мен това, което прави е иновативно и първата крачка бе да го поканя да сподели своя опит.

 

-      Д-р Матео, вие 4 години сте специализирали съдова хирургия в Гърция, шест години хирургия и имате една суперспециализация само за вени.

 

-       Аз съм съдов хирург, но се занимавам изключително с вените. Това е, което обичам, което правя и не ме интересува нищо друго.

 

-       Да кажем, че българският ви е добър, защото сте завършили Пловдивския медицински университет.

 

-       За съжаление, след това доста години не бях идвал в България, но българският ми се подобрява с всеки ден.

 

-       В България най-популярният метод на този етап за лечение на разширени вени и на съдова недостатъчност е операцията.  Не е ли прекалено драстичен.

 

-       Нека да ви кажа с две думи какво е съдова недостатъчност. По този начин ще ви бъде по-лесно  да разберете защо подхождам по този начин и защо той е най-добър за момента за лечение на разширени вени.  Вените са два вина – вътрешни и външни. Външните имат 3-4 главни вени, които се намират  вътре в мазнината на краката и които  представляват тялото, стволът на венозната система. Онова, което виждаме в кожата са клоните.

 

Така че когато казваме, че имаме разширени вени ние виждаме „клоните” на проблема, който трябва да векуваме по най-добрия начин и щом се махнат „клоните” да не се върнат отново.

 

Има много начини да се премахне болното тяло.  Това, което върши  класическата хирургия е с пълна упойка. Правят се два разреза на кожата – единият под коляното, другият високо на крака и се изважда „тялото на дървото”.

 

-       Така не се ли нарушава част от венозната система?

 

-       Това тяло, което изрязваме има развалени клапани, чрез които кръвта се връща в краката и това е проблемът. Когато го премахнем, кръвта чрез вътрешните вени ще отиде в сърцето.   

 

Вените са обратното на артериите. Артериите се запушват и трябва да ги отварям, докато когато вените се повредят онази част с развалените клапани трябва да се премахне от кръвообращението, за да лекуваме проблема.  Когато го вършим с класическа хирургия има няколко трудности – първо пълната упойка, второ има болки след операцията и на пациента му е необходимо доста време преди да се върне на  работа.

 

За мен най-важното е, че след тази операция се образува съединителна тъкан на мястото на интервенцията и това води до образуването на нови вени и така проблемът се появява отново.  По света има твърде много пациенти, преживяли тази операция, които след 3-4 години имат нужда от нова.  Помнейки болките след операцията, не желаят да се подложат отново на нея. 

 

Флебологията, както се нарича онази част от съдовата хирургия, която се занимава с вените, е намерила изход в терапията „ендовинос”.  Това е най-успешният метод да премахнем  „стволът” на дървото с лазер, защото той е минимално инвазивен, прави се с локална анестезия, през  много малка дупчица.

 

Цялата операция е под ултразвуков контрол. Ако  лекарят е достатъчно опитен може да го направи с прецизна точност и абсолютно сигурно.

 

-       А как точно действа лазерът? Не е както при склеротерапията под ендоскопски контрол, където се инжектира във вената и тя се запушва?

 

-       Щом споменахте склеротерапията, да кажем, че тя е изключително подходяща за външните вени, за „клоните”, тези които виждаме върху кожата.  С лазера влизаме във вътрешната вена, в „ствола” на венозната система – или от бедрото, или  под коляното. С месна упойка.

 

Процедурата се извършва с катетър, който се вкарва вътре във вената. С ултразвук следим процеса, правим локална анестезия около вената, която ще изгорим с лазера, дърпаме катетъра и изгаряме вената.  Това отнема  20-25 минути максимум и може да се направи в лекарски кабинет, а пациентите да отидат същия ден на работа.  Да празнуват оздравяването със семействата и приятелите си и да правят каквото поискат от първия ден.  А това е много важно.

 

Пренебрежимо малко са онези пациенти, които изпитват някакъв дискомфорт и той се контролира само с парацетамол или друго слабо обезболяващо.

 

-       Какво се случва със самата изгорена вена?

 

-       Тя се резорбира в организма. Когато направим повторен преглед след 6 месеца с ултразвук, се вижда, че я няма. 

 

-       А лазерът как влияе на външните вени?

 

-       Не толкова добре. За онези разширени вени, които виждаме върху кожата има други техники. Една от тях е склеротерапията под ултразвуков контрол, която споменахте. Другата се нарича майкро флебектомия  и аз много я харесвам.  През много малки дупчици изваждаме външните разширени вени 3-4 месеца след изгарянето с лазер на вътрешните. 

 

Прави се така, защото външните разширени вени след „ендовинос” терапията започват да стават все по-малки.  Логиката е, че когато премахнеш „дървото”, клоните ще паднат. Същото става и с разширените вени.  Така че с майкро флебектомия ги изчистване веднага, без болка, без козметични дефекти.

 

-       Какви съвети ще дадете за профилактиката, защото много хора имат разширени вени, но не подозират.

 

-       Симптомите нямат никакво значение, защото тях може да ги няма.  Проблемът на движението на кръвта си е там, но флебологът го вижда с ултразвука и може да постави точната диагноза.  Изследването е безболезнено и с него може да се направи една карта на вените, за да знаем къде да действаме. 

 

Препоръчвам на пациентите с разширени вени да не ги изоставят, дори ако нямат болки, а да ги лекуват.   Единствената профилактика е да се носят чорапи против венозна недостатъчност.  Никой не го прави, а е най-лесно. Има американски изследвания, които показват, че едва 30 на сто от хора със сериозни проблеми с вените носят всеки ден чорапите. 

 

Американският колеж за лечение на вените препоръчва своевременното лечение с неинвазивни терапии като „ендовинос”, които са много по-щадящи в сравнение с класическия метод , който изобщо не се прилага вече в Америка.

 

-       Вие всяка година ходите на международната среща на флеболозите в САЩ. Какви са последните тенденции? Това ли е най-работещата терапия?

 

-       Най-успешната терапия е с лазера, а някои  правят и с радиочестота. Аз практикувам и двете, но  при лазерите виждам по-добри резултати. Радиочестота няма толкова голям успех при големите вени.

 

-       Като флеболог лекувате резултата, но как да не стигнем до разширените вени?

 

-       Това е голям въпрос, защото те се дължат на гравитацията, а е много трудно да я избегнем. Друг важен фактор за появата на разширени вени е наследствеността. 

 

Аз препоръчвам да носите не много стегнати чорапи за разширени вени, когато отивате на работа, да  тренират и да се преглеждат при съдов хирург профилактично, защото той може да забележи проблема преди разширените вени да станат видими и да го реши в зародиш много по-лесно.Вътрешните разширени вени се лекуват безболезнено с лазер

Процедурата се извършва с местна упойка, трае 20-25 минути и пациентът още същия ден може да отиде на работа

От категорията

Във вторник - фалити, болести, депресивни състояния, безверие и липса на стабилност

За консултация и записване на час при Милена Иванова ЕАF@Ealife.bg-1558889762.jpg

В сряда осъществявате важни и мечтани планове. Събота е несоциална, стойте си у ...

26 май 2019 | 19:54

Незабравим празник за абитуриентите от каменоделното и училището за деца със слухови проблеми

Незабравим празник за абитуриентите от каменоделното и училището за деца със слухови проблеми-1558891638.jpg

Учениците от „Професионалната гимназия по каменообработване“ в с. Кунино ...

26 май 2019 | 20:25

Стоянка Мутафова: Няма да предам Бойко!

-1480408043.jpg

Няма почивка за мен. Няма и за Бойко, като гледам. И той всеки ден нещо прави, ...

27 май 2019 | 10:52

Турски фотограф представя Желязната църква

Кенан Кахраман представя Желязната църква-1558883137.jpg

Кенан Кахраман през изтеклата учебна година преподаваше в българското неделно ...

26 май 2019 | 17:55

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.