Анализ на Франс прес на регионалните избори в Германия

Възрастните германски избиратели станаха опора на традиционните партии срещу крайната десница

1872 | 9 септ. 2019 | 13:49

Не беловласите старци помогнаха на Алтернатива за Германия да предизвика сътресение в политическия пейзаж, пишат германски медии


Внушителният резултат на крайната десница на местните избори в бивша Източна Германия подчерта ерозията на традиционните германски партии, спечелили с малка разлика и благодарение на верните си възрастни привърженици.


"По-възрастните избиратели припознават традиционните партии" посочи вчера в електронното си издание списание "Шпигел", като отбеляза значителния вот на гласоподавателите над 60 години за консерваторите на Ангела Меркел в Саксония и съюзника й в правителството - Германската социалдемократическа партия (ГСДП) в Бранденбург, провинцията около Берлин.


От друга страна, резултатите на двата вота в неделя в тези две провинции показва, че по-голямата част от избирателите между 30 и 59 години са гласували в подкрепа на антиимигрантската партия Алтернатива за Германия (АзГ).


Младата политическа формация, създадена през 2013 г., засегна чувствителна струна с кампанията си, озаглавена "Да завършим Обединението!" във все още икономически изоставащите региони, където е доста разпространено усещането за граждани втора категория.
Изглежда, че трийсет години след падането на Берлинската стена цяло едно поколение, което не знае нищо за комунистическия режим в Източна Германия, нито е преживяло болезнения период на Обединението и колапса на своята промишленост, въпреки това е изкушено от АзГ, изразява учудване "Шпигел".


При положение, че мнозинството от избирателите под 29 години гласуваха за АзГ в Саксония, както и в Бранденбург, тя стана втората предпочитана от тях партия след Зелените, показват резултатите на избирателната комисия.
"Така че не беловласите старци помогнаха на партията (на крайната десница) да предизвика сътресение в политическия пейзаж на Изток. Затова трябва да се страхуваме за бъдещето на демокрацията", отбелязва берлинският вестник "Тагесшпигел" в редакционна статия.

Огромно предизвикателство

Както на парламентарните избори през 2017 г., когато за първи път избирателите над 60-годишна възраст станаха най-важната група гласоподаватели, вотовете в неделя "недвусмислено напомниха", че популярните партии, както все още наричат Християндемократическия съюз (ХДС) и ГСДП "в голяма част на Германия по същество са се превърнали в партии на миналото", посочва за АФП политологът Михаел Брьонинг от фондация "Фридрих Еберт".


"За политическите партии, които мислят за бъдещето, това е огромно предизвикателство", смята той.
Председателката на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер обеща вчера да удвои усилията за модернизиране на профила на партията си. "Това, което се случи в неделя, е сигнал за ХДС да продължи с обновлението си", отбеляза тя, като постави акцента върху опазването на околната среда и цифровизацията.
Както и останалите традиционни партии тя изключи варианта за съвместна работа с АзГ. В интервю за обществената телевизия на въпрос дали може да изключи също една четвърт от избирателите, тя отговори: "Да, можем!"
Вероятно партиите няма да съставят тристранни правителствени коалиции, за който се водеха напрегнати преговори между понякога твърде различни като идеология формации, както между ХДС и Зелените в Саксония.
АзГ, от своя страна, засили призивите си към консерваторите. Пред медиите в Берлин съпредседателят й Александер Гауланд също декларира "твърда увереност" за формиране "в средносрочен план на буржоазно и консервативно мнозинство", от което според него партията му отсега нататък е част.
Партията на крайната десница почти утрои резултата си в Саксония и на практика го удвои в Бранденбург, като стана втора политическа сила в двете провинции. Това е резултат, който според Гауланд "не ни позволява за дълго да останем по един или друг начин извън играта".

 

Източник БТА

 


От категорията

Здравка Евтимова с разтърсваща реч за обесването на Левски: Някой помни ли името на предателя?

Здравка Евтимова с вкаменяваща реч за обесването на Васил Левски -1582184257.jpg

Аз си мисля за корумпираните, онези, които късат плът от плътта на България, ...

20 февр. 2020 | 09:36

Симеон Николов: Разбирам гневните коментари на управляващите при такава мощна подкрепа за президента

-1472586819.jpg

Коктейлът от гняв и лъжи, с който реагираха представители на управляващите на ...

20 февр. 2020 | 09:54

Валентин Радомирски: „Триморие“ увеличава разногласията „изток-запад“. България е пред труден избор

-1547111355.jpg

Макрон е рожба на „клана Ротшилд“, който разбира, че „нещо“ май много „се ...

20 февр. 2020 | 20:38

ГЕРБ имат тежък комуникацинен проблем. Обществото вече не вярва на дежурните им говорители

-1505743367.jpg

Филипиките на Тома Биков и Спас Гърневски срещу "комунистите" няма да ...

20 февр. 2020 | 16:50

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.