Вечер, посветена на постиженията на Българската антарктическа програма, се проведе в Никозия

Специален гост на събитието бе проф. Христо Пимпирев, председател на Българския антарктически институт

Вечер, посветена на постиженията на Българската антарктическа програма, се проведе в Никозия

7821 | 16 апр. 2018 | 11:13

Културната проява бе открита с встъпителни слова от Постоянния секретар на Министерство на културата и образованието на Кипър г-жа Егли Пантелакис и посланика на Република България в Кипър Н. Пр. Христо Георгиев

Вечер, посветена на постиженията на Българската антарктическа програма, се проведе в Никозия -1523866410.jpgВечер, посветена на постиженията на Българската антарктическа програма, се проведе в Никозия -1523866427.jpgВечер, посветена на постиженията на Българската антарктическа програма, се проведе в Никозия -1523866418.jpg

На 12 април т.г. в престижната зала Мелина Меркури в Никозия се проведе вечер, посветена на дейността и постиженията на Българската антарктическа програма. Специален гост на събитието бе проф. Христо Пимпирев, геолог, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”, председател на Българския антарктически институт и ръководител на националните научни експедиции до Антарктида.

 

Културната проява, посветена на Антарктида, бе открита с встъпителни слова от Постоянния секретар на Министерство на културата и образованието на Кипър г-жа Егли Пантелакис и посланика на Република България в Кипър Н. Пр. Христо Георгиев. 

 

Събитието продължи с представяне на филмa„Антарктида - Ледена любов", който автентично показва живота в българската база на остров Ливингстън, както и разкрива за предизвикателствата пред които са изправени българските учени на ледения континент.Автори на филма са Христо Пимпирев, Ема Константинова, Георги Тошев и Румен Василев.

 

В рамките на проявата бе представена фотографска изложба за Антарктида. Проф. Пимпирев отговори на въпроси на аудиторията, свързани с глобалното затопляне, както и българският опит, научен принос и тясното сътрудничество с други държави в изследването на ледения континент.

 

На събитието присъстваха представители на българската общност, Министерство на външните работи на Кипър, дипломатическия корпус, културни дейци.


От категорията

Екзархията – българското сърце на Истанбул
(Видео)

Екзархията – българското сърце на Истанбул-1531840247.jpg

Във Фестивалния и конгресен център ще има среща-разговор с екипа на филма и ...

17 юли 2018 | 18:08

Блестящи солисти и разнообразна програма на лятното турне на „София Симфоникс”
(Видео)

-1528699005.jpg

Първият концерт ще се състои на 15 юли в рамките на престижния музикален ...

15 юли 2018 | 18:59

Почина Иза Висоцкая - първата съпруга на Владимир Висоцки
(Видео)

Сн. инстаграм-1532083848.jpg

Иза среща Владимир Висоцки през пролетта на 1957 г. Двамата сключват брак на 25 ...

20 юли 2018 | 13:50

Гранитски за думите на Валентина Радинска, че душата е съд със светена вода: Великолепна метафора!
(Видео)

Валентина Радинска -1532074622.jpg

Поезията й звучи като мощен призив за човечност, почтеност, благородство, които ...

20 юли 2018 | 11:11

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.