Вечер, посветена на постиженията на Българската антарктическа програма, се проведе в Никозия

Специален гост на събитието бе проф. Христо Пимпирев, председател на Българския антарктически институт

Вечер, посветена на постиженията на Българската антарктическа програма, се проведе в Никозия

8102 | 16 апр. 2018 | 11:13

Културната проява бе открита с встъпителни слова от Постоянния секретар на Министерство на културата и образованието на Кипър г-жа Егли Пантелакис и посланика на Република България в Кипър Н. Пр. Христо Георгиев

Вечер, посветена на постиженията на Българската антарктическа програма, се проведе в Никозия -1523866410.jpgВечер, посветена на постиженията на Българската антарктическа програма, се проведе в Никозия -1523866427.jpgВечер, посветена на постиженията на Българската антарктическа програма, се проведе в Никозия -1523866418.jpg

На 12 април т.г. в престижната зала Мелина Меркури в Никозия се проведе вечер, посветена на дейността и постиженията на Българската антарктическа програма. Специален гост на събитието бе проф. Христо Пимпирев, геолог, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”, председател на Българския антарктически институт и ръководител на националните научни експедиции до Антарктида.

 

Културната проява, посветена на Антарктида, бе открита с встъпителни слова от Постоянния секретар на Министерство на културата и образованието на Кипър г-жа Егли Пантелакис и посланика на Република България в Кипър Н. Пр. Христо Георгиев. 

 

Събитието продължи с представяне на филмa„Антарктида - Ледена любов", който автентично показва живота в българската база на остров Ливингстън, както и разкрива за предизвикателствата пред които са изправени българските учени на ледения континент.Автори на филма са Христо Пимпирев, Ема Константинова, Георги Тошев и Румен Василев.

 

В рамките на проявата бе представена фотографска изложба за Антарктида. Проф. Пимпирев отговори на въпроси на аудиторията, свързани с глобалното затопляне, както и българският опит, научен принос и тясното сътрудничество с други държави в изследването на ледения континент.

 

На събитието присъстваха представители на българската общност, Министерство на външните работи на Кипър, дипломатическия корпус, културни дейци.


От категорията

И Христо Мутафчиев стана на петдесет, и той написа книга

„Христо Мутафчиев: Черно на бяло“ -1553590169.jpg

В откровен разговор актьорът споделя своите размишления за смисъла на ...

26 март 2019 | 10:49

Румен Радев: Ян Еглерт е посланик на българската култура и верен приятел на България

Снимка: Прессекретариат на президента-1553365567.jpg

По-рано Отец Ередия от "Осъдени души" получи почетното звание Doctor ...

23 март 2019 | 20:24

Отец Ередия от "Осъдени души": Единствената ми филмова награда е от България

Сн. канал 3-1553269999.jpg

"Българският народ не те е забравил. Българският народ те помни", ...

22 март 2019 | 17:52

Вихрони Попнеделев събира София в Нирвана

Вихрони Попнеделев със собственика на Нирвана Ники Младжов-1553192407.jpg

Художникът е един от основоположниците на групата за авангардно изкуство ...

21 март 2019 | 20:18

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.