Вечер, посветена на постиженията на Българската антарктическа програма, се проведе в Никозия

Специален гост на събитието бе проф. Христо Пимпирев, председател на Българския антарктически институт

Вечер, посветена на постиженията на Българската антарктическа програма, се проведе в Никозия

7522 | 16 апр. 2018 | 11:13

Културната проява бе открита с встъпителни слова от Постоянния секретар на Министерство на културата и образованието на Кипър г-жа Егли Пантелакис и посланика на Република България в Кипър Н. Пр. Христо Георгиев

Вечер, посветена на постиженията на Българската антарктическа програма, се проведе в Никозия -1523866410.jpgВечер, посветена на постиженията на Българската антарктическа програма, се проведе в Никозия -1523866427.jpgВечер, посветена на постиженията на Българската антарктическа програма, се проведе в Никозия -1523866418.jpg

На 12 април т.г. в престижната зала Мелина Меркури в Никозия се проведе вечер, посветена на дейността и постиженията на Българската антарктическа програма. Специален гост на събитието бе проф. Христо Пимпирев, геолог, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”, председател на Българския антарктически институт и ръководител на националните научни експедиции до Антарктида.

 

Културната проява, посветена на Антарктида, бе открита с встъпителни слова от Постоянния секретар на Министерство на културата и образованието на Кипър г-жа Егли Пантелакис и посланика на Република България в Кипър Н. Пр. Христо Георгиев. 

 

Събитието продължи с представяне на филмa„Антарктида - Ледена любов", който автентично показва живота в българската база на остров Ливингстън, както и разкрива за предизвикателствата пред които са изправени българските учени на ледения континент.Автори на филма са Христо Пимпирев, Ема Константинова, Георги Тошев и Румен Василев.

 

В рамките на проявата бе представена фотографска изложба за Антарктида. Проф. Пимпирев отговори на въпроси на аудиторията, свързани с глобалното затопляне, както и българският опит, научен принос и тясното сътрудничество с други държави в изследването на ледения континент.

 

На събитието присъстваха представители на българската общност, Министерство на външните работи на Кипър, дипломатическия корпус, културни дейци.


От категорията

В галерия Нирвана

Иван Милев и Илия Петров вдъхновиха любимка на Райконен

Моника Тошева  със собственика на галерия  Нирвана Ники Младжов и с проф. Любомир Стойков.-1524595985.jpg

Моника Тошева изненадва с поп-арт от Тоскана

24 апр. 2018 | 21:49

Крум Велев организира първия карвинг фестивал в Боровец

Крум Велев организира първия карвинг фестивал в Боровец -1524595124.jpg

Ще се ваят скулптури от дърво с резачка

24 апр. 2018 | 21:36

Летящите Mixed Motion Project
(Галерия)

Летящите Mixed Motion Project с голямата награда на Дрон филм фестивал в Ню Йорк-1524506641.jpg

Летящият тандем впечатлява с магична комбинация между полет и изкуство, фикция ...

23 апр. 2018 | 21:01

Хиляди пяха „Облаче ле бяло“ със Силви Вартан
(Галерия)

Сн. БГНЕС-1524468237.jpg

„Не мога да опиша щастието, което изпитах от срещата си с толкова много хора в ...

23 апр. 2018 | 10:21

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018