Вечер, посветена на постиженията на Българската антарктическа програма, се проведе в Никозия

Специален гост на събитието бе проф. Христо Пимпирев, председател на Българския антарктически институт

Вечер, посветена на постиженията на Българската антарктическа програма, се проведе в Никозия

8005 | 16 апр. 2018 | 11:13

Културната проява бе открита с встъпителни слова от Постоянния секретар на Министерство на културата и образованието на Кипър г-жа Егли Пантелакис и посланика на Република България в Кипър Н. Пр. Христо Георгиев

Вечер, посветена на постиженията на Българската антарктическа програма, се проведе в Никозия -1523866410.jpgВечер, посветена на постиженията на Българската антарктическа програма, се проведе в Никозия -1523866427.jpgВечер, посветена на постиженията на Българската антарктическа програма, се проведе в Никозия -1523866418.jpg

На 12 април т.г. в престижната зала Мелина Меркури в Никозия се проведе вечер, посветена на дейността и постиженията на Българската антарктическа програма. Специален гост на събитието бе проф. Христо Пимпирев, геолог, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”, председател на Българския антарктически институт и ръководител на националните научни експедиции до Антарктида.

 

Културната проява, посветена на Антарктида, бе открита с встъпителни слова от Постоянния секретар на Министерство на културата и образованието на Кипър г-жа Егли Пантелакис и посланика на Република България в Кипър Н. Пр. Христо Георгиев. 

 

Събитието продължи с представяне на филмa„Антарктида - Ледена любов", който автентично показва живота в българската база на остров Ливингстън, както и разкрива за предизвикателствата пред които са изправени българските учени на ледения континент.Автори на филма са Христо Пимпирев, Ема Константинова, Георги Тошев и Румен Василев.

 

В рамките на проявата бе представена фотографска изложба за Антарктида. Проф. Пимпирев отговори на въпроси на аудиторията, свързани с глобалното затопляне, както и българският опит, научен принос и тясното сътрудничество с други държави в изследването на ледения континент.

 

На събитието присъстваха представители на българската общност, Министерство на външните работи на Кипър, дипломатическия корпус, културни дейци.


От категорията

Вежди Рашидов връчи почетен плакет на Народното събрание на Националната библиотека

Вежди Рашидов връчи почетен плакет на Народното събрание на Националната библиотека -1544456146.jpg

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите поздрави ...

10 дек. 2018 | 17:35

Георги Йорданов за Емил Чакъров: Един пленителен диригент

Георги Йорданов за Емил Чакъров: Един пленителен диригент-1544457900.jpg

Назначението му за постоянен гост-диригент на Ленинградска филхармония „Дмитрий ...

10 дек. 2018 | 10:46

Новогодишният музикален фестивал - незабравими вълнения за столичната публика

Сътвореното от Емил Чакъров е неувяхващ пример за съвършенство, красота, родолюбие-1544457114.jpg

Емил Чакъров, Николай Гяуров, Гена Димитрова, Асен Найденов, Алексис ...

10 дек. 2018 | 10:50

Очите на паметника на Цар Самуил в София угаснаха! Може да светнат срещу 3000 лв.

Очите на паметника на Цар Самуил в София угаснаха! -1544459760.png

Скулпторът Александър Хайтов посочва, че диодите и инженерната работа трябва да ...

10 дек. 2018 | 17:45

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.