Великденска салата с пресни картофи и леща

3130 | 8 апр. 2015 | 18:09

Автор:


Необходими продукти

 

500 г пресни дребни картофи, добре измити, необелени

200 г кафява леща

50 г сушени боровинки

2 стръка пресен лук

2 стръка пресен чесън

3-4 стръка прясна мента

1 връзка репички

микс от салати - зелена, червена и други по желание

1 чаша прясно изцеден ябълков сок

2-3 с. л. ябълков оцет

1 лимон

2 с. л. зехтин

сол

За ароматизиране на лещата:

зърна карамфил и бахар, клечка канела, розмарин

 

Начин на приготвяне

 

1. Накиснете лещата в студена вода и след това я сложете да се вари.

2. В тензух завържете подправките за ароматизирането й и пуснете вързопчето в лещата. Оставете да поври поне 10 минути и след това го извадете.

3. Когато лещата се свари, я отцедете добре от водата.

4. Ако са по-едри, нарежете пресните картофи на половинки, ако са дребни, ги пуснете цели да се сварят на пара за около 10 минути или докато омекнат.

5. Когато се сварят, ги охладете в купа с ледена вода и ги оставете да се отцедят добре.

6. Наситнете лука, чесъна и ментата. Ябълката нарежете на кубчета. Накъсайте салатите и нарежете репичките. Сложете всичко в купа.

7. Добавете ябълковия сок, ябълковия оцет, сок от лимон, сушените боровинки, сол и зехтин. Разбъркайте добре.

8. Сложете в купата сварените картофи и лещата.

9. Разбъркайте, добавете оцет, сол и зехтин, ако е необходимо, и сервирайте.


Още по темата

Пролетна салата с козе сирене

-1427812477.jpg

31 март 2015 | 17:34

Салата от спанак и репички

-1427905235.jpg

1 апр. 2015 | 19:20

Краставици със сусам

-1427127766.jpg

23 март 2015 | 18:22

Панцанела

-1427305058.jpg

25 март 2015 | 19:37

Салата от тиквички

-1426698884.jpg

18 март 2015 | 19:13

Салата с три вида зелени листа

-1426525549.jpg

16 март 2015 | 19:05

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.