Сн. БГНЕС

Великденско цвете

1048 | 25 апр. 2019 | 14:43


Необходими продукти:

700 гр. брашно

250 гр. Мляко

 3-4 кокоши яйца

1 жълтък

200 гр. краве масло

1/2 чаша пудра захар

Щипка сол

1 пакетче суха мая (12 гр.)

1 пакетче ванилия

2 шепи едри стафиди без семки

Сусамено семе

7 яйчени черупки

Малко олио

 

Начин на приготвяне:

Разтворете захарта в топло мляко и добавете маята. Разбъркайте и оставете сместа на топло за 15 минути. В пресятото брашно добавете втасалата мая, яйцата, размекнатото масло и ванилията. Омесете тесто и го оставете на топло за 30-60 мин., покрито с кърпа. Когато обемът на тестото нарасне двойно, добавете стафидите, разбъркайте и разделете тестото на три части. За целта първо го разделете надве, а после откъснете от едната половинка малко парче. Поставете по-голямата част от тестото в кръгла силиконова тава. Разстелете го и о намажете с олио. После го разрежете с остър нож на осем части от центъра, без да прерязвате външния ръб. Обърнете всеки триъгълник навън. В центъра постелете средното по размер парче тесто и повторете процедурата. Сложете най-малкото парче тесто в средата на готовото „цвете“, наредете в него яйчените черупки и леко ги притиснете. Намажете тестото със смес от жълтък и мляко.

 

Ако не искате коричката да е с много наситен цвят, можете и да не смазвате повърхността. Поръсете „листенцата на цветето“ със сусам.

 

Сложете козунака в загрята до 200 градуса фурна, намалете на 180 градуса и печете 25-30 минути. С дървена клечка за зъби или шиш можете да проверите дали е готов козунакът. За да не изгори коричката отгоре, можете да я покриете с влажна хартия.

 

След изпичане извадете черупките и сложете на тяхно място великденски яйца.


От категорията

Пухкави картофени кюфтета

Картофени кюфтета-1558527614.jpg

22 май 2019 | 15:19

Сладкиш "Дунапренка"

Сладкиш "Дунапренка"-1557926205.jpg

15 май 2019 | 16:16

Пролетен ориз

Пролетен ориз-1557310063.jpg

8 май 2019 | 13:05

Рут Колева разкрива тайната на мистериозна напитка

Рут Колева разкрива тайната на мистериозна напитка-1558105171.jpg

Атрактивната презентация на Александър Симеонов впечатли гости и посетители на ...

17 май 2019 | 17:59

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.