Местна власт и наука, заедно в намаляване на задръстванията и минимизиране рисковете от ПТП

Велико Търново с генерален План за Организация на движението

3524 | 2 окт. 2019 | 12:59

За първи път на територията на Република България ще се направи анализ на ключови кръстовища за риска от възникване на пътнотранспортни произшествия чрез технология за въздушно заснемане с дрон

-1570001323.jpg-1570001307.jpg

В България по-голямата част от ПТП с тежки последици се случват в градовете и малките населени места. Броят на автомобилите е увеличен в пъти, а уличното пространство в градовете, в годините назад не е проектирано за поемане на толкова огромен трафик.


Управленският екип на община Велико Търново избра да реши проблема и да гарантира безопасността на своите съграждани и гости чрез разработване на нов Генерален План за Организация на движението на града.

 

За първи път на територията на Република България ще се направи анализ на ключови кръстовища за риска от възникване на пътнотранспортни произшествия чрез технология за въздушно заснемане с дрон. Технологията е разработена през миналата година в Катедра „Пътища и транспортни съоръжения“ към Университета по архитектура, строителство и геодезия.

 

Технологията включва заснемане на определени, ключови кръстовища с дрон, след което данните се анализират от софтуер и на база на тях се прави анализ на риска от възникване на ПТП, който дава точност на резултатите над 95%.

 

Данните от заснемането се използват и за преброяване на трафика и съответно определяне на транспортните задръжки. Освен въздушно заснемане със статични камери ще бъдат заснети 19бр. кръстовища разделени в пет групи. Заснемането ще се осъществи през работните дни в периода от 07:00ч до 19:00ч като по този начин ще се обхване напълно трафика в кръстовищата в пиковете часове, преди и след тях.

 

Информацията от това ще бъде използвана за създаване на мерки за намаляване на задръстванията на територията на града. С прилагането на иновативната технология се цели получаване на по – подробна информация за безопасността на движението и съответно въвеждане на мерки за редуциране на риска от ПТП.

 

Основната цел заложена от общината е да се установят кои са проблемните елементи в даден градски транспортен участък и да се вземат превантивни мерки за бъдещи проблеми свързани с безопасността на територията на Велико Търново. Тук може да се посочат примери: за изграждане на острови, за стесняване на пътното платно, за забранен завой , за кръгово движение, за намаляване на скоростта на определено отстояние от кръстовище.

 

В публичното пространство е пусната и анкета, с която Изпълнителите и Общината целят да проучат мнението на гражданите за желаните от тях мерки, както за подобряване на средата, така и за предпочитания начин на предвижване. Анкета ще определи и фундаменталната за анализа на транспортните потоци информация относно Произход – Предназначение на трафика.

 

Изпълнителят на новия план за Организация на движението– „Институт по транспортно строителство и инфраструктура“ ООД вярва, че търновчани и гостите на града в края на 2020 г. ще открият предимствата на новите транспортни решения, гарантиращи безопасност, а общината ще представи на различни форуми практичните решения и резултатите от нововъведенията.


От категорията

Петър Ганев: Навлизаме в дълбока рецесия, въпросът е колко бързо ще се възстановим

-1552114385.jpg

Кризата предизвиква и такива коментари – да сменим всичко, да започнем да ...

5 юли 2020 | 09:10

Зърнопроизводители: Дори в най-големите си кошмари не сме очаквали такъв провал на реколтата

-1441893927.jpg

Причините са - сушата в началото на пролетта и проливните дъждове преди ...

3 юли 2020 | 09:05

Кристина Лазарова: Искаме не да закриваме, а да създаваме нови работни места (Видео)

Кристина Лазарова: Искаме не да закриваме, а да създаваме нови работни места-1594028168.jpg

Хората от региона заслужават право на труд и развитие.Бъдещето е на зелените ...

6 юли 2020 | 12:35

Наплив от туристи! Опитимизъм сред хотелиерите на "Златни пясъци" и в "Слънчев бряг"

-1554546052.jpg

Гостите са предимно румънски туристи, но се увеличават тези от Германия и Полша

6 юли 2020 | 10:55