България незабавно да прекрати участието си във въпросната комисия за общата история

Велизар Енчев: Ще дадем ли на Скопие безплатен билет за ЕС?

7217 | 5 май 2020 | 13:04

Преди три години, без това да е искано от ЕС и НАТО, България подписа догово със Скопие, с който едностранно прина акеданиския език, нация и история и сега отговорните за този акт търсят виновниците


Велизар Енчев


Търговията с националните интереси не е от вчера, но когато търговците са управляващи партии, претендиращи за монопол върху патриотизма, тогава щетите са тежки, а понякога и непоправими.
От една седмица вицепремиерът Каракачанов, евродепутатът Ковачев, проф. Ангел Димитров и доц. Наум Кайчев (председател и зам.-председател на Междуведомствената комисия за общата история със Северна Македония) критикуват Скопие заради отказ от Договора за приятелство (1 август 2017 г.) и претенции към българската история, което е уникален случай на загърбване на собствената
политическа и експертна отговорност.


Въпреки че вече трета година малцина историци и бивши дипломати
предупреждаваме за подводните камъни в договора за приятелство с Република Северна Македония, министри в правителството на ГЕРБ и ОП ни обвиняват в национален нихилизъм и липса на държавническо мислене.
След като получиха от България безплатен билет за членство в НАТО и вече очакват дата за преговори с ЕС, тези дни македонският президент Пендаровски и бившият (вероятно и бъдещ) премиер Зоран Заев отново завъртяха антибългарската плоча на македонизма.

 

И ни изнесоха урок по макиавелизъм, който гласи: Преговаряй, но не
обещавай! Искай, но не давай! Присвоявай чуждото и не давай своето!
Най-гласовитият адвокат на договора, с който едностранно и безусловно признахме измислените в Белград „македонска нация, език и история“, бе лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. В качеството си на военен министър той не само подкрепи договора, но и критикуваше всеки, дръзнал да попита защо точно ВМРО предаде българските интереси във Вардарска Македония. Македония, заради която десетки хиляди българи проляха кръвта си, а Царство България претърпя две национални
катастрофи.


Според Каракачанов и компания скопската страна отказва да признае очевидния факт, че Гоце Делчев е българин по народност. И ако това продължава, преговорите са безсмислени, драматично предупреждава военния министър, пропускайки неудобния за него факт, че заместник-председател на комисията е посочен от тях български
историк.


Защо ВМРО така страстно лобираше за неизгодния за нас договор с Македония, който по същество призна западнобългарския диалект за македонски език и легитимира измислената македонска нация и присвоената от България македонска история?

 

Защо Бойко Борисов се отрече от обещанието си от 2011 г. никога да не
допусне името „Северна Македония“, тъй като съдържа териториални претенции към Пиринския край?

Именно желанието на Борисов и Каракачанов да се харесат на НАТО и ЕС, без да се държи сметка за историческата истина, е главната причина за подписването на българо-македонския договор на 1 август 2017 година, с който капитулирахме пред македонизма.


Парадоксалното е, че нито НАТО, нито Европейският съюз искаха от София да подписва този неизгоден за нас договор. Евроатлантическите структури настояваха само за едно: да не следваме примера на Гърция и да не налагаме вето на членството на Македония в НАТО поради желанието на Брюксел и Вашингтон Скопие форсирано да влезе в Северноатлантическия пакт.


И преди три години, и сега е повече от ясно – докато влезе в НАТО и получи покана за членство в ЕС, Скопие ще имитира активност в Смесената комисия за общата история. След това ще се подновят старите претенции към историята ни, защото вече няма да имаме механизъм за блокиране на атлантическата интеграция на Република Северна Македония. Което и стана!


Защо тогава София избърза с подписването на този договор? Защо, в нарушение на всички принципи на международното право, първо дадохме съгласието си за членството на Македония в НАТО, а след това започнахме преговори за общата ни история? Защо изобщо се съгласихме да има такава съвместна комисия, в която от
македонска страна са идеолозите на антибългарския македонизъм?


Позовавайки се на прецедента с НАТО, сега Северна Македония почти ултимативно иска да й дадем безплатен билет и за Европейския съюз. Защото в Скопие са изчислили, че България няма полезен ход в тази ситуация.

Донякъде това е логично – след като вдигнахме натовската бариера пред Скопие, защо да не повторим упражнението и с евробариерата?
Изходът е само един – България незабавно да прекрати участието си във въпросната комисия за общата история и, следвайки примера на Гърция, да постави условията си за членството на Скопие в ЕС. От които нямаме право да отстъпваме. Докато все още имаме възможност да поставяме условия!

Авторът е 
Доктор по международно право,
Посланик на България в Хърватия (1997-2002)


От категорията

Валентин Вацев: Борисов е наказание за нашите грехове

-1484498737.jpg

Премиерът може да употреби част от трудовите си спестявания за къща в Рубльовка ...

6 авг. 2020 | 17:56

Първан Симеонов: Борисов губи играта на нерви при един почти спечелен мач

Първан Симеонов-1543427061.jpg

Ако довчера протестът вървеше към маргинализация, по-скоро след вчера върви към ...

6 авг. 2020 | 13:16

„Взгляд“: Конкурентите хвърлиха организираната престъпност срещу Тръмп

-1591002908.jpg

В исторически план Демократическата партия на САЩ през целия XX век - особено в ...

9 авг. 2020 | 17:00

Разкриват тайните на "Света София" в Истанбул

Снимка: Анадолска агенция-1596973126.jpg

Триизмерно сканиране на подземните вентилационни тунели на храма разкрива как ...

9 авг. 2020 | 14:37