Велизар Шаламанов

Трябва да защитим своите интереси, включително с киберзащита по време на предстоящите избори, заяви той

Велизар Шаламанов: Москва губи позиции и води кампания чрез дезинформация, манипулации, кибератаки

3818 | 4 дек. 2020 | 20:11

Въздействията на руската политика, включително в Република Северна Македония, създават рискове за стабилно и мирно развитие на региона, подчерта бившият министър на отбраната


Въздействията на руската политика, включително в Република Северна Македония, създават рискове за стабилното и мирно развитие на региона. За България е важно да не бъде допуснато създаване на напрежение на Западните Балкани. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Велизар Шаламанов, председател на Надзорния съвет по комуникации и информация на НАТО и бивш министър на отбраната.

„Езикът на външно министерство в Москва е насочен да въздейства вътре в Русия, защото е ясно, че няма никакви основания за обвинения към агресивни действия от страна на НАТО. Решенията стартираха през 2014 година в Уелс и то като отговор на руската агресия и анексирането на Крим, продължаващите военни действия в Източна Украйна. Тези решения на Алианса бяха малко закъснели, защото още през 2008 година Русия окупира големи части от Грузия и упражни грубо военна сила, разрушавайки целия флот на Грузия и нанасяйки щети на една суверенна страна без никаква причина. Много е важно да сме наясно, че политиката на НАТО е политика на две писти – от една страна сдържане на Русия в този тип агресивни действия, най-вече в Черноморския регион, от друга страна, диалог за намиране на решения, базирани на взаимно доверие“, коментира експертът.

Според Велизар Шаламанов големият проблем е загубата на доверие към Русия, което се вижда и в договорите по контрол на въоръженията.

„Русия е страна с традиции, с много сериозна външна политика. Те така разбират своя интерес за позициониране - основно чрез военна сила и дезинформация, целяща създаване на пукнатини в северноатлантическия алианс. Това все по-малко обаче води до успехи, но в Черноморския регион нещата са относително ясни - НАТО засилва своя капацитет в този район и ще работи много по-тясно с Украйна и Грузия, които са кандидати за член на Алианса“, каза още Велизар Шаламанов.

Русия губи позициите си, особено след изборите в САЩ и очевидния ангажимент на Вашингтон към укрепване на югоизточния фронт на НАТО не само във военен план, но и в икономически, технологичен, енергиен, подчерта експертът.

„Развитие на региона между трите морета – Балтийско море, Черно море и Адриатическо море. Това са все тенденции, изключително позитивни за консолидация на региона, за развитие, насочено към сътрудничество в рамките на НАТО и ЕС. Това не се вписва в интересите на Русия и тъй като тя не може да въздейства пряко с военни сили в страни от НАТО и ЕС, ще бъде засилена кампанията чрез дезинформация, манипулации, кибератаки. Ние трябва да правим изводи от този тип изявления и да се готвим да защитим своите интереси, включително киберзащита по време на предстоящите избори“, допълни Велизар Шаламанов.

 


От категорията

Иван Гешев: Нищо, което казва г-н Рашков, не е вярно. Законът за Бюрото по защита е писан на коляно

Снимка: БНТ-1631780292.png

"Избягвам да коментирам, защото войната в институциите обикновено я плащат ...

16 септ. 2021 | 11:12

Радев пред новите министри: Ще ви засипят с компромати, ще ви организират стачки и протести
(Видео)

Радев пред новите министри: Ще ви засипят с компромати, ще ви организират стачки и протести-1631776264.jpg

Президентът предупреди, че срещу служебния кабинет ще бъдат "парите, ...

16 септ. 2021 | 08:52

Кючюк:Кръгът „Капитал“ успя да подведе партньорите ни САЩ, но ние ще продължаваме да ги изобличаваме
(Видео)

Сн. Пресцентър-1631784342.png

Евродепутатът допълни каква е структурата на кръга, а именно - силно медийно ...

16 септ. 2021 | 12:24

Столична община връчва Наградите за ярки постижения в областта на културата
(Видео)

Снимки: Столична община-1631783497.jpg

Отново ще бъде връчена и Специалната награда на София за изключителни ...

16 септ. 2021 | 12:10