Венета Стоилова

Дипломиран психолог и хипнотерапевт прави соло кариера в музиката

Венета Стоилова открива режисьор, след любовен пост във Фейсбук

3845 | 14 авг. 2017 | 22:36

Певицата започва кариерата си като част от „българските Спайс Гърлс“, дамската формация B. Voices

Венета Стоилова-1502739513.jpgВенета Стоилова пред микрофона-1502739655.jpgВенета Стоилова в офиса-1502739634.jpgВенета Стоилова-1502739486.jpgВенета Стоилова в Малта-1502739461.jpgB. Voices с Богдан Томов-1502739423.jpg

Интервю на Цвети Георгиева за Епицентър.бг

 

Венета Стоилова е твърде млада, за да се нарече ветеран на поп музиката, но реално тя е една от първите изпълнителки, които въвеждат шоуто и модерния денс в България. Стартирала своята кариера по ноти в края на 90-те, Венета е част от „българските Спайс Гърлс“, дамската формация B. Voices.

 

Тогава всички припяват култовия хит на групата „Мраморна жена“, а сега брюнетката се готви да дублира успеха, но със самостоятелна кариера. Като дипломиран психолог и хипнотерапевт, тя определено знае как да привлече внимание, при това без да показва „яка дупара“, но не може да отрече, че в нашенската действителност по-бързо и лесно пробиват провокативните и скандални изпълнители.

 

- Необходимо ли е да има скандал, за да добиеш популярност в България? Къде остава талантът в такъв случай?

 

- За съжаление, в повечето случаи това е начинът в България – трябва да има някаква интрига, драма или нещо фрапантно. Но има и друг вариант – форматите за таланти са добър начин за изява и придобиване на известност. Естествено, винаги я има и опцията да правиш нещата сам, но става по-бавно и трябва да инвестираш много време и ресурс.

 

Не съм сигурна, че талантът в последните години е оценяван (тук изключвам посочените по-горе формати), вече като че ли по-важно е да си скандален, за да проявят медиите интерес към теб. Лошото е, че това се налага като модел и сред младите творци, които тепърва навлизат в тези среди.

 

Вече не се търси развитието на вокалните качества, гласът се измества от визията. Талантът вече е това да се държиш предизвикателно, да си лъскав и натруфен, да си скандален. Но според мен, този модел губи ефекта си в даден момент.

 

- А по принцип за кого е по-лесно да пробие в шоубизнеса - за мъжа или за жената?

 

- Мисля че, специално за България, по-лесно е за жената. Не един са случаите, в които физическите дадености са дали предимство на някоя дама в шоубизнеса. Но това не е нещо ново, все пак в шоубизнеса визията е изключително важна.

 

Лично аз, не смятам че само външността трябва да се оценява. Привърженичка съм на това хората да успяват благодарение на своите умения и достойнства.

 

- Ти си от създателките на първата модерна дамска формация. Каква е разликата в музикалния бизнес от преди до сега?

 

- Преди нямаше толкова технически възможности за създаване на песен и видеоклип. Имаше няколко големи продуцента и звукозаписни компании - Маркос мюзик, Старс рекърдс, БМК, Полисаунд... Тогава българската музика беше във всички медии, а сега е много трудно да те включат в плейлистата на радиата, особено ако си независим изпълнител.

 

Също така днес по радиата се въртят основно чужди изпълнители, а има толкова добри български артисти, за които слушателите дори не предполагат, че съществуват, тъй като не стигат до тях. В днешно време е по-лесно един изпълнител да запише музика, вече има много студия, техниката е по-достъпна, с един добър софтуер и микрофон можеш да направиш песен.

 

Има готови инструментали, семпли, бийтове, които могат да се ползват безплатно. Можеш и лесно да  направиш клип с дигитална камера и софтуер за обработка на кадрите. Имаш и много възможности за стайлинг – голям избор на добри гримьори и фризьори, дрехи, аксесоари. Рекламирането и разпростанението става по-бързо и евтино чрез интернет, като достига аудитория от целия свят.

 

Сега има повече възможности, но бизнесът, стана някак си еднообразен – продуцира се много еднотипна музика, липсва жанрово разнообразие, което създава монохромна културна среда и свива полезрението на слушателите.

 

- По-свободна  ли се чувстваш, правейки музика, като самостоятелен изпълнител или е по-приятно в група?

 

 И двата варианта имат своите плюсове и минуси. В групата имах  подкрепа на сцената от момичета,  винаги бях спокойна, защото знаех, че ако се случи нещо някоя от тях ще ми помогне и ще избегнем неприятна ситуация. Постоянно бяхме заедно, много се забавлявахме по време на участия, когато давахме интервюта или когато просто излизахме на кафе.

 

Работата в групата беше разпределена и всяка от нас се занимаваше с нещо - стайлинг, участия, медии, вокални аранжименти.

 

Сега цялата концепция и организация се налага  да я правя сама, но пък имам свободата да изразя себе си в това, което създавам така както на мен ми харесва. Естествено, за да се справя с всички задачи, много ми помага екипът от професионалисти, с които работя – Стамен Янев (композитор), Радослав Гизгинджиев (Режисьор), Цвети Георгиева (ПР Експерт), Стоян Габровски (Актьор). Всичките са визионери, хора с усет за красивото и стойностното творчество.

 

За да отговоря на въпроса ти – свободна се чувствам всеки път, когато имам възможността да правя творя.

 

- Като психолог, ти правиш своеобразна терапия с твоята музика. До какви хора искаш да достигне и какво искаш да им нашепва?

 

- Незнам дали точната дума е "терапия", но бих го определила като послание, което вдъхва вяра в любовта и доброто, сила на духа, оптимизъм. Много хора са изгубени в самота и са убедени, че любовта не съществува. Иска ми се да им помогна да я видят, защото тя винаги е около нас в една или друга форма.

 

И не е задължително тя да е физически до нас, за да знаем, че я има – сигурна съм, че всеки дълбоко в себе си усеща, че тя е някъде там и го очаква.

 

- Във видеото на "Истински ли си" работиш с един от най-интересните модерни автори Радослав Гизгинджиев. Как се случи вашата среща и как се сработихте? Разкажи истории от снимачния процес.

 

- Контактът с него беше съдба, срещане на сродни души. Миналата година реших, че трябва да направя първия си клип и усилено търсех режисьор, който да има същото разбиране за философията на любовта, живота и хората. Свързах се с няколко известни имена, но някак си нямаше тази синергия между нас.

 

Това търсене продължи с месеци, докато една вечер към полунощ видях пост на една моя приятелка във Фейсбук, в който беше споделила статия за любовта писана от непознат за мен човек. Направи ми впечатление, че заглавието не беше банална шаблонна мисъл, а много истинско, естествено и психологически дълбоко. Учудих се, че авторът е мъж, защото обикновено мъжете не обичат да влизат в детайлни анализи и описания на емоциите, и решихда я прочета.

 

Текстът беше философски и в същото време много реалистичен. Бяха подбрани точните думи, за да се опишат състоянията свързани с любовта, без излишно хиперболизиране или пък болезнен драматизъм, просто чувствата показани като наши спътници, които трябва да приемем и с които да заживеем. Заинтригува ме авторът и разгледах профила му, където видях, че той освен писател е и режисьор. Тогава си казах, че това е човекът, с когото искам да работя, свързахсе с него на момента и той веднага ми отговори.

 

Видяхме се, обсъдихме идеите ми и се сработихме на мига – аз споделях моята визия, а той я развиваше и допълваше, разбираше ме от една дума. И така започнахме работата по първия ми клип "Истински ли си". 

 

Снимките бяха изключително вълнуващи и забавни, с много смях, без каквото и да било напрежение, но имахме много трудни задачи – трябваше да ставаме в 4 сутринта, да шофираме през пътища, които ги нямаше на картата, да влизаме в студеното море, да стоим срещу слънцето с часове. Беше чудесно преживяване!Истински ли си - Венета Стоилова

Певицата започва кариерата си като част от „българските Спайс Гърлс“, дамската формация B. Voices

От категорията

На Бабинден избраха Мисис Баба и Grandma Universe 2018

На Бабинден избраха Мисис Баба и Grandma Universe 2018
Снимки Хайлайф-1516620361.jpg

71-годишната Анета Паскалева грабна българската корона, юристка от Южна Африка ...

22 ян. 2018 | 13:30

Феерия от пера и музика с пърформънса "Еволюция" в зала „България”

Мерлин Арно с Quarto Quartet и Иван Яхнаджиев на плаката за "Еволюция"-1516545369.jpg

Иван Яхнаджиев ще импровизира при създаването на инсталация пред очите на ...

21 ян. 2018 | 16:29

Свършете работата си до край, справяйки се с предизвикателствата

-1514665172.jpg

Номерологична прогноза за 24 януари. Денят е подходящ за полети в чужбина, ...

23 ян. 2018 | 22:56

Съвременна приказка - Сервитьорът, който ще се ожени за принцеса Юджини

Сн. Туйтър-1516721145.png

Мъжът, който предстои да стане член на английското кралско семейство, е бивш ...

23 ян. 2018 | 17:25

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018