Венцислав Върбанов

Решението е глътка въздух за българските производители, подчерта той

Венцислав Върбанов: Секторът застава зад земеделския министър Десислава Танева

9872 | 14 апр. 2020 | 19:36

Няма как да не подкрепяме решенията на правителството, те отговарят на нашите искания, заяви председателят на Асоциацията на земеделските производители в България


Земеделският сектор застава зад министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Това каза в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов, който е и бивш министър на земеделието и горите в правителството на Иван Костов. Върбанов обяви, че браншът подкрепя изцяло правителственото решение за предлагането на българска продукция на местни производители в големите търговски вериги.

„Няма как да не подкрепяме решенията на правителството, тъй като те удовлетворяват нашите искания. В петък ние излязохме с апел за създаване на условия за по-бърз достъп на български производители до хипермаркетите. Не знам, защо продължават толкова да се дърпат веригите, вероятно изпитват дискомфорт от това решение, но не виждам нищо смущаващо в него. Проследих внимателно целия дебат. Министър Танева постъпи отговорно, като истински български политик, защото тя защити интереса на българските производители. Именно така трябва да се държи министър, който носи отговорност за сектора“, допълни той.

Венцислав Върбанов обясни, че производителите по принцип срещат сериозни трудности при реализацията на продукцията си, а по време на извънредно положение става още по-сложно. Затова решението на правителството е глътка въздух за сектора.

„Поискахме да се отворят селскостопанските пазари и специален статут на нашите работници, които безпрепятствено да полагат труд. И наистина такъв статут ни беше даден, за което също сме благодарни. Доста често критикуваме управлението, но когато се вземат правилни решения, които са в интерес на българските производители, не можем да не ги подкрепим. Секторът изцяло застава зад министър Танева“, каза още Венцислав Върбанов.

Това правителствено решение е в подкрепа на малките и средни български производители, които имат произведена продукция и ако тя не бъде реализирана, те ще фалират, обясни Венцислав Върбанов.

 

Българските продукти са с Баркод 380, каза още Венцислав Върбанов. Той обяви, че в дните преди Великден, когато се очаква по-високо от обичайното потребление на продукти, Асоциацията на земеделските производители в България стартира национална кампания „Избирам 380“. Върбанов допълни, че избирането на продуктите с този баркод дава гаранция на потребителите, че продукцията е с български произход. Целта на инициативата е промяна на потребителските навици и насърчаване консумацията на български продукти в търговските вериги.

„В такава криза има нужда да се обединим, да се подкрепим един друг. Кой друг ще подкрепи нашите производители, ако не българските потребители. И между другото, българските потребители имат интерес и търсят българска продукция, но когато не могат да я намерят в магазина, купуват това, което се предлага там. Няма как да тръгнат и да обикалят селата, за да търсят български продукти с доказан произход. Точно това искаме да направим – потребителите да имат право, влизайки в голям магазин, да знаят, че на този щанд има неща, произведени в България“, уточни Венцислав Върбанов.

Инициативата подпомага българската икономика в условията на разрастваща се криза заради COVID-19.

 


Grand Energy

От категорията

Проф. Димитър Иванов: Следващото правителство ще завари 16,6 млрд лева дупка в бюджета!

Проф. Димитър Иванов: Следващото правителство ще завари 16,6 млрд лева дупка в бюджета!-1603696857.jpg

Макроикономическата стабилност, спазвана досега, е сериозно компрометирана с ...

26 окт. 2020 | 09:19

Преводите от работещите в чужбина българи се стопиха с милиард

Преводите от работещите в чужбина българи се стопиха с милиард -1603727740.jpg

За осемте месеца от началото на годината постъпленията дори не могат да ...

26 окт. 2020 | 17:54

Икономист: 60-80% от очакваните чуждестранни туристи няма да посетят зимните ни курорти

Адриан Николов, икономист-1603791825.png

Според експерта българските скиори може частично да компенсират отлива на ...

27 окт. 2020 | 11:42

Агоп Каспарян: В тези времена едни печелят, а други изнемогват

Агоп Каспарян: В тези времена едни печелят, а други изнемогват -1603729653.jpg

Тези, които печелят в момента, те трябва да бъдат двигател и да дръпнат ...

26 окт. 2020 | 18:26