Българското председателство вдигна очакванията, сега трябва да се оправдаят

Весела Чернева: ЕС хвърля топката в полето на страните от Западните Балкани

4196 | 17 май 2018 | 11:52

"Тези дни са лакмус за възможностите на Европейския съюз. Иранското споразумение дълбоко засяга Европа. Става дума не само за икономическия ефект, но за това може ли Европа да защитава себе си на международната сцена”, коментира бившият говорител на


„Срещата на върха на ЕС в София се случва в много сложна международна ситуация - разпадът на трансатлантическия съюз в Близкия Изток и около иранското споразумение. Това има огромни последствия както върху европейските компании, така и върху сигурността на Европа.” Това коментира пред БНТ Весела Чернева, бивш говорител на МВнР и директор на българския офис на Европейски съвет за външна политика.

Акцент във вчерашния ден бе оттеглянето на САЩ от иранското споразумение.  
„Има притеснение как Европа ще се справя сама. Европа трябва да покаже единство. Това беше смисълът на снощната вечеря – да се покаже, че лидерите мислят по един и същи начин по иранския въпрос, но и за търговските бариери за алуминии и стомана, които САЩ поставиха. Как ще изглежда Европа зависи и от това как ще се държи Европа по тези въпроси в следващите седмици. Манфред Вебер заяви вчера, че не можем да разширяваме ЕС, ако виждаме, че част от новите страни членки не искат да са конструктивни по важни въпроси за ЕС – Иран и отношенията със САЩ. Тези дни са лакмус какво е възможно в този Европейски съюз”, категорична бе Весела Чернева.  

„В България не си даваме сметка колко много засяга Европа иранското споразумение. Става дума за международно споразумение, утвърдено от ООН. В момента една от страните едностранно се оттегля, обезсмисляйки действията на ООН. Резултатите от изтеглянето ги носи Европа, защото става дума за нейни компании, нейни фирми са активни в региона. Става дума не само за икономическия ефект, но за това може ли Европа да защитава себе си на международната сцена”, поясни тя.  

Друга ключова за България тема е европейската интеграция на Западните Балкани, което страната ни изведе като приоритет на председателството на Съвета на ЕС.

„Акцентът на Европейския съюз гласи това „топката е в полето на региона”. Страните от Западните Балкани трябва да свършат своята работа и дали през 2025 или през някоя друга година ЕС ще се върне да разгледа техните кандидатури. Солунската декларация през 2003 е едно обяснение във взаимна любов и обещание, че ЕС със сигурност ще приеме тези страни в момента. Сега чуваме един по-различен тон. Европа казва на страните от Западните Балкани: „Вземете се в ръце, защото това е вашият момент. Тази възможност няма да бъде безкрайна. Тя ще има някакъв хоризонт и в този хоризонт вие трябва да покажете какво искате да направите.” Това е съвсем различно послание, обясни Чернева.

„Попитах вчера македонския външен министър какво би станало, ако няма решение за името на страната в спора с Гърция в следващите седмици. Той беше видимо притеснен от този въпрос. Срещата в София може да бъде историческа, ако има поне една малка крачка напред. Същевременно трябва да разбираме, че рискът за Македония да няма напредък и въобще за региона, е огромен. Българското председателство вдигна очакванията и ако не видим напредък по някое от големите балкански досиета, не мисля, че високите очаквания ще бъдат оправдани. Всички се надяваме да видим просветляване на хоризонта поне по отношение на името”, каза Чернева.

Очаквайте подробности


От категорията

Валерия Велева: Сложната дилема на Борисов за властта. С патриотите - зле! А без тях?

-1495117440.jpg

Едно обаче е ясно - повече така управлението на държавата не може да ...

16 авг. 2018 | 18:46

Кеворк Кеворкян: Хиени фалшифицират и народа

-1460718675.jpg

Все плещят за „фалшивите новини“, все се зверят в тях – това е новата ...

15 авг. 2018 | 23:23

Симеон Николов: Турция на ръба, ЕС пред компромиси и червената линия за България

-1526669786.jpg

Някои коментатори прогнозират, че ако Турция «повлече крак» ще стане първия ...

15 авг. 2018 | 08:57

Проф. д-р Георги Михайлов: Няма друга страна в Европа, където болниците са търговски дружества

Проф.д-р Георги Михайлов, депутат от БСП-1534323085.jpg

Цели випуски от млади лекари напускат България. „Визия за България“ е покана за ...

15 авг. 2018 | 14:24

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


18 май 2018 | 08:00Вярно отбелязва В.Чернева в статията си; Европа казва на държавите от Западните Балкани : "Вземете се в ръце и си оправете отношенията ,помежду си ,спорните въпроси ,пък и вътре къщичките. " и тогава ще видим ако все още се обичаме ще се прегърнем!Тази препоръка е добра !Време е да изгладим историята и загърбим миналото за да тръгнем напред ! Уж сме си големи приятели ,но....финикийски знаци заради него няма ,въпреки очакванията ни!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.