Анализаторите се опасяват от поредната студена зима

Вещаят зимна газова криза в Европа на фона на намалени доставки и галопиращи цени

3330 | 16 септ. 2021 | 15:16

Фактът, че Русия е намалила доставките на газ за ЕС, допълнително влошава и без това тежкото положение. Според експерти Москва оказва натиск върху германското правителство бързо да пусне "Северен поток 2" в експлоатация


В Европа се очертава газова криза тази зима на фона на намалените доставки и рекордното повишаване на цените на синьото гориво, пише британският вестник The Daily Express, цитиран от Агенция "Фокус".

Само през последния месец цената на природния газ скочи с повече от 35%, а експертите вече се опасяват от недостига му през зимата.

Фактът, че Русия е намалила доставките на газ за Европейския съюз, допълнително влошава и без това тежкото положение за Европа. В началото на август стана известно, че „Газпром“ няма да резервира допълнителни мощности за транзит на газ за Европа през Полша и Украйна в края на 2021 г. и началото на 2022 г.

Съответното решение бе взето в Москва на фона на завършването на строителството на газопровода „Северен поток 2“, което се очаква да позволи на Русия да удвои износа си на газ за Европа. Понастоящем тръбопроводът очаква одобрение от германския регулатор, за получаването на което може да са необходими до четири месеца.

Според експерти маневрата има за цел да окаже натиск върху германското правителство бързо да се съгласи да пусне тръбопровода в експлоатация.

Това доведе до увеличаване на тежестта върху доставчиците на газ, както и до повишаване на цените. Анализаторите се опасяват, че поредната студена зима ще направи перспективата за газова криза още по-вероятна.

„Хората започват да „хвърлят“ думата „криза“, когато става въпрос за Европа“, казва Джон Килдъф, партньор в Again Capital. Според компанията запасите от газ в европейските хранилища са на ниво под средното за пет години с 16%, което е рекордно ниско за септември.

„Проблемите дори още не са започнали. Европа ще бъде изправена пред много трудна зима“, заяви Жулиен Хоаро, ръководител на EnergyScan, енергийна фирма на френската компания Engie.

 


ОЗК

От категорията

БНБ: Депозитите в банковата система са над 100 милиарда лева

-1566501422.jpg

Депозитите на нефинансовите предприятия през септември са в размер на 31,609 ...

25 окт. 2021 | 23:14

„Булгаргаз“: Не е истина, че договорът на „Топлофикация София“ е феодален (ВИДЕО)

-1635172611.jpg

БЕХ готов да даде нов заем на столичното парно срещу дялове от дружеството

25 окт. 2021 | 17:36

„Топлофикация Велико Търново“ със съвети за осигуряване на топлина и уют в домовете

„Топлофикация Велико Търново“ със съвети за осигуряване на топлина и уют в домовете-1635237056.jpg

Препоръчително вентилите на радиаторите да се поставят на една степен 3 и по ...

26 окт. 2021 | 11:24

Петролът продължава да поскъпва към нови многогодишни върхове

-1538131627.jpg

Фючърсите на петрола Брент с доставка през декември нараснаха в началото на ...

25 окт. 2021 | 10:51