Окончателното решение ще бъде взето утре от пленарната зала

Ветото на президента върху Закона за ДДС не мина на Бюджетна комисия

1688 | 2 дек. 2020 | 15:16

Ако сега приемем ветото на президента, ще се получи колизията, за която от БСП говорят, каза по време на заседанието председателят на комисията и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова


Ветото на президента върху Закона за ДДС не мина на Бюджетна комисия, предаде Агенция "Фокус"."За" повторното приемане на текстове от Закона за ДДС, с които се изменя Законът за потребителския кредит, гласуваха 11 народни представители, "против" - 5 и без "въздържали се".

Окончателното решение ще бъде взето утре от пленарната зала.

 

Ако сега приемем ветото на президента, ще се получи колизията, за която от БСП говорят. Това каза по време на заседанието на Комисията по бюджет и финанси председателят на комисията и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.


"Трябва да се има предвид обстоятелството, че измененията и допълненията направени с параграф 93 от Закона за изменение и допълнение на Закона за ДДС в Закона за потребителските кредити влиза в сила от 1 януари 2021 г. От 1 януари 2021 г. влизат в сила и измененията в Закона за потребителския кредит, които са направени с параграф 13 от Закона за държавния бюджет на Република България, с което практически се отменят тези текстове, които са приети със Закона за ДДС и връща текстовете, които действат и в момента и си действат до 1 януари, тъй като това изменение беше направено с дата на влизане в сила от 1 януари 2021 г. Използваната от законодателя правна техника не води до колизия на правни норми и разпоредбите на чл. 93 от Закона за изменение и допълнение на Закона за ДДС и параграф 13 от Закона за ДДС се наслагват темпорално, последователно, в резултат на което се възстановява действащата до 1 януари 2021 г. правна уредба", каза още Менда Стоянова.

Според нея този въпрос е правно уреден.

"Следва да отхвърлим ветото на президента в тази му част", каза председателят на Бюджетна комисия.

 


Съгласно Правилника за организацията и дейността на Народното събрание за преодоляване на ветото е необходимо мнозинство повече от половината от всички народни представители.

На 26 ноември държавният глава върна за ново обсъждане разпоредби от Закона за ДДС, с които се изменя Законът за потребителския кредит. Тогава парламентът отмени чрез Закона за държавния бюджет същия текст от Закона за потребителския кредит, на който президентът наложи вето.

Това е 7-ото вето на държавния глава за тази година и 26-ото от началото на мандата на президента Румен Радев. Досега парламентът е одобрявал ветото върху Закона за приватизация и следприватизационен контрол, върху разпоредби от Закона за извънредното положение и върху Кодекса за търговското корабоплаване.


От категорията

Премиерът: Твърденията, че след мораториума цените ще скочат, са "чиста пропаганда и глупости"

-1641972526.jpg

„Темата се използва, за да се предизвика чувство, че правителството не си върши ...

16 ян. 2022 | 12:19

Бучковски: Първият негативен сигнал беше отказът на БПЦ да бъде призната за църква-майка на МПЦ

Владо Бучковски Кадър: БНТ-1642355066.jpg

За да се решат проблемите на българите в РСМ, трябва да се смени съзнанието, не ...

16 ян. 2022 | 19:42

От 1 февруари: Зелените сертификати над 9 месеца без трета доза са невалидни за пътуване в Европа

-1641405740.jpg

Засега серификатите, издадени след поставяне на трета доза, няма да имат срок ...

16 ян. 2022 | 20:40

Титаничен сблъсък! Д-р Симидчиев и доц. Мангъров в остър спор за зелените сертификати
(Видео)

Д-р Симидчиев и доц. Мангъров влязоха в остър спор за зелените сертификати Кадър: Нова тв-1642357016.jpg

"Зелените сертификати са опасни и ненужни. Този, който има сертификат и е ...

16 ян. 2022 | 20:16