Душата ми не приема това, което се случва сега в културата. Дълбоко вярвах в хората, но нещата се разминават

Рашидов: Сгреших! Дължа извинение на премиера и на обществото за избора на Банов, който му дадох

19617 | 10 май 2020 | 10:20

Светът трябва да се отвори. Ние не сме изолирана част от цялото. Трябва да разбираме това. И аз искам тази година да направя една изложба, но няма да я направя, за да не събирам много хора на едно място, посочи още той


Сгреших и дължа извинение на премиера и на обществото за избора, който му дадох.

Това заяви председателят на парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Рашидов в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов” по БНТ.

 

За първи път Рашидов публично поема вината за избора на Боил Банов като министър на културата и признава, че лично е посочил на премиера своя заместник.


„Светът трябва да се отвори. Ние не сме изолирана част от цялото. Трябва да разбираме това. И аз искам тази година да направя една изложба, но няма да я направя, за да не събирам много хора на едно място“, посочи той.

Спрях приватизацията на Червената къща. Тя трябва да стане музей. Не може да се дава под наем. Влизам в играта. Трябва да се направи музей на Андрей Николов. Аз прехвърлих от Министерство на културата към Националната галерия да я стопанисва. Един път е отдадена на една фондация, а тя - на една фирма.

Предстои ни сигурно сериозен разговор с премиера Бойко Борисов. Ще го уведомя, защото вече са минати границите и не разбирам за какво е това министерство. Трябва съвсем сериозно да застана и да имам позиция по този въпрос".

 

"Длъжен съм да премълчавам, когато съм в колективна игра. Ако искам да не си премълчавам, ще напусна, както направих в третия мандат“, посочи той.

И продължи: „Тогава си подадох оставката сам. Отидох при премиера и му посочих кой да е моят заместник, за да продължи да работи институцията. Сгреших! И дължа извинение на премиера и на обществото за избора, който му дадох“, допълни Рашидов.

 

 

На въпрос дали има предвид номинацията на Боил Банов за министър на културата, Рашидов каза: „Няма да го кажа направо. Искам да имам някаква хигиена. Направих грешка и съжалявам за това. Душата ми не приема това, което се случва сега в културата. Дълбоко вярвах в хората, но нещата се разминават“.

Попитан дали иска оставката на Боил Банов, Рашидов заяви: „Не мога аз да искам оставката. Единствено премиерът може да я иска. Аз съм в законодателен орган. Единствено моралът ми на художник ме кара да защитавам. Аз задържах гилдията“.

 

Държавата трябва да подпомогне свободните творци, защото те са двигателят на културата, каза още председателят на парламентарната комисия по културата и медиите.

 

„Имам много особено мнение за секторите, които са засегнати от кризата, което не си пасва с мнението на тези, които непрекъснато искат пари. Да искаш пари е едно, а да правиш култура – друго. Особеното е, че политиката за културата отдавна е в малък колапс, защото за културата никога не достигат пари. Държавните институции, свързани с институции като държавните театри, които са 53, са гарантирани, но понякога от тези, които са гарантирани, от тях най-често се чува шум. По-важно е да обясним които са свободните професии в изкуството“, посочи той.

Свободните професии не са чиновници, които работят в културните институции и структурите, които са свързани с държавата, която гарантира онова, което е държавно. Свободните институции са двигателят на културата и те са онази машина, заради която има културни институции. Министър Владислав Горанов е финансист. Той се извини, че ги нарече маргинали тези, които не са на щат. Той имаше предвид тези, които не се осигуряват и не полезни на обществото и тези, които не плащат данъци. Той искаше да каже, че трябва да се помисли първо за тези, които носят доходите. Той не е длъжен да обича изкуството и да разбира от изкуство.

„Маргиналите в културата са хора, които са паразити в обществото, но Владимир Димитров – Майстора, Пикасо и Дали не са паразити. Имаме на свободна практика чудовищни творци и те не са маргинали. Заради тях има културни институции и Министерство. Тези хора имат толкова нужда, колкото всички останали. Който е роден да прави изкуство, за него това е съдба. Няма криза, която да ме спре да правя изкуство. Културата е продукт на драма, която човек изживява. По време на катаклизми и природни бедствия се раждат най-великите творби на изкуството. Аз също непрекъснато работя, много силно ми действа пандемията и ми дава заряд. Това е тежка световна криза, светът спря да работи и икономиката рухва. Културата е каприз на лукса. Капиталът като не работи, не можем да говорим за култура“, добави той.

„Културният живот се възстановява бавно, както всичко останало. Културата в крак с цялата икономика ще се събуди. Големите автори, които са лицата на културата, или маргиналите, както някои ги наричат и ги смятат, че са безполезни, са най-големите двигатели на световната култура. Грешно разсъждаваме като говорим за маргинали. Министерството на културата говори за културата като министерство на театрите. Културата е един много широк спектър. Телевизиите също станаха телевизии на театрите. Не виждам напоследък големи български поети и художници. Има големи български писатели. Има например един много изявен чешит – Христо Стоянов, който е много див и талантлив. Как да няма писатели? Аз познавам страхотни поети. Ами композиторите, които също са в сянка? Един ден ще берем плодовете на това, че те стоят в сянка. Има нещо много важно. Като видиш лицето, което ти говори, трябва да видиш какво създава – културния продукт“, каза още Рашидов.

„В непрекъснат контакт съм с Мария Габриел. Голям късмет е за България, че има такъв комисар. От 3 дни България има една интернет платформа, където се очаква да се дадат предложения как Европа да финансира бързо сферата на културата. Прави ѝ чест това и работим прекрасно, въпреки че трябва изпълнителната власт да работи с Европа. Министърът трябва да се бори за гилдията си. Не е нужно да искаш министърът на финансите да разбира от култура, нужно е да му покажеш, че ти разбираш от култура, за да не си стиска портфейла, да ти има доверие и да помага“, посочи той.

Глас на отчаянието е гласът на човека на изкуството дотолкова, доколкото е глас на отчаянието има всеки българин, който е под праха на минимума. Един гениален поет винаги ще намери парче хартия да напише гениално стихотворение, един художник ще намери парче платно да направи шедьовър. Тези хора са живи и имат да плащат ток и да купуват храна. Тук е необходима помощта на държавата, защото те са част от българската държава и то една от най-качествената част. Душата им е свободна и създават продукт от който ние имаме нужда. Кризата ще я изживеем заедно“, допълни той.


От категорията

Борисов уволни Красимир Живков и назначи Славея Стоянова за зам.-министър на околната среда

Колаж. Епицентър-1591022165.jpg

Славея Стоянова е досегашен директор на дирекция „Управление на отпадъците и ...

1 юни 2020 | 17:14

Вучич в джипа на Борисов инспектира "Балкански поток": Много съм щастлив как вървят проектите!

Кадър: Фейсбук-1591004379.jpg

България е най-добрият приятел на Сърбия, заяви президентът. "Където има ...

1 юни 2020 | 12:31

Валентин Вацев: Васил Божков може да носи званието ”представител на българския олигархат”

Българският елит вече е навлязъл в последната си фаза и нито той ще може да живее с това общество, нито това общество ще може да живее с днешния политически елит, смята Вацев-1584964668.jpg

Българският елит вече е навлязъл в последната си фаза и нито той ще може да ...

1 юни 2020 | 18:51

Корнелия Нинова в Казанлък: Нужна е безвъзмездна помощ за розопроизводителите

Корнелия Нинова в Казанлък: Нужна е безвъзмездна помощ за розопроизводителите -1591026115.jpg

Работещите в розопроизводството са изразили няколко свои тревоги пред лидера на ...

1 юни 2020 | 18:41

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Петър Петров


25 май 2020 | 19:03Не знам дали от Гинес ще ни признаят за рекорд това, че сме единствената страна в света, която е имала идиот за министър на културата!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Какавидата


25 май 2020 | 14:34Ей, смешник, ти с какви очи говориш,бе? Нали с Банов сте долни пияници, но заради теб наказваха и уволняваха полицаи! Марш при потурите и спри да ни се натрапваш!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Боба Есемесо


11 май 2020 | 10:46Мдааа кораба потъва плъховете изкачат един по един.... Оня ден Цвики ревна управлението е некадърно, а преди години като министър се включи в протест срещу МВР т.е. срещу себе си заедно с полицаите.... Сега тоя ревна срещу АЛО БАНОВ СЪМ равносилно на некадърно управление.... Скоро, но не неочаквано ще се появи и ГЛАВНИЯТ ТУЛУП БАРБА ГАНЬОС и ще гракне "ОТ 10 ГОДИНИ НИ УПРАВЛЯВАТ НЕКАДЪРНИЦИ И МАФИОТИ"..... Абе кажи му ГЕРБЕРАСТ и го заев и!!!!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Иво Иванов


11 май 2020 | 07:41Ами щом Рашидката е съгрешил, да вземе да го отлежи, викам?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Боба Есемесо


11 май 2020 | 04:16Мдааа кораба потъва плъховете изкачат един по един.... Оня ден Цвики ревна управлението е некадърно, а преди години като министър се включи в протест срещу МВР т.е. срещу себе си заедно с полицаите.... Сега тоя ревна срещу АЛО БАНОВ СЪМ равносилно на некадърно управление.... Скоро, но не неочаквано ще се появи и ГЛАВНИЯТ ТУЛУП БАРБА ГАНЬОС и ще гракне "ОТ 10 ГОДИНИ НИ УПРАВЛЯВАТ НЕКАДЪРНИЦИ И МАФИОТИ"..... Абе кажи му ГЕРБЕРАСТ и го заев и!!!!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Мамелюк


11 май 2020 | 01:06Всички българи (и тези които не гласуват) страдаме от тежък идиотизъм, за да избираме този и всички други негови "колеги" в НС, а оттам и в правителството и цялата държавна машина.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иванов


11 май 2020 | 00:38Я ВИЖ БЕ ВЕЖДИ, КАКВА ОДА НА ЛЮБОВТА Е НАПИСАЛА ДЪРЕВА ЗА ТВОЯ БОГ, ПРЕД КОЙТО СЕ КАЕШ, ПРОЧЕТИ ЕДНО РАЗЛИЧНО МНЕНИЕ, ЕДНА РАЗЛИЧНА ОЦЕНКА ЗА ТВОЯ ИДОЛ, НА КОЙТО СИ ТРЪГНАЛ ДА СЕ ИЗВИНЯВАШ. Тулуп. Кой джурка живота на 7 милиона българи? https: svobodnoslovo.eu %d1%82%d1%83%d0%bb%d1%83%d0%bf %d0%ba%d0%be%d0%b9 %d0%b4%d0%b6%d1%83%d1%80%d0%ba%d0%b0 %d0%b6%d0%b8%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%b0 %d0%bd%d0%b0 7 %d0%bc%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b0 %d0%b1%d1%8a


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Емил


10 май 2020 | 20:57Къв е тоя измислен "професор" Александър Кьосев, че да пита в ploshtadslaveikov кой е Вежди Рашидов?!? Вежди е това, което Александър Кьосев никога няма да бъде. Затова го е яд и злобее във фейсбук, но само там може да се произнася. Никой никъде не го бръсне за нищо.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иванов


10 май 2020 | 20:20Най големите лъжци, майсторите на покриване и замазване на истината ще определят и разбирай ще наказват всички лъжци в социалните мрежи. Ако и това не е доказателство за парадоксална България, за мащабите на падението, за якостта на мафията, но и интелектуалния и ръст. Преди време Здравков беше пребит жестоко, така и не се намериха биячите, мафията става все по нагла особено при наличието на такива говеда. Легия Антимафия пита Борисов: Позната ли ти е тази спалня? (видео) Някой да е чул признание от Шибаняка, освен, че не е стигнал винаги върховете на идеала. Съд трябва тука, само , че каскета е избран да замаже всяко престъпление, което се появи случайно в медиите.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Rusi Rusev


10 май 2020 | 17:342020 05 10 14:30:01 info (нерегистриран) Прост човек е Веждито, но в условията на (мека) диктатура от време на време има своите (алкохолни) моменти на прозрения, когато симпатично се изпуска и тогава всички мисирки, тарикати и мощиници се засилят и снижават, докато Мултак # 1 ти ... АРТИКУЛИРА :) Вежди Рашидов, 1 август 2013 г.: "Всички ли сме роби само на един дебел, грозен, на 20 години милионер бе, да му е.. пу..майчина... Всички ли сте роби на такъв изрод, нямате ли смелост... Как е станал този боклук мултимилиардер на 20 години и е изкупил всички хора и за 1000 лева заплата всички му слугуват... Това са парите на Доган и на двама шейхове от Оман. Ако толкова не знаете какво седи в банката. Банката е собственик на вестниците, а Делян Пеевски е боздуганът с майка си отпред. Те перат едни пари . Вежди Рашидов, 18 февруари 2018 г.: "Делян Пеевски никой не го е осъдил за нищо и е грозно да се ползва като боздуган трето ли


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Цветан Седможилищник


10 май 2020 | 17:23Преди да замине за Къщата МУ в Барселона, Йовчева живяла за 2000 наем на месец в София... Изключително пикантна информация по "Барселона гейт". Според Григор Здравков, през 2010г 2011г Борислава Йовчева е обитавала 300 кв м супер луксозен апартамент в София с месечен наем от 2 000 евро. Честно казано, не мисля, че някой ще остави Григор Здравков да покаже доказателствата за плащането на наема. Мисля си с голяма убеденост, че ще му се "случи" нещо на този човек. Няма да го оставят да говори... (Евгения Стефанова, Фейсбук) Григор Здравков показва снимки от апартаммента на Мутрата, където е зачената Ема от Барселона (2010 2011 г.). 1164 София, бул. Драган Цанков 14 16, етаж 5, 267 кв. М. https: eurocom.bg show evrodikof 8018 , след минута 15 Григор Здравков показва снимки от апартаммента на БАЦЕ, където е зачената Ема от Барселина (2010 2011 г.). 1164 София, бул. Драган Цанков 14 16, етаж 5, 267 кв. М. https:


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Поетеса


10 май 2020 | 17:05Хвалипръцкото Веждю Радишев да прочете материала на Ал. Кьосев и да се засрами!!! И ха наздраве!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иванов


10 май 2020 | 16:59ЧЕТЕТЕ ЕДНА ИСТИНСКА ОЦЕНКА НА НАШИЯ БЕЗКУЛТУРЕН МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА МУЛТАКЪТ РАШИДОВ, БИСЕР ГЕРБАДЖИЙСКИ, СКУЛПТОР И МИЛИОНЕР, ПО БОГАТ ОТ МИКЕЛ АНДЖЕЛО. Александър Кьосев: Глупостите, които Вежди Рашидов изговори днес https: frognews.bg novini aleksandar kjosev glupostite koito vejdi rashidov izgovori dnes.html


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Петър Петров


10 май 2020 | 16:25Както винаги властта си меня капите и гащите! Веждито може би има талант,не познавам творбите му, но е прост та дрънка!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иванов


10 май 2020 | 15:26АБЕ РАШИДОВ, И ТИ СИ ГОЛЯМАТА ГРЕШКА НА ПРЕХОДА. КАК НЕ РАЗБРА С ТЕЗИ ТВОИ ПРЕТЕНЦИИ КАКВО Е ДУХОВНОТО НИВО НА ТВОЯ ГУРУ, ПРОЧЕЛ САМО ЕДНА КНИГА НА КАРЛ МАЙ И НИЩИЧКО ДРУГО, НИ ТЕАТЪР, НИ ОПЕРА, НИ МУЗЕЙ НИ МУЗИКАЛНА КУЛТУРА. ЧАЛГАТА, ФУТБОЛА, ПЛЮСКАНЕТО И СЕЛСКИТЕ ХИТРИНИ СА НЕГОВИЯ ОАЗИС. ЕЗИКЪТ МУ МАХЛЕНСКИ, ЗА ФИНЕС И ДУМА НЕ СТАВА, ШИБАНЯК ОТВСЯКЪДЕ. И ТИ ЧОВЕК С ПРЕТЕНЦИИ НЕ САМО СИ ДО НЕГО, НЕ СКРИВАШ СВОЯ ВЪЗТОРГ. Има една френска поговорка, (тези които си приличат са заедно) мултак и шибаняк се пасват идеално. SORRY.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.