Кадър: БНТ

Трябваше да си пазя гърлото и така започнах да правя акварели, разказва творецът

Вежди Рашидов: Заради тежката болест две години не можех да работя с бронз

1170 | 2 септ. 2017 | 13:56

"Японските вишни" - 35 акварела и 10 скулптури - е първата самостоятелна изложба на Вежди Рашидов в родния му Димитровград


35 акварела и 10 скулптури - това е първата самостоятелна изложба на Вежди Рашидов в Димитровград, родния му град. "Японските вишни" е озаглавена изложбата на твореца, който е бивш министър на културата, а в момента председател на Комисията по култура в парламента. По думите на склуптора изложбата има за цел да напомни за красотата на деня, която често подминаваме, а защо изложба Рашидов коментира така: "Заради болестта ми започнах да правя акварели, трябваше да си пазя гърлото и две години не можех да работя с бронз".

За изложбата разказва БНТ. Изложбата на автора е в художествената галерия „Петко Чурчулиев“. Експозицията е част от програмата по официалното честване на празника на Димитровград - 2-и септември.

"Прекарах една тежка болест, всички сте чели, слава Богу Господ да ми даде здраве да съм още жив, но защо казвам за болестта не е тайна, защото тогава не трябваше да работя две години с бронз. Трябваше да си пазя гърлото и тъй като мирен не мога да стоя, започнах да правя акварели", обясни творецът.

Според Рашидов акварелът е трудна техника, защото се работи с вода, която е природна стихия. След общо пет изложби акварели, Вежди Рашидов стига до "Японските вишни", които показва за първи път.

Вежди Рашидов разказа за картините си: "Те са правени тази зима. Пролетта, ранна пролет, тъй като японската вишна, която имам в двора си. Това е дървото, което цъфти най-рано, началото на март. Японците имат такъв ритуал и религиозен празник - цяла година чакат цъфтежа на японската вишна".

Изложбата на Вежди Рашидов е по повод 70-годишнината на Димитровград. По повод празника скулпторът дари две от картините си и две скулптори на градската галерия „Петко Чурчулиев“, където експозицията ще остане до края на месец септември.

 


От категорията

Стефан Димитров пише четири години „Сънят на Пилат”

 „Сънят на Пилат”-1527104112.jpg

Концертите се организират от фондация „Ценности” и Националният фонд ...

23 май 2018 | 22:31

Михаела Филева - специален гост на Васил Петров в „СИНАТРА:ВЕГАС“ 2

Певецът и актьор Брус Джонсън идва у нас за второто издание на хитовия спектакъл на 12 ноември

-1527274204.jpg

Певецът и актьор Брус Джонсън идва у нас за второто издание на хитовия ...

25 май 2018 | 21:47

Горан Брегович с най-доброто от музиката си в Античния театър в Пловдив

-1490440963.jpg

Звездата идва със своя "Оркестър за сватби и погребения" за ...

25 май 2018 | 11:27

Захари Бахаров грабна „Аскеер“ 2018 за водеща мъжка роля

Наградата за цялостен принос отиде при легендата Васил Михайлов.
Кадри БНТ-1527233282.jpg

Мария Стефанова получи приз за водеща женска роля в "Три високи жени" ...

25 май 2018 | 10:11

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018