Кадър: БНТ

Трябваше да си пазя гърлото и така започнах да правя акварели, разказва творецът

Вежди Рашидов: Заради тежката болест две години не можех да работя с бронз

879 | 2 септ. 2017 | 13:56

"Японските вишни" - 35 акварела и 10 скулптури - е първата самостоятелна изложба на Вежди Рашидов в родния му Димитровград


35 акварела и 10 скулптури - това е първата самостоятелна изложба на Вежди Рашидов в Димитровград, родния му град. "Японските вишни" е озаглавена изложбата на твореца, който е бивш министър на културата, а в момента председател на Комисията по култура в парламента. По думите на склуптора изложбата има за цел да напомни за красотата на деня, която често подминаваме, а защо изложба Рашидов коментира така: "Заради болестта ми започнах да правя акварели, трябваше да си пазя гърлото и две години не можех да работя с бронз".

За изложбата разказва БНТ. Изложбата на автора е в художествената галерия „Петко Чурчулиев“. Експозицията е част от програмата по официалното честване на празника на Димитровград - 2-и септември.

"Прекарах една тежка болест, всички сте чели, слава Богу Господ да ми даде здраве да съм още жив, но защо казвам за болестта не е тайна, защото тогава не трябваше да работя две години с бронз. Трябваше да си пазя гърлото и тъй като мирен не мога да стоя, започнах да правя акварели", обясни творецът.

Според Рашидов акварелът е трудна техника, защото се работи с вода, която е природна стихия. След общо пет изложби акварели, Вежди Рашидов стига до "Японските вишни", които показва за първи път.

Вежди Рашидов разказа за картините си: "Те са правени тази зима. Пролетта, ранна пролет, тъй като японската вишна, която имам в двора си. Това е дървото, което цъфти най-рано, началото на март. Японците имат такъв ритуал и религиозен празник - цяла година чакат цъфтежа на японската вишна".

Изложбата на Вежди Рашидов е по повод 70-годишнината на Димитровград. По повод празника скулпторът дари две от картините си и две скулптори на градската галерия „Петко Чурчулиев“, където експозицията ще остане до края на месец септември.

 


От категорията

Поетеса от Израел - в Къщата на София

Поетеса от Израел - в Къщата на София-1506402725.jpg

Лиел Александра Адмон има български корени, обича родния си език и култура, ...

26 септ. 2017 | 08:07

Древен папирус разкрива как е построена Хеопсовата пирамида

Сн. Уикипедия-1506344150.jpg

Мерер пише, че хиляди работници са транспортирали 170 000 тона варовик по Нил в ...

25 септ. 2017 | 15:55

„Христос отново разпнат“ – новата Библия на Казандзакис

„Христос отново разпнат“ – новата Библия на Казандзакис -1506435824.jpg

Романът е определян като „най-ясната“ книга на Казандзакис, защото това е ...

26 септ. 2017 | 17:23

Показаха находките открити при площад "Света Неделя" в столицата

Кадър: Нова.тв-1506433109.jpg

Предстои паркингът около разкопките да бъде премахнат, а районът да бъде ...

26 септ. 2017 | 16:37

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.