Вежди Рашидов извая паметник на Лъчезар Цоцорков в Панагюрище

На откриването се събраха представители на държавната и местната власт

Вежди Рашидов извая паметник на Лъчезар Цоцорков в Панагюрище

1953 | 7 юни 2019 | 13:20

Човек, който е дал толкова много за другите, за Панагюрище и за България заслужава да живее в паметта на хората. Радвам се, че изградих образа му, духа му - това е той, за такива хора се правят паметници, каза в словото си Рашидов

Вежди Рашидов извая паметник на Лъчезар Цоцорков в Панагюрище-1559902832.jpgВежди Рашидов извая паметник на Лъчезар Цоцорков в Панагюрище-1559902912.pngВежди Рашидов извая паметник на Лъчезар Цоцорков в Панагюрище-1559902849.jpg

Председателят на Парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Рашидов извая паметник на проф.д-р Лъчезар Цоцорков, на откриването, на който днес се събраха стотици жители и гости на Панагюрище. Представители на парламента, на правителството, на местната власт, на индустриалната общност, на академичните среди бяха сред официалните гости. Тук бяха и народните представители Димитър Главчев и Десислава Тодорова.


Лъчезар Цоцорков е един от най- видните панагюрци, голям радетел за развитието на минната промишленост в Панагюрище и в България, меценат на културата и голям дарител. Затова Фондация “Цоцорков род” реши да бъде вдигнат паметник на този забележителен българин, а признателно Пангюрище подкрепи идеята. По лично желание на семейството Вежди Рашидов извая мемориала.

 

“Човек, който е дал толкова много за другите, за Панагюрище и за България заслужава да живее в паметта на хората. Радвам се, че изградих образа му, духа му - това е той, в своя град, за такива хора като Лъчезар Цоцорков се правят паметници”, каза в словото си на откриването Вежди Рашидов.

 

Синът Димитър Цоцорков благодари на всички с думите: “В този паметник , изграден с толкова талант, живее духът на моя баща”.


Кметът на Панагюрище Никола Белишки поздрави множеството и заяви, че делото на Лъчезар Цоцорков е гордост за града и за България.


От категорията

Столична библиотека на „Алеко“ с библиобус, изложба, поети и книги

Столична библиотека на „Алеко“ с библиобус, изложба, поети и книги-1566471646.png

Ще се представи „Витоша в стихове и снимки“ - стихотворенията на български ...

22 авг. 2019 | 13:56

В събота ще има „Зелени библиотеки“ в Борисовата градина и в „Младост 3“

В събота ще има „Зелени библиотеки“ в Борисовата градина и в „Младост 3“ -1566465860.jpg

За пета поредна година в Борисовата градина любителите на поезията ще могат да ...

22 авг. 2019 | 12:23

Поезия, Библиобус и образователни игри организира Столична библиотека

Поезия, Библиобус и образователни игри-1565780487.jpg

В „Дружба 1“ свои стихове ще чете Лъчезар Лозанов, а за малките читатели ...

14 авг. 2019 | 13:58

Лили Иванова с три концерта през декември в зала 1 на НДК

Лили Иванова с три концерта през декември в зала 1 на НДК -1565623102.jpg

Преди това, на 17 септември, Лили Иванова и музикантите ѝ Ангел Дюлгеров, Огнян ...

12 авг. 2019 | 18:15

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.