Вежди Рашидов

В спор за къщите на Георги Димитров и Тодор Живков

Вежди Рашидов към Мартин Димитров: Не обвинявайте музеите, не те докарват идеологиите, а политиците

1472 | 10 юни 2016 | 15:35

Историята с гумичка не може, г-н Димитров, да се изтрие, отговори министърът на културата нападките на депутата от Реформаторския блок


Не обвинявайте музеите и творците, те не докарват идеологиите, а политиците. Това каза министърът на културата Вежди Рашидов в отговор на въпрос от депутатите от РБ Мартин Димитров и Петър Славов във връзка със статута на къщи музеи и експозиции, превратно отразяващи исторически събития и ръководни дейци на БКП от периода на комунизма 09.09.1944 - 10.11.1989 г., обявен за престъпен със закон, предаде агенция „Фокус“. Двамата депутати визират къщите на Георги Димитров в София и на Тодор Живков в Правец.

„Във връзка с вашия въпрос ви информирам следното. Музеите в Република България се създават съгласно разпоредбите на Закона за закрила и развитие на културата и Закона за културното наследство. Сградата на къщата музей на Георги Димитров в София е с конструктивни проблеми и не е отворена за посетители. Собственик е Висшия съвет на БСП. Историческият музей - Правец е общински музей, който в административно и организационно отношение се ръководи от кмета на общината“, обясни Вежди Рашидов.

По думите му, родната къща на Тодор Живков е декларирана като паметник на културата с писмо от 12 март 1985 г. Той обясни, че къщата е типичен представител на късно възрожденския балкански тип къщи, характерни за района и е единствената запазена жилищна сграда от края на XIX век в град Правец.

По думите му, къщата е частна собственост и е оформена за посетители с разрешението на наследниците. По думите му, Исторически музей – Правец организира временни изложби в сградата на музейния комплекс, на който се експонират част от колекцията от подаръците на Тодор Живков в качеството му на държавен глава.

Рашидов обясни още, че във връзка с отбелязването на 1300 години България колекцията включва картини, статуетки, маски, произведения на изкуството и народните занаяти.

„Такъв вид експозиция представя следите на недалечното минало, с които следва да са запознати бъдещите поколения. В тази връзка музеят изпълнява една от основните си задачи, свързана с опазването и представянето на културните ценности, съхранявани в неговия фонд“, каза Вежди Рашидов.

Мартин Димитров от РБ попита в реплика дали е виждал в Германия къща-музей на Хитлер. В дуплика министър Рашидов обясни, че ако има някой пострадал от комунизма, това е самият той. „Аз съм покръстен и не съм ченге, мога да ви го докажа“, посочи Рашидов и обясни, че историята се прави трудно.

„Тя с гумичка не може, г-н Димитров, да се изтрие“, посочи Рашидов и коментира, че има музей на Хитлер в Австрия, а къщата на Мусолини в Италия също е един вид музей.

 


От категорията

Официална визита

Борисов посреща премиера на Норвегия Ерна Солберг

Борисов-1513081446.jpg

Основните теми на двустранните разговори са задълбочаване на сътрудничеството ...

12 дек. 2017 | 14:19

Корнелия Нинова съди Десислава Атанасова и ГЕРБ (допълнена) (видео)

-1511946901.jpg

Изпълнителното бюро на БСП застава зад председателя на партията. Има тежка ...

12 дек. 2017 | 14:46

Радев в Париж: Промените в климата стават все по-драматични и тове вече е проблем!

Радев в Париж: Промените в климата стават все по-драматични-1513104063.jpg

Необходими са промени в образователната система, за да може да се дават повече ...

12 дек. 2017 | 20:39

Славчо Велков: Борисов трябва да бъде изслушан за подсрушването

-1510642408.jpg

Не ме притеснява заявката на лидера на Хамас за започване на нова интифада, ...

12 дек. 2017 | 18:02

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.