Вежди Рашидов откри собствена артгалерия

Много неща в живота са преходни, но артистът и неговото творчество остават завинаги

Вежди Рашидов откри собствена артгалерия

1822 | 1 окт. 2021 | 22:02

Началото на срещите в новото пространство за култура поставя негова авторска изложба с акварели и скулптури. Цветя и типичните за стила на автора деформирани човешки образи са част от първата експозиция.

Вежди Рашидов откри собствена артгалерия-1633116932.jpgГалерията се намира на ул. „Симеоновско шосе“ 97к -1633116968.jpgБорисов дойде на открриването на галерията на Вежди Рашидов-1633116701.jpg

Скулпторът и бивш министър на културата Вежди Рашидов откри нова галерия - едно елегантно арт пространство далеч от центъра на града.

 

"Галерията първо е един подарък, след като преболедувах рака и това са произведения, които са от периода, когато не можех да търкам бронз, киселини, бяха ми забранили лекарите, тъй като имах на гърлото рак. Тогава започнах акварели да правя, рисунки да правя, а по-късно почнах да правя тези козли и козлета, овнета, ще се опитам докрай да показвам големите имена", заяви Рашидов в препълнената от негови почитатели и приятели зала.

Галерията се намира на ул. „Симеоновско шосе“ 97к и засега е единствената галерия на тази толкова дълга столична улица.

 

"Мисля, че това е едно добро начинание. И като министър съм говорил, че в България трябва да има и децентрализация на районите. Тук живеят много интересни хора, интелигентни хора и те имат нужда от свое интелектуално пространство. Ще правим изложби, ще се събираме с тях и ще общуваме", коментира скулпторът.

 

Началото на срещите в новото пространство за култура поставя негова авторска изложба с акварели и скулптури. Цветя и типичните за стила на автора деформирани човешки образи са част от първата експозиция.

Редица обществени и политически фигури присъстваха на откриването, а Вежди Рашидов обеща пространството да възроди интереса към големи български художници.

 

В експозиция в продължение на няколко седмици ще има възможността да се видят 30 негови произведения – акварели и скулптури.

"Леки и въздушни, едва доловими със своите светли тонове, под които прозира белотата на листа, или напластени, плътни и материални, акварелите на Вежди Рашидов често се съчетават с гваш или рисунка с молив, за да се подчертае силата на формите и играта на хармонията на цветовете. Загатнатите едва доловими силуети и детайли оставят място за въображението.

В скулптурите също е намерен точният баланс на изявена пластичност и емоционален заряд. Деформираните човешки и животински образи с разнообразна фактура и патина, дори и когато са разчленени, запазват своята експресивна сила, лиризъм и жива сетивност", коментира известната изкуствоведка и галеристка Аделина Филева.

 

„Винаги съм смятал, че в трудни моменти на изпитания човечеството се е обръщало с упование в изкуството и така е давало тласък за развитието му. Много неща в живота са преходни, но артистът  и неговото творчество остават завинаги. Културата е тази, която надживява времето“, споделял е неведнъж Вежди Рашидов. 


От категорията

Василев: Вицепремиерите ще са петима - двама от ПП, всяка партия ще има свой човек в министерствата

-1638605436.jpg

Идеята е правителството да се конституира максимално бързо, подчертава той

8 дек. 2021 | 13:22

Калина Константинова потвърди: Номинирана съм за вицепремиер на ефективното управление

Калина Константинова потвърди: Номинирана е за вицепремиер на ефективното управление-1638860922.png

Оттук нататък е в ръцете на управленските органи на коалиционните партньори, ...

8 дек. 2021 | 13:08

Предпоследно: Закрива се Държавната петролна компания, МЗ ще отговаря за всички държавни болници

Снимка: бТВ-1638995131.jpg

Агенцията по храните преминава към Министерския съвет, а Българската банка за ...

8 дек. 2021 | 22:24

Изтеглят от пазара електромобилите, които Кирил Петков докара у нас

Изтеглят от пазара електромобилите, които Кирил Петков искаше да внася у  нас-1638993660.jpg

Припомняме, че докато беше служебен министър на икономиката Кирил Петков ...

8 дек. 2021 | 21:58