Запитвания до Европейския съд се превърнаха в любим похват за бавене на процесите

Видински съдия блокира връщането на откраднати активи от КТБ

2452 | 8 дек. 2018 | 10:10

До момента КПКОНПИ, правителството и синдиците на КТБ са излезли с позиции пред Съда на ЕС, че питането на СГС е неоснователно, защото противоречи на философията на Закона за гражданската конфискация


Видински съдия блокира връщането на откраднатите активи, купени с пари от източената от Цветан Василев КТБ, съобщава "Монитор".
Магистратът, който гледа дело срещу един от големите длъжници на трезора, е поискал Съдът на Европейския съюз (СЕС) в Люксембург да се произнесе по казуса.

Това автоматично означава, че и останалите дела, които се водят от синдиците на фалирания от Василев и компания трезор срещу длъжници, могат да се окажат спрени до произнасянето на евромагистратите.

Искането Съдът в Люксембург да разтълкува правни норми и по този начин да спре за неопределено време даден процес, стана "любим" прийом на групата около банкера беглец. Преди половин година с подобен юридически похват укриващият се от правосъдието фараон спря и процеса за конфискация, който тече срещу него. Сега обаче олигарсите се опитват да попречат на действието на Закона срещу вторичния грабеж на активи, купени с пари от КТБ.

Нормативният акт беше внесен в парламента от депутите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид. Поправките имаха за цел да се осветли вторичното разграбване на активите на КТБ, както и да се предприемат мерки по тяхното връщане в масaта на несъстоятелността на фалирания трезор. Новите текстове в закона предвиждат да се обявят за недействителни всички фиктивни прихващания, цесии и прехвърляния, по които няма действително и адекватно плащане и чрез които по законен път се ограбват активите на КТБ.

От влизането му в сила вече минаха над 6 месеца, а за това време синдиците успешно заведоха десетки искове срещу длъжници на трезора. По данни на самите синдици за първата половин година от действието си законът "Пеевски" може да върне в трезора активи за 240 млн. лв. Очакванията са парите да бъдат събрани от продажбата на имоти, предприятия и други активи, изнесени на публична продан. Новите текстове в закона предвиждат да се обявят за недействителни всички фиктивни прихващания, цесии и прехвърляния, по които няма действително и адекватно плащане и чрез които досега се ограбваха активите на КТБ. Освен това беше предвидено да се обявят за нищожни заличаванията на всички обезпечения, особени залози и ипотеки, извършени от квесторите на банката, за което те не са имали право.

Именно с тези прихващания и цесии, повечето от които напълно фиктивни, бяха отклонени 1,17 млрд. лева, като заведените от банката дела към момента са 205. Все още КС не се е произнесъл по това питане и очевидно олигарсите са намерили друг начин да блокират неудобния им закон – като "послушен" съдия прати питане до Люксембург, с което да замрази за неопределено време делата срещу длъжници на КТБ.

С подобен похват банкерът беглец Цветан Василев се оказа, че може да блокира дела срещу него. Според юристи преюдициалното запитване на съдия Катерина Енчева от Софийския градски съд (СГС) до Люксембург, което осигури замразяване на делото по иска на Антикорупционната комисия за "гражданска конфискация" на имущество и активи за над 2,2 млрд. лв., е неоснователно и може да доведе до негативни последици за европейското право.

До момента КПКОНПИ, правителството и синдиците на КТБ са излезли с позиции пред Съда на ЕС, че питането на СГС е неоснователно, защото противоречи на философията на Закона за гражданската конфискация, който позволява отнемане на имущество, без значение на изхода по наказателно производство срещу обекта на иска.

Очаква се позицията на българската държава да получи подкрепа и от други страни - членки на ЕС, като Ирландия, Великобритания, Словакия и Словения. Заради питането на съдията от СГС до Съда в Люксембург делото за конфискация на имущество и активи на Цветан Василев е спряно от половин година. Решението на СЕС може да се очаква най-рано през втората половина на 2019 или началото на 2020 година.

 


От категорията

Цацаров: Всичките ми имотни сделки са декларирани по съответния законов ред! Нямам какво да крия!

Сотир Цацаров: Всичките ми имотни сделки са декларирани по съответния законов ред-1558350876.jpg

Още в края на 2012 г. стана ясно, че семейството ми не е надарено, а е закупило ...

20 май 2019 | 14:13

Откриха труп на мъж край село в Кърджалийско

-1535274429.jpg

Тялото било открито около 18 часа на 19 май. За случая е подаден сигнал в ...

20 май 2019 | 17:04

16-годишно момче е наръгано с нож в София, състоянието му е тежко

-1535274429.jpg

Инцидентът е станал близо до хотел "Плиска"

21 май 2019 | 07:33

Главният прокурор събра ДАНС, НАП и МВР за офшорните сметки на властта

Главният прокурор събра ДАНС, НАП и МВР за офшорните сметки на властта-1558365670.jpg

Обсъдена бе координацията за изпълнение на разпоредени от главния прокурор на ...

20 май 2019 | 18:20

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Йордан Велев


11 дек. 2018 | 07:42Цветан Василев няма лено да се раздели така лесно с милиардите си и всякакви схеми ще се използват.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


woca


8 дек. 2018 | 10:29Жълто кафяв манипулативен анализ.Олигарха Пеевски и Данчо Ментата внесли закон срещу олигарсите.Как Ви се вижда всичко това?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.