Резиденция "Бояна" Снимка Иван Пастухов

Виена показва естетиката на българския "брутализъм", в сграда опакована, от българска художничка

2306 | 27 юни 2019 | 21:49

На 27 юни във виенската изложбена зала Рингтурм се откри изложба, посветена на творчеството на българската архитектка Стефка Георгиева

Резиденция "Бояна"
Снимка Иван Пастухов-1561661610.jpgРесторант Воденицата
Снимка Иван Пастухов-1561661565.jpgТенис зала "София"
Архив Стефка Георгиева-1561661526.jpg

Настоящата изложба във Виена представя архитектурните творби на Стефка Георгиева, които са сред най-ярките примери за универсален архитектурен език, използван от архитектите през втората половина на ХХ век, независимо от коя страна на Желязната завеса са работили. Изложбата може да бъде посетена до 27 септември. По същото време сградата ще бъде "опакована" от българската художничка Даниела Костова.  

Архитект Стефка Георгиева, макар и не особено известна на широката общественост, се счита за най-важния представител на българската архитектура през втората половина на ХХ век, която е оставила траен отпечатък върху развитието на архитектурата в България. Като признание за нейния талант, през 1973 г. тя е назначена за ръководител на група в Главпроект, а от 1981 г. е ръководител на отдел в Софпроект. По това време това са двете най-важни държавни служби в областта на градското проектиране.

 

Стефка Георгиева следва от 1942-1944 г. архитектура в Техническия университет в Мюнхен, но прекъсва следването си в Германия поради Втората световна война. По-късно продължава в София, където през 1947 г. завършва Държавната политехника. По нейни проекти са построени много обществени и жилищни сгради и комплекси, сред които хотелите "Люляк" и "Мак" в курорта "Златни пясъци", спортната зала за тенис "София" жилищна група с 3 високи блока за дипломатическия корпус в София, хотелски комплекс „Фрегатата“ и други хотели и ресторанти в курортен комплекс „Слънчев бряг“, хотел на Държавния съвет в правителствена резиденция „Бояна“, в София, вили резиденции за Държавния съвет в Парк Евксиноград  и др.

 

Проектира много български павилиони на изложения в чужбина. В края на 70-те години Стефка Георгиева се ориентира професионално към Африка. За съжаление, разработените от нея проекти за големи спортни зали, търговски центрове и хотели в Нигерия, остават неосъществени поради нестабилната политическа обстановка в страната.

Изключителния усет за работа с материалите и детайлите Георгиева е развила по време на следването си в Мюнхен при именития немски архитект Ханс Дьолгаст.

 

Работейки в държавните институции на социалистическа България, тя успява да включи оригинален прочит на дръзкото архитектурно движение, наречено "брутализъм". В социалистическа България "брутализма" се насърчава от правителството, но за разлика от страните в Западна Европа у нас той е "използван" преди всичко в построяването на важни обществени сгради или жилищни сгради за номенклатурата.


От категорията

Акад. Косев с нов знаменателен труд - "Бисмарк, Източният въпрос и Българското освобождение"

-1450693833.jpg

От първата част научаваме каква е концепцията на Бисмарк, втората се нарича: ...

11 ноем. 2019 | 14:59

Съветник на Владимир Путин изпрати съболезнования за кончината на Павел Васев

-1421595350.jpg

Васев, добрият син на българския народ, имаше много приятели не само в ...

12 ноем. 2019 | 16:33

Нощта на театрите тази година е под надслов "Ти променяш играта. Играта променя теб"


-1573567637.jpg

В афиша на седмото издание на фестивала има представления, пърформанси, ...

12 ноем. 2019 | 16:02

Саймън Филипс, Рони Ромеро и Ричард Грисман пристигат в България
(Видео)

Саймън Филипс, Рони Ромеро и Ричард Грисман пристигат в България -1573243341.jpg

Билетите за концертите са вече в продажба

8 ноем. 2019 | 22:01

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.