Публикациите във Великобритания за експулсиране на руски дипломати от България той окачестви като провокация

Вигенин: България води много правилна външна политика в момента

4514 | 24 март 2018 | 20:02

Депутатът от БСП и бивш министър на външните работи похвали управляващите за опита за приобщаване на Западните Балкани и срещата с турския президент Ердоган във Варна


"Истината е, че процес на сблъсък между САЩ и Русия в региона на ниво дипломация не е спирал. И особено последните две-три години. И това не са само САЩ и Русия, а и Турция. Пък дори и Китай. Затова и политиката, която в момента България води, смятам, че е много правилна. Да обърне Европейският съюз внимание на този регион. За да не бъде тласкан в една или друга посока, защото това може да има последици и за нас.” Това коментира Кристиан Вигенин в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3.

Коментарът му бе във връзка и с изявлението на руското външно министерство, че евентуално присъдиняване на Македония към НАТО ще доведе до негативни последствия.

"Отдавнашна цел е на Македония да стане част от ЕС и НАТО и не знам как ще предизвика напрежение. То би довело до стабилизация на региона. Не разбирам какво има предвид руската страна. Разбира се тя не иска никакво разширение на ЕС и НАТО. Но не мисля, че това може да отклони Македония от пътя към Европа.

Има предвидимост в действията на Македония, но пък всичко може да се върне в изходна точка, ако няма решение за името”, допълни бившият министър на външните работи.

Той говори и за скандала между Великобритания и Русия, в който бяха въвлечени Европейския съюз и България, покрай убийството на бившия шпионин Сергей Скрипал.

"Ние вече сме част от конфликта. Първо българският външен министър се солидаризира с Великобритания, а позиция имаше и на външните министри на ЕС”, категоричен бе Вигенин.

И допълни:

"Истеризирането в момента не се основава на реални факти и честно казано не разбирам позицията на Тереза Мей. Вероятно от гледна точка на Великобритания има смисъл, но увличането и на други държави няма смисъл. Затова се надявам по-активните сили да въздействат”.

Публикациите във Великобритания за експулсиране на руски дипломати от България той дори окачестви като провокация.

"Това ми прилича на провокация. И бих се изненадал, ако България стана част от това. И тук Цветанов е прав, като заяви, че това би могло да се случи само при заплаха за националната сигурност.

Ако ние знаем, че има руски шпиони, има два варианта – или да ги изгоним, или да ги следим.

Тази истерия преминава някои граници и се надявам България да не се присъедини към това”, каза още Вигенин.

Още веднъж той похвали управляващите за организираната среща между лидерите на ЕС и Турция.

"Не трябва да преувеличаваме заплахата от тези 3 милиона мигранти, защото те вече са намерили своя временен дом в Турция и едва ли ще тръгнат така масово. Трябва обаче да похвалим инициативата на България. Защото липсата на диалог означава, че Турция ще се откъсне в отношенията си с Европейския съюз. А това би означавало, че тя ще се превърне в заплаха за България. Така че самият факт, че ще има среща, вече е успех. Ако тази среща се превърне в начало на нормализация на диалога, то трябва да поздравим инициаторите”.

Той коментира и острата декларация на БСП по отношение на изказването на Реджеп Ердоган за Кърджали.

"Нямаше позиция на Министиерството на външните работи или по-точно беше бледа. Затова може и да си позволим такава остра декларация. Трябва да има реакция, за да може турската страна да осъзнае, че има проблем", каза още социалистът.

"Наистина правителството има успехи по отношение на външната политика. Но очевидно това го накара да изпусне нещата вътре", заключи Вигенин, като така отговори и на въпроса дали управляващите ще изкарат целия си мандат.

 


От категорията

Борисов лети за Брюксел за заседанието на Европейския съвет на 20 и 21 юни

-1559913253.jpg

Лидерите от Европейския съюз трябва да решат кой ще бъде наследникът на ...

19 юни 2019 | 16:51

Иде адска жега! Живакът удря 37°-38°през почивните дни

-1437304048.jpg

Значителна купеста облачност ще се развива в следобедните часове в петък и на ...

19 юни 2019 | 19:59

Красимир Вълчев: Спорният текст на матурата по БЕЛ за VII клас беше неуместен

Кадри bTV-1561016591.png

Просветният министър каза, че за да се стимулират младите хора да избират ...

20 юни 2019 | 10:42

Случаят със смъртта на 6-годишната Мими влезе в парламента

-1557299019.jpg

Председателят на парламентарната Комисия по здравеопазване и председател на ПГ ...

20 юни 2019 | 10:22

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Борислав Георгиев


24 март 2018 | 22:19Towa momchence ochewidno e zarazeno ot Istanbulskata konwncia.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.