Вигенин за Петков/Василев: Проектът им може да разколебае подкрепата на левите за президента

Прави се нов опит за формиране на зомби-левица, която да подмени или поне да изтласка БСП в ъгъла

Знак! Вигенин: Проектът Петков/Василев може да разколебае подкрепата на левите за Радев

20893 | 17 септ. 2021 | 18:39

Опитът пък да откъснеш партия от "БСП за България" си е вероломно нападение, което изглежда като вбиване на клин между БСП и президента и виси въпросът глупост ли е или план на кукловодите, смята социалистът


Знаков коментар на Кристиян Вигенин по отношение на новата формация на Кирил Петков и Асен Василев.

За първи път висш функционер на БСП заявява, че проектът на двамата бивши служебни министри разколебава доверието на левите в президента Радев и това може да се отрази като негласуване за него.

 

"Усилията да се извади душата на лявото в България продължават 30 години и понеже все не успяват, изглежда се прави нов опит за формиране на зомби-левица, която да подмени или поне да изтласка БСП в ъгъла. Подозрителен съм, защото когато десни либерали правят левица, нещо не е наред. Дали левите ще се подлъжат? Едва ли.

Новият проект няма да разколебае подкрепата на левите избиратели за БСП, но може да разколебае подкрепата им за президента, без да привлече нова периферия за него.
В този смисъл е важно да се случат поне две неща, които ще ме убедят, че президентът Радев е разбрал, че е използван и съзнателно ограничава полето за изява на дуото:

първо, да бъдат предприети необходимите мерки по отношение на шефа на НАП Спецов, когато Василев вече не може да го пази;

вторият е вицепремиерът Пеканов да инициира последна ревизия на Плана за възстановяване и устойчивост и отново да върне баланса между грантове и кредити, силно изкривен в полза на последните от Петков и Василев (което впрочем е десен инструмент, с който не се постигат леви цели).

 

Ето позицията на Вигенин, без редакторска намеса:

Мисля, че твърде много внимание се обръща на Петков, Василев и техния проект. Следих внимателно поведението и действията им в последните месеци и вече мога да направя за себе си извода, че са силно надценени, медийната им проекция далеч надхвърля реалната им стойност. С времето пиарският образ ще започне да се смалява, докато се доближи до реалния и този процес вече започна.


Те гледат на политиката като бизнес - откриват ниша, рекламират продукт и търсят клиенти. По-лошото е, че това е краткосрочна инвестиция, търговия с акции за печалба, а не дългосрочна производствена инвестиция.

Защо ли? Бяха достатъчно съобразителни да експлоатират участието си в правителството и близостта до президента, за да трупат популярност и да разстановят приближени на ключови постове. Обаче не бяха достатъчно далновидни и организирани, за да създадат инфраструктура за бъдещия си проект - партия, хора, екипи. Наложи се да действат в движение и да бързат, след като стана ясно, че излизат от правителството.

Стартът им показва непознаване и подценяване на политическия пазар - ако можеш да направиш печалба с присвоен софтуер, не можеш да печелиш доверие с присвоена партия.

Да влезеш в политиката с купуване на партия (с чии пари, впрочем?) е изключително безскрупулен подход. А да се пробваш с ПК "Екогласност" и почтен човек като лидера му Емил Георгиев значи пълна липса на преценка. Опитът пък да откъснеш партия от "БСП за България" си е вероломно нападение, което изглежда като вбиване на клин между БСП и президента и виси въпросът глупост ли е или план на кукловодите.

Първите заявки са си типично политическо шмекерство - хем сме десни, хем сме леви, а най-вече сме почтени, макар и главно на думи, защото съмненията за почтеността се трупат, а отговорите не идват.

Усилията да се извади душата на лявото в България продължават 30 години и понеже все не успяват, изглежда се прави нов опит за формиране на зомби-левица, която да подмени или поне да изтласка БСП в ъгъла. Подозрителен съм, защото когато десни либерали правят левица, нещо не е наред. Дали левите ще се подлъжат? Едва ли. Новият проект няма да разколебае подкрепата на левите избиратели за БСП, но може да разколебае подкрепата им за президента, без да привлече нова периферия за него.

В този смисъл е важно да се случат поне две неща, които ще ме убедят, че президентът Радев е разбрал, че е използван и съзнателно ограничава полето за изява на дуото:

първо, да бъдат предприети необходимите мерки по отношение на шефа на НАП Спецов, когато Василев вече не може да го пази;

вторият е вицепремиерът Пеканов да инициира последна ревизия на Плана за възстановяване и устойчивост и отново да върне баланса между грантове и кредити, силно изкривен в полза на последните от Петков и Василев (което впрочем е десен инструмент, с който не се постигат леви цели).

Социалистите бих окуражил да проявят търпение и здрави нерви. С Радев са свързани нашите най-големи победи в последните години. Знам, че имаше и разочарования.

Но е нужен реализъм.

Аз вярвам, че Румен Радев и (да не забравяме) Илияна Йотова ще продължат да защитават принципите, в които вярваме. Че освободени от натиска на преизбирането, през втория си и последен мандат ще бъдат още по-мотивирани да поставят на нови, здрави основи развитието на България, заедно с едно поумняло и помъдряло мнозинство на промяната в следващото Народно събрание.

Да, ще трябва да търсим взаимодействие с всички, вкл. и с новия проект на дуото, ако се промъкне в парламента. Но е добре да сме наясно кой кой е и за какво се бори.

Някой беше казал, че когато лъжата се качи на асансьора, истината започва да се изкачва по стълбите. Лъжата вече е горе, но и истината идва. Така че всеки, който продава илюзии, ще свърши разобличен, рано или късно. Комай само БСП няма от какво да се притеснява.

Е, дълго стана, но от днес влизам в режим на радиомълчание по тази тема и се надявам да бъда последван от повече хора.

 

 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Мазня... Здравният министър не помни какво излиза от устата му.

-1477587010.jpg

Радев няма какво да говори със служебните министри – прави си лоша услуга, все ...

25 окт. 2021 | 10:20

Г-н президент, спрете COVID-хаоса и въведете Националния план за действие в условията на пандемия

Г-н президент, спрете ковид-хаоса и въведете Националния план за действие в условията на пандемия-1635058394.jpg

Властта в България създаде хаос, който ще ни струва скъпо. А този хаос е ...

24 окт. 2021 | 09:43

„Файненшъл таймс“: Световният недостиг на газ ще продължи няколко години

-1552300717.jpg

Според енергийния министър на Катар няма как светът да премине през реалистичен ...

26 окт. 2021 | 08:52

Йордан Цонев: Трите провала на Радев - като лидер, като управленец и като обединител!

Йордан Цонев: Трите провала на Радев - като лидер, като управленец и като обединител!-1635064749.jpg

Най-тъжното от всичко е, че абсурдното му твърднеие, че партиите брояли ...

24 окт. 2021 | 11:37