Снимка БГНЕС

Има символика в това, че последното заседание на парламента съвпада с първия учебен ден, имаме много да учим И отсече, че нямало правилно решение кое как да се прави, попитана за провала на преговорите за кабинет.

Виктория Василева: Беше грешка да издигаме Петър Илиев за министър. Взели сме си поука

10313 | 14 септ. 2021 | 09:48

Партиите не можаха да излязат от предизборната си кампания и да започнат прагматична работа. Съсредоточихме се върху това, което ни разделя и различава, посочи зам.-председателят на 46-ото НС


"Има символика в това, че последното заседание на НС съвпада с първия учебен ден. Все още всички имаме много какво да учим. Надявам се да не повтаряме същите грешки в следващия парламент. Не остана време за страшно много неща - реформи в секторите правосъдие, здравеопазване, образование. Партиите не можаха да излязат от предизборната си кампания и да започнат прагматична работа. Съсредоточихме се върху това, което ни разделя и различава", заяви зам.-председателят на НС от ПГ на "Има такъв народ" Виктория Василева.

В студиото на "България сутрин" тя посочи, че е съставен изцяло нов правилник за работа на парламента, който е отдалечил същинската работа на комисиите към Народното събрание.

 

Взели сме си поуки за всичко, случило се дотук. Това е затворена страница за ИТН. Така зам.-шефката на НС и секретар на партията на Слави Трифонов Виктория Василева сложи край на казуса "Петър Илиев" и обясни в интервю пред "Дневник", че подборът на проектовицепремиера и гласения за вътрешен министър плагиат е бил грешен. "Няма какво да ровим повече, беше грешка", разкри Василева, но предупреди, че залп критики е бил отправен и към новите лица, лансирани от ИТН, "особено във втория кабинет".

"Не само той, но и много други не фигурират в погледа напред на ИТН", отсече тя. От думите на заместничката на Тошко Йорданов стана ясно, че не само Петър Илиев няма да бъде лансиран повече като флагман на политиките на Дългия, но и "много други лица".

Василева обеща, че подходът при определянето на фигурите ще е различен. "Дано тези поуки да са си извлекли и останалите партии", призова тя. "Много е рано да се говори за места, те се определят от хората, а не от социолозите", добави тя и обяви, че нямало социологическа агенция, познала резултата от изборите.

Иначе Василева твърди, че ИТН единствени си спазили обещанията и не са изменили на честността, гарантирали пред избирателите. "Ще си бъдем такива, каквито сме били и досега - шарени и истински", добави тя.
По думите ѝ от изключителна важност е бил приетият от 45-ото НС нов Изборен кодекс. Дал е друга основа на провеждане на избори и друг тип легитимност на резултатите.


"45-ото НС даде основа да спрем дебата за това дали са честни или не българските избори. 46-ото НС свърши изключително важна задача - актуализацията на бюджета. Без бюджет няма как да функционира нито един сектор на икономическия живот. Парламентът подсигури спокойствието на българските граждани поне до края на тази година", подчерта Василева пред Bulgaria ON AIR.


"Това, което се случва в последните дни, ми прилича повече на предизборна кампания, отколкото на работа на народни представители. Парламентът се превърна в наддаване кой ще обещае повече реформи и кой е по-демократ от другите", изтъкна още тя.

От ИТН са категорични, че няма да се откажат от борбата си партийната субсидия да стане 1 лев. На този етап не срещат разбиране от останалите политически партии, отчете Василева.

 

Според нея в следващия парламент трябва да се започне с дебата за съдебната реформа. Утре депутатите ще разгледат единствено Закона за Бюрото за защита на свидетели.

Василева коментира и неносенето на маски в пленарната зала:

 

Имаше дебати дали в залата депутатите трябва да бъдат задължително с маски. От МЗ казаха, че това не влиза в кръга от местата, където е задължително носенето на маски. Не мисля, че това е най-големият проблем.

Според нея служебното правителство се е справило с някои неща, но не е постигнало резултати с доста други и е трябвало да успокои ситуацията в страната.

 

"С провеждането на изборите се справиха. Трябва да отдадем дължимото и на ЦИК", отбеляза тя.


От категорията

Иван Гешев: Нищо, което казва г-н Рашков, не е вярно. Законът за Бюрото по защита е писан на коляно

Снимка: БНТ-1631780292.png

"Избягвам да коментирам, защото войната в институциите обикновено я плащат ...

16 септ. 2021 | 11:12

Радев пред новите министри: Ще ви засипят с компромати, ще ви организират стачки и протести
(Видео)

Радев пред новите министри: Ще ви засипят с компромати, ще ви организират стачки и протести-1631776264.jpg

Президентът предупреди, че срещу служебния кабинет ще бъдат "парите, ...

16 септ. 2021 | 08:52

Панайотов: Черната кутия на падналия МиГ-29 е разчетена, пилотът е загубил пространствена ориентация
(Видео)

Панайотов: Черната кутия на МиГ-29 е разчетена-1631787138.jpg

16 септ. 2021 | 13:11

Иван Гешев и ръководството на ПРБ присъстваха на откриването на бюст-паметник на Удроу Уилсън
(Видео)

Снимки: Прокуратура на Република България-1631787089.jpg

На събитието присъстваха президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов, ...

16 септ. 2021 | 13:10